från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Maximera livslängden för dina tulpaner

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Tulpaner är lätta att lyckas med och kan hålla sig fina länge om du sköter om dem på rätt sätt. Här kommer fem enkla och praktiska tips på hur du lyckas. När du köper tulpaner med Från Sverige-märket vet du att de är odlade, skördade, paketerade och kontrollerade i Sverige.

Ge tulpanerna en ny snittyta

Det första du ska göra är att ge dina nyköpta tulpaner en ny snittyta genom att skära av cirka 1 cm av stjälken rakt av med en vass och ren kniv innan du ställer ner dem i vasen.

Obs! Använd inte en sax utan en vass kniv! Använder du sax eller en slö kniv finns det risk att stjälkarna kläms åt så att tulpanerna inte kan suga upp vatten.

Behåll förpackningen i början

När du är klar med snittytan kan du ställa ner tulpanerna i en ren vas med kallt vatten. Behåll förpackningen på under cirka en timme så får stjälkarna stöd och håller sig raka. Föredrar du att tulpanerna brer ut sig fungerar det utmärkt sätta ner tulpanerna direkt utan förpackningen.

Tulpaner gillar kallt vatten

Tulpaner gillar att dricka friskt och kallt vatten. Fyll på med mycket vatten i vasen och byt vatten varje dag för att få dina tulpaner att hålla länge. När du byter vatten kan du också passa på att inspektera vasen så att den håller sig fräsch. Diska ur vasen vid behov.

Snitta om tulpanerna

Om du vill att dina tulpaner ska växa till sig kan du snitta om tulpanerna. Det räcker att du gör ett nytt snitt varannan dag.

Placera tulpanerna smart

Tulpaner som får stå svalt lever längre. Om du har möjlighet kan du ställa tulpanbuketten svalt under natten, exempelvis i ett uterum, så håller den längre. Om du har plats fungerar det även utmärkt att ställa in tulpanerna i kylskåpet över natten.

Källa: Blomsterfrämjandet

Mer inspiration och fakta — Blomsterfrämjandet


Mer information

Läs mer om svenska växter och blommor

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.