från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Grattis Desirée Jaks – Årets Kock 2023!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Finalen i Årets Kock 2023 avgjordes i torsdags på Annexet i Stockholm. Efter en spännande tävling blev det Desirée Jaks som vann och som nu kan titulera sig svensk mästare i professionell matlagning – Årets Kock 2023! Det är den tredje kvinnliga vinnaren sedan tävlingen startade för 40 år sedan. Desirée är född 1995 och bor i Stockholm. "Jag är fortfarande i total chock", säger hon.
Från Sverige är stolt samarbetspartner till Årets Kock och Svenska Kocklandslaget, där Desirée ingår.

Pressmeddelande från Årets Kock. Foton: Årets Kock.

Under dagen serverade de åtta finalisterna rätter på varm och kall hummer samt rensadel – och så det helt nya momentet ”koka soppa på en spik” eller ”man tager vad man haver” som presenterades dagen innan finalen. Finalisterna fick då åka till Grönsakshallen Sorunda där de fick en budget på 300 kronor var att handla svenska råvaror för. Utöver det som inhandlats där fick kockarna enbart addera salt under finalen.

– Det här momentet har varit väldigt uppskattat av kockarna och deras personligheter kommer verkligen fram i rätterna på ett helt nytt sätt. Med fokus på färska svenska råvaror har de skapat magiska hösträtter som både är vackra att titta på och fantastiskt goda att äta, säger Helene Kugelberg, VD för Årets Kock.

Desirée Jaks lyckades allra bäst under finaldagen och ledde både i halvtid och när det slutligen var dags för segraren i Årets Kock 2023 att utses.

– Jag hoppas att den här vinsten kan ge mig möjligheten att ha en tyngre röst i utvecklandet av branschen där vi kan jobba hållbart och få branschen mer attraktiv för nya generationer. Det känns som att vi befinner oss i ett generationsskifte, säger Desirée Jaks.

Vid prisceremonin på Annexet fick Desirée Jaks ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip, beskyddare av Årets Kock, samt en prischeck på 250 000 kr. Närvarande på scen var även Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996, och juryns ordförande.

På andra plats kom Henric Herbertsson och på tredje plats Oskar Persson.

– Det har varit genomgående hög kvalitet i år. Enligt mig var det här den bästa finalen någonsin. Vi i juryn har haft en svår uppgift och det har varit jämnt, men så här i slutändan kan jag säga att rätt person vann, säger Jonas Dahlbom.


Om Desirée Jaks

Desirée är född 1995 och bor i Stockholm. Hon är kreativt ansvarig på Restaurang Spesso (Stureplansgruppen). Innan dess jobbade hon på restaurang Agrikultur i över fyra år där hon började som kock och avslutade som köksmästare tillsammans med Filip Fastén som vann Årets Kock 2014. Innan dess har Desirée arbetat på restaurang Sjön i Jönköping. Hon var med i Stockholm Culinary team 2016 och vann OS i Erfurt i Tyskland. Desirée var medlem i Juniorkocklandslaget 2017-2018 och tävlade i VM 2018 i Luxemburg samt vann Nordic Young Chef 2018. Idag är hon medlem i Kocklandslaget med OS 2024 i sikte.


Om tävlingen Årets Kock

Tävlingen Årets Kock är officiellt svenskt mästerskap i professionell matlagning och har arrangerats sedan 1983. Vinnaren blir svensk mästare, erövrar titeln Årets Kock, får Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj och en prissumma. Tävlingens beskyddare är H.K.H. Prins Carl Philip.
Årets Kock arrangeras av Årets Kock AB, vars huvudsakliga uppgift är att driva och utveckla svensk gastronomi genom olika initiativ.


Mer information

Läs mer på Årets Kocks hemsida

Intervju med Helénè Kugelberg, vd Årets Kock om tävlingen och svenska råvaror

Från Sverige sponsrar och samarbetar

Årets Kock 2020 Från Sverige

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.