från sverige

Tillbaka

Jordbruksverket synar jordgubbarnas ursprung

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Nyheter för företag

Eftersom svenska jordgubbar ger betydligt mer betalt än importerade är det frestande för fuskare att packa om och märka jordgubbar från annat ursprungsland som svenska. I år kommer Jordbruksverket genomföra omkring 200 jordgubbskontroller.

Tacksamma för tips

– Många konsumenter är uppmärksamma och frågar var jordgubbarna kommer från. Vi får många tips vilket vi är tacksamma för. Även om vi inte åker på alla, så bidrar de till att vi får en bra helhetsbild, säger Waldemar Ibron, kontrollant på Jordbruksverket. Kontrollerna sker både i butiker och på tillfälliga försäljningsställen som torg, stormarknader och vägkanter.

Prover visar om gubbarna är från Sverige

Om jordgubbarnas ursprung inte framgår och förpackningarna saknar märkning med ursprungsland, odlare och kvalitetsklass så skickas bären på analys. Med hjälp av referensprover från svenskodlade jordgubbar kan laboratoriet jämföra olika isotoper, alltså varianter av ett grundämne i jordgubbarna, för att se om de är odlade i Sverige eller inte. Många jordgubbar som säljs under våren och försommaren är från Spanien, Belgien, Tyskland, Polen och Kroatien.

– Det är naturligtvis fritt att sälja jordgubbar från alla länder inom EU, bara de är tydligt märkta med ursprungsland och odlarens namn. Konsumenten ska enkelt kunna se varifrån bären kommer, säger Waldemar Ibron.


Mer information

Läs mer från Jordbruksverket

Sveriges mest älskade bär – svenska jordgubbar i säsong

Svenska råvaror – bär och frukter

Svensk trädgårdsnäring, klimat och odling

Aktuellt

Sverige använder minst antibiotika i EU även i år

Bäst i klassen igen! Sveriges bönder har receptet mot överanvändning av antibiotika, skriver LRF i en artikel. Receptet är enkelt: Friska djur genom god djuromsorg. Och friska djur behöver inte antibiotika.

Svenska ägg är säkra ägg – nu även certifierade

Lagom till Äggets dag lanseras ”Certifierad svensk äggkvalitet” som garanterar att produktionen uppfyller världens hårdaste krav inom djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd och produktkvalitet.

Lammkött – mycket mer än stek, filé och kotlett.

Det finns många lammdelar att välja på i butiken. Vilken är din favorit? Stek, filé, rostbiff, racks, kotletter, bog eller färs? Här kan du se de vanligaste delarna, vad de bäst används till och tillagas. Du får även länkar till recept.