från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

10 spännande fakta om semlor

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Fettisdagen är en av våra mest firade matdagar då vi frossar i semlor. Bara under Fettisdagen uppskattas svenska folket äta ungefär sex miljoner semlor! Här nedan har vi samlat 10 spännande fakta som du troligtvis inte visste om fettisdagen och semlor.

När du köper semlor tipsar vi om att fråga var ingredienserna i semlan kommer ifrån! Bakar du egna – titta efter märket Från Sverige när du handlar ingredienser så kan du vara säker på att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.


10 spännande fakta om semlor

1. Namnet semla kommer från latinets simila som betyder fint vetemjöl.

2. Semlan har en lång historia i Sverige! Förr var det tradition att semlan åts för första gången under året på fettisdagen och därefter endast på tisdagar under fastan.

3. Semlan som den ser ut i dag, en söt vetebulle fylld med mandelmassa och vispad grädde, serverades först på 1920-talet.

4. Semla serverad med varm mjölk kallas hetvägg. Ordet kommer från tyskans ”heisse wecke” som betyder varma flikar.

5. Idag tillverkas och säljs semlor mest varje dag från jul till påsk.

6. Under ett år säljs det fler än 40 miljoner semlor och det bakas ungefär 30 miljoner i de svenska hemmen.

7. Bara under fettisdagen uppskattas svenska folket njuta av ungefär sex miljoner semlor!

8. År efter år lanseras nya varianter av bakverket men de flesta svenskar (7 av 10) föredrar den traditionella versionen.

9. För att kunna baka och sälja alla semlor tar bagerierna in alla resurser de kan under fettisdagen.

10. Semlan är ansedd som bageribranschens livboj eftersom den räddar en i övrigt dålig period för landets bagerier.

 


Märket Från Sverige gör det enkelt att välja svenskt

När du köper semlor tipsar vi om att fråga var ingredienserna i semlan kommer ifrån. Bakar du egna – titta efter märket Från Sverige när du handlar ingredienser så kan du vara säker på att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Fettisdagen – en viktig dag för en pressad bransch

Fettisdagen är en av våra mest firade matdagar då vi frossar i semlor. I år infaller fettisdagen den 21 februari och närmare 60 % av alla svenskar förväntas äta minst en semla under dagen. ”–Intresset för semlor hos svenska folket fortsätter att vara fantastiskt stor och hela branschen laddar inför att kunna välkomna alla semmelälskare”, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Läs pressmeddelandet här.


Mer information

Pressmeddelande – Fettisdagen 2023 – flytkraften i bageribranschens livboj testas

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.