från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

GroPro – den svenska proteinfabriken

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

I Sveriges proteinfabrik i Bjuv utvinns proteiner från svenskodlade baljväxter som ärtor och bönor. Det helsvenska proteinkoncentratet kan ersätta animaliska proteiner i alla vegetabiliska alternativ till traditionella kött- och mejeriprodukter och var efterlängtad av den svenska livsmedelsbranschen. Vi bad Bengt Persson, vd på GroPro, att berätta mer om bakgrunden till proteinfabriken, hur framställningen av proteinkoncentratet går till och fördelarna med svenska baljväxter och Från Sverige-märkningen.

Berätta om proteinfabriken i Bjuv! Hur föddes idén?

– Marknaden för vegetabiliska proteiner har vuxit runt 15-20 procent per år och fortsätter att växa. Det kändes fel att svenska odlare och svensk livsmedelsindustri inte skulle kunna ta del av denna växande marknad. Foodhills, som tog över efter Findus i Bjuv, producerar gröna konservärtor och Bjuv är sen gammalt är något av ärtodlingens Mecka. Detta i kombination med att vi utvecklat en helt ny, energieffektiv och mycket miljövänlig teknik för att anrika proteinkoncentrat lade grunden för Sveriges första och hittills enda proteinfabrik, berättar Bengt Persson, vd på GroPro.

Bengt Persson, vd, som tidigare har byggt upp Food Hills i Bjuv och nu proteinfabriken GroPro.

Vad framställs proteinkoncentratet av?

– GroPro använder bara svenskodlade baljväxter såsom grön och gul ärta, men också åkerböna.

Med sin geografiska bas i den svenska ärtodlingens metropol har GroPro tillgång till i stort sett obegränsade volymer av ärtor och baljväxter av allra högsta kvalitet.

Hur går framställningen till?

– GroPro har utvecklat en helt unik och mycket miljövänlig teknik för att anrika baljväxtproteiner. Vi gör bara av med en femtedel så mycket energi som konventionella tillverkare och använder, till skillnad från andra aktörer, inga kemikalier i vår process för att anrika proteinet. De torra baljväxterna utsätts för varierande tryck och skonsamma vibrationer som gör att stärkelse och protein faller ut och kan separeras med en vindsikt. Hela processen är torr och mycket energisnål eftersom slutprodukterna inte behöver spraytorkas efteråt, ett produktionssteg i konventionell anrikning som kräver väldigt mycket energi.

Hela ärtan används: skal, stärkelse och protein. Det innebär inget spill.

Vad är fördelarna med svenska baljväxter?

– Baljväxter är proteinrika och kan med fördel ersätta en del av det animaliska protein som vi konsumerar. Hittills har Sverige tvingats importera merparten av de vegetabiliska proteinkoncentrat som används i livsmedelsindustrin. Med en svensk proteinfabrik blir vi mer självförsörjande och kan dessutom öka vår odling av baljväxter vilket är bra på många sätt, inte minst ur klimatsynpunkt.

– Baljväxter är nämligen självförsörjande med kväve som de utvinner ur luften med hjälp av Rhizobium-bakterier som finns på rötterna. Baljväxter behöver alltså inget handelsgödselkväve och är en utmärkt förfrukt till en efterföljande spannmålsgröda som kan odlas med kraftigt reducerad kväveanvändning. Vi importerar merparten av vårt handelsgödselkväve som dessutom, vid tillverkningen, ger upphov till betydande mängder klimatgaser. Att odla mer baljväxter i Sverige bidrar alltså till att minska vårt importberoende samtidigt som det är bra för klimatet.

Vilka användningsområden har proteinpulvret?

– Vårt proteinkoncentrat kan användas som ersättning för animaliska proteiner i alla vegetabiliska alternativ till traditionella kött- och mejeriprodukter. Det säljs också som kosttillskott i hälsokostaffärer och på apotek.

Varför har ni valt att ursprungsmärka med Från Sverige-märkningen?

– För oss är det väldigt viktigt att på ett enkelt sätt kunna berätta att våra produkter är 100 procent svenska, från odling till färdig vara. Det finns inget bättre sätt att visa detta än genom att märka med Från Sverige. Det är ett märke med mycket hög igenkänning och trovärdighet. GroPro’s proteinkoncentrat är också mycket efterfrågat eftersom många livsmedelstillverkare vill kunna sätta Från Sverige-märket på sina livsmedel. Då måste råvarorna också vara garanterat svenska.

Från Sverige-märkningen betyder att ärtproteinet är gjord på svenska baljväxter och förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige!

Hur jobbar ni med hållbarhet?

– För oss är hållbarhet själva fundamentet för vår produktion. Det genomsyrar alla led i vår värdekedja, från odling till färdig produkt. Våra odlingar är certifierade enligt Svenskt Sigill eller Krav och vi använder inga kemikalier alls i vår process. Energiförbrukningen är bara en femtedel jämfört med traditionell teknik. Vi använder dessutom hela baljväxten: Skal, stärkelse och protein. Det innebär inget spill.

Hur ser ni på framtiden?

– Vi ser väldigt ljust på framtiden. Marknaden för vegetabiliska proteiner fortsätter att växa och vi kan konstatera att kunderna blir fler och fler. Vi har dessutom möjlighet att skala upp produktionen i takt med den växande marknaden. Vi arbetar också tillsammans med våra kunder och ledande livsmedelsforskare vilket gör att vi har också möjlighet att anpassa vår produkt efter våra kunders önskemål. Det betyder mycket för vår möjlighet att ta marknad, säger Bengt Persson.


Mer information

Läs mer om GroPro

Svenskodlade baljväxter – 13 olika sorter

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.

Från Sverige fyller 8 framgångsrika år

Hurra! Idag är det 8 år sedan Från Sverige-märkningen lanserades! Den frivilliga ursprungsmärkningen har haft rekordfart sedan start. Här kan du läsa mer om initiativet till märkningen och ta del av några nedslag från märkets första 8 år.