från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Svenskodlade baljväxter – 13 olika sorter

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Baljväxter är ett samlingsnamn för bönor, linser och ärtor. Svenskodlade baljväxter är ett klimatsmart val eftersom de slipper långa transporter och har även fördelar vad gäller påverkan på biologisk mångfald. Här nedan kan du läsa mer om 13 olika baljväxtssorter som odlas i Sverige idag! Baljväxter som är märkta med Från Sverige-märket är odlade, skördade, förpackade och kontrollerade i Sverige.

Odling av baljväxter i Sverige

Enligt SCB så producerades cirka 130 tusen ton baljväxter år 2019, främst i form av åkerbönor och ärtor. Endast 2% av all odlingsmark i Sverige används för baljväxter. 80% av den svenska baljväxtproduktionen går till foder och endast 3% av den svenskproducerade skörden hamnar på svenska tallrikar. (Källa: Jordbruksverket)  I Sverige är den vanligaste baljväxten för konsumtion gröna ärtor men potentialen för en ökad odling och förädling av andra baljväxter till livsmedel är stor.

svenskodlade baljväxter

Ett klimatsmart val

Svenskodlade baljväxter är ett klimatsmart val eftersom de slipper långa transporter och har även fördelar vad gäller påverkan på biologisk mångfald. Det visar en SLU-studie publicerad i Sustainable Production. Baljväxter som är märkta med Från Sverige-märket är odlade, skördade, förpackade och kontrollerade i Sverige.


Ärtor

Gula ärtor

Gula ärtor är mogna spritärtor. Många kanske förknippar den gula ärtan med klassisk ärtsoppa men faktum är gula ärtor passar utmärkt att göra biffar eller falafel på.

Gröna ärtor

Gröna ärtor är tillskillnad från gula ärtor, spritärtor som är skördade omogna. Som rent tillbehör är gröna ärtan populär men är även en härlig och innovativ råvara i pesto, guacamole eller i smoothie. Frysta gröna ärtor gör att du kan att njuta av utmärkta gröna ärtor året om!

Sockerärtor

Sockerärtor är en primör med en liten och platt balja som går att äta direkt utan tillagning som du kan njuta av under sommarmånaderna. Sockerärtor är, som namnet avslöjar, söta i smaken.


Bönor

Bönor går att använda i grytor, soppor, sallader och många andra rätter. I Sverige odlas en rad olika sorter som du kan läsa mer om här nedan.

Bruna bönor

Bruna bönor tillhör kokbönor. Ingår som råvara i den typiska svenska husmanskosten bruna bönor med stekt fläsk.

Vita bönor

Vita bönor är en vit variant av kokböna som ofta används i olika typer av grytor, exempelvis chili con carne.

Kidneybönor

Kidneybönor är en kokbäna som påminner om brun böna men är något mindre. Namnet kommer från likheten med en njure både till färg och form. Kidneybönor passar utmärkt i bönburgare, som tillbehör till tacos eller i bakverk.

Svarta bönor

Svarta bönor är en form av kidneyböna med mörkare färgat skal och ger en karakteristisk färg åt maträtter där den ingår.

Borlottibönor

Borlotti är en variant av trädgårdsböna. De varierar i färg och storlek, från medelstora, bruna mer eller mindre spräckliga bönor snarlika röda kidneybönor, till lite större, krämbeiga och ovala bönor. Smakar lika bra i sallad som i gryta!

Yin yang-bönor

Yin yang-bönor är en hybrid som odlats fram från kidneybönan. Namnet kommer från att bönan är svart och vit  med tydlig teckning av Yin och Yang, den kinesiska symbolen för urkrafterna. Bönorna har en mild smak vilket gör den användbar till mycket!

Bondbönor

Bondbönan kan även benämnas som åkerböna och är vad många kallar ursprungsbönan. På bondbönor äts inte baljan utan enbart bönorna inuti.

Brytböna (Haricots Verts)

Haricots Verts är en brytböna som skördas i ett tidigt stadium.

Vaxbönor

Vaxbönan är en gul variant av Haricots Verts.


Linser

Gula linser

Linser är en art med runda tillplattade frön som genom sin likhet med optiska linser fått sitt namn. I Sverige odlas gula linser.


Tillagning av baljväxter

Baljväxter behöver blötläggas för att ämnen i den som kan störa matsmältningen ska brytas ned och stärkelsen beredas för kokning. I Lantmännens baljväxtsguide kan du se kortaste rekommenderande tiden för blötläggning och koktid för olika baljväxtsorter.


Mer information

Läs mer om GoGreens Från Sverige-märkta svenskodlade baljväxter

Från Sverige-märkta växtbaserade proteinprodukter

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

Hemköp Torsplan, Stockholm — vill gärna ha demo och gavelexponering

På Hemköp Torsplan i Stockholm jobbar Tobias Backman och Vilhelm Eriksson. ”Vi ser positivt på Från Sverige-skyltar, särskilt om de tillför värde för kunden genom att göra det lättare att hitta svenska produkter.”

City Gross Stora Bernstorp — all form av skyltning är av värde

Patrik Hansson är butikschef på City Gross Stora Bernstorp, Malmö. På frågan om att skylta upp butiken med Från Sveriges skyltmaterial menar han att all form av skyltning är av värde.

ICA Kvantum Clemenstorget — vill ha fler aktiviteter

Ola Hollerup, köpman, ICA Kvantum Clemenstorget i Lund skyltar upp butiken menar att uppskyltningen är en mycket bra hjälp för butiken att få ut budskapet om att värna det svenskproducerade.