från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Fettisdagen – en viktig dag för en pressad bransch

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Fettisdagen är en av våra mest firade matdagar då vi frossar i semlor. I år infaller fettisdagen den 21 februari och närmare 60 % av alla svenskar förväntas äta minst en semla under dagen.
— Intresset för semlor hos svenska folket fortsätter att vara fantastiskt stor och hela branschen laddar inför att kunna välkomna alla semmelälskare, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Pressmeddelande 16 02 23

Flytkraften i bageribranschens livboj testas

I år infaller fettisdagen den 21 februari och närmare 60 % av alla svenskar förväntas äta minst en semla under dagen. För att kunna baka och sälja alla semlor tar bagerierna in alla resurser de kan under fettisdagen.

Januari är ett normalt år en månad då svenskarna håller extra hårt i plånboken efter julens utsvävningar och bageriernas försäljning minskar. Semlorna, som börjar säljas i början av året, brukar rädda bagerierna från att gå alltför mycket back och kallas därför bageribranschens livboj. Efter den påfrestande pandemin möter nu bageribranschen av utmaningar från många håll.

– Semlan är ansedd som bageribranschens livboj eftersom den räddar en i övrigt dålig period för landets bagerier. I år möts bagerierna av en mängd kostnadsökningar och flytkraften i livbojen kommer att testas i de här utmanande tiderna. Intresset för semlor hos svenska folket fortsätter att vara fantastiskt stor och hela branschen laddar inför att kunna välkomna alla semmelälskare på tisdag, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Fakta om semlor på fettisdagen

Under fettisdagen förra året åt 58 procent av svenska folket minst en semla. 34 procent av dem som åt en semla blev bjudna på arbetet, vilket är en stor ökning från pandemiåret 2021 då enbart 26 procent blev bjudna av arbetsgivaren. 28 procent blev bjudna privat enligt en undersökning som genomförts av undersökningsföretaget GfK. Svenska folket uppskattas njuta av ungefär sex miljoner semlor under dagen.


Beräknad råvaruåtgång på semlor under Fettisdagen:

Branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer har utifrån Svenska Bagarlandslagets standardrecept på semlor räknat ut hur mycket råvaror som går åt till de semlor som säljs under fettisdagen:

  • 132 ton mandelmassa
  • 211 ton grädde
  • 2,6 ton kardemumma
  • 211 ton vetemjöl
  • 42 ton smör
  • 2,6 miljoner ägg
  • 53 ton socker
  • 1 ton florsocker


Om Sveriges bagare & konditorer

Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bagerier och konditorier i Sverige. Organisationen grundades år 1900 och har sedan dess arbetat för göra det enklare att driva bageri och konditori. Sveriges bagare & konditorer har cirka 400 medlemsföretag. Bland de projekt organisationen driver kan nämnas tävlingarna Årets Konditor, Årets Bagare, SM Unga Bagare och Mack-SM. Dessutom driver Sveriges bagare & konditorer Svenska Konditorlandslaget, Svenska Bagarlandslaget och Svenska Juniorbagarlandslaget samt ger ut Tidningen BRÖD. För mer information: www.bageri.se


Mer information

Pressmeddelande – Fettisdagen 2023 – flytkraften i bageribranschens livboj testas

10 spännande fakta om semlor

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.