från sverige

Tillbaka

Maximera livslängden för dina tulpaner

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Tulpaner är lätta att lyckas med och kan hålla sig fina länge om du sköter om dem på rätt sätt. Här kommer fem enkla och praktiska tips på hur du lyckas. När du köper tulpaner med Från Sverige-märket vet du att de är odlade, skördade, paketerade och kontrollerade i Sverige.

Ge tulpanerna en ny snittyta

Det första du ska göra är att ge dina nyköpta tulpaner en ny snittyta genom att skära av cirka 1 cm av stjälken rakt av med en vass och ren kniv innan du ställer ner dem i vasen.

Obs! Använd inte en sax utan en vass kniv! Använder du sax eller en slö kniv finns det risk att stjälkarna kläms åt så att tulpanerna inte kan suga upp vatten.

Behåll förpackningen i början

När du är klar med snittytan kan du ställa ner tulpanerna i en ren vas med kallt vatten. Behåll förpackningen på under cirka en timme så får stjälkarna stöd och håller sig raka. Föredrar du att tulpanerna brer ut sig fungerar det utmärkt sätta ner tulpanerna direkt utan förpackningen.

Tulpaner gillar kallt vatten

Tulpaner gillar att dricka friskt och kallt vatten. Fyll på med mycket vatten i vasen och byt vatten varje dag för att få dina tulpaner att hålla länge. När du byter vatten kan du också passa på att inspektera vasen så att den håller sig fräsch. Diska ur vasen vid behov.

Snitta om tulpanerna

Om du vill att dina tulpaner ska växa till sig kan du snitta om tulpanerna. Det räcker att du gör ett nytt snitt varannan dag.

Placera tulpanerna smart

Tulpaner som får stå svalt lever längre. Om du har möjlighet kan du ställa tulpanbuketten svalt under natten, exempelvis i ett uterum, så håller den längre. Om du har plats fungerar det även utmärkt att ställa in tulpanerna i kylskåpet över natten.

Källa: Blomsterfrämjandet

Mer inspiration och fakta — Blomsterfrämjandet


Mer information

Läs mer om svenska växter och blommor

Aktuellt

Från Sverige-veckorna 2021 — save the date!

Efter förra årets lyckade premiär har vi i år förlängt butiksaktiviteten till två veckor. Boka in Från Sverige-veckorna vecka 38 och 39 2021! Låt märket jobba!

Så bjöds det in till Från Sverige-veckan 2020

Efter förra årets lyckade pilotvecka är det dags att boka in butiksaktiviteten Från Sverige-veckorna 2021. Så här såg det ut 2020 — nu är det dags att boka in 2021!

Svenska tomater året runt

Tomater året runt från Sveriges största odlare

Strax utanför Trelleborg ligger Sveriges största tomatodling Alfred Pedersen & Son, och de använder märket Från Sverige. Här odlas svenska, smakrika tomater hela året runt!