från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Jordgubbar – Sveriges mest älskade bär!

Publicerad Aktuellt Företag I säsong Konsument

Jordgubben är Sveriges populäraste bär, tätt följd av hallon och blåbär. Den nordiska sommaren, med sina långa, ljusa dagar och korta, svala nätter utvecklar den söta och aromatiska smaken. Redan i slutet av maj kommer de första svenska jordgubbarna, oftast från odlingar i Skåne, Halland eller på Öland.

Längre säsong med nya sorter

Det odlas jordgubbar i hela Sverige men de största arealerna ligger i landets södra delar. Jämtländska jordgubbarna är kända för sin sötma och skördas först i mitten av juli. Under senare år har det kommit flera nya sorter som mognar senare och ger en längre säsong i södra delen av landet. En av de tidigaste heter Rumba, den kan vara mogen redan i slutet av maj. I början av augusti är det dags för Malwina som är uppskattad av restaurangkockarna tack vare sin mörkröda färg och rika smak.

Nyttiga bär

Jordgubbar innehåller flera värdefulla näringsämnen, till exempel vitamin C och andra antioxidanter. Mogna, röda bär har mer antioxidanter än omogna.

Har odlats sedan 1700-talet

De populära bären har en ganska kort historia i matkulturen. I Cajsa Wargs kokbok från 1755 finns det till exempel inga recept på efterrätter med jordgubbar, däremot med smultron, vinbär, hallon och körsbär. Jordgubben är resultatet av en korsning mellan flera sorters större smultron som gjordes i Frankrike i mitten av 1700-talet. I slutet av 1700-talet började man odla bäret i Sverige. Botaniskt sett är jordgubben inget bär utan en uppsvälld blombotten. De gula prickarna som ser ut som små frön är de egentliga frukterna. Namnet ”gubbe” är ett gammalt svenskt ord som betyder ”liten klump”.

Flera sorters gubbar

Upptäck nya sorter och hitta din favorit. Förvara dem svalt men ta fram dem i god tid innan de ska ätas. Precis som fin choklad ska de njutas rumsvarma, kylskåpskalla jordgubbar smakar i princip ingenting.

  • Rumba – breda, hjärtformade bär med smak av söta smultron och honung
  • Zephyr – knubbiga, ljusröda bär. Saftig och söt med friskhet av smultron och grapefrukt
  • Florence – stora, klarröda bär. Frisk smak med söta aromer
  • Sonata – ljusröda med smaktoner av äpplen, citrus och vårgrönska
  • Malwina – mörkröd, stor och saftig med mycket smak

Läs mer om frukt & bär här!

Läs mer på Bärfrämjandes hemsida


Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.