från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

De är vidare i kvaltävlingen för Årets Kock 2023

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Med en dubblering av antalet kvinnliga ansökningar mot föregående år är nu första uttagningen klar för jubileumsåret i Årets Kock 2023 – SM i professionell matlagning. Idag presenterades de 18 kockar som går vidare till kvaltävlingen som äger rum den 13–14 juni i Stockholm. Bland de tävlande är flera etablerade namn, men det är också flera kockar som aldrig tidigare varit med och tävlat i Årets Kock.

Pressmeddelande 230525

Årets Kock är Sveriges mest prestigefyllda mattävling där de främsta kockarna gör upp om att bli regerande svensk mästare. Anmälningsperioden för att söka till Årets Kock ägde rum mellan 2 maj–15 maj 2023 och aldrig tidigare har det varit så många kvinnor representerade bland de som har sökt till Årets Kock. Jämfört med föregående år har antalet kvinnliga sökande dubblerats och även det totala antalet sökande har ökat med nästan 20 procent jämfört med föregående år. Juryn har gått igenom samtliga tävlingsbidrag och gjort den första uttagningen av de som går vidare till nästa steg i tävlingen.

– Att fler kvinnliga kockar sökt sig till Årets Kock i år är en viktig milstolpe och något vi är mycket glada och stolta över! Att få fler kvinnor att tävla är något vi arbetar kontinuerligt för. Det märks också att intresset för svensk gastronomi är starkt och det ska bli mycket spännande att få följa de allra bästa under hela tävlingen fram till den stora finalen i höst, säger Helene Kugelberg, VD Årets Kock.

Tävlingen Årets Kock – SM i professionell matlagning består av tre tävlingsfaser. Först ut är receptkvalet där juryn röstar anonymt på de anmälda tävlingsbidragen, följt av kvalificeringstävling och final under hösten. Nytt för i år är att 18 tävlande går vidare till kvaldagarna i juni, jämfört med 24 tävlande som det varit de senaste åren. Kvalificeringstävlingen sker under två dagar i juni där antal tävlande går från 18 till 12 efter dag ett och slutligen presenteras de 6 finalisterna som går vidare till finalen efter dag två.

Jurygruppen består av Sveriges främsta och mest etablerade kockar och personer med hög gastronomisk kompetens och erfarenhet, tillsammans kommer de att bedöma tävlingens olika delmoment. Utformningen av juryn varierar beroende på vilket eller vilka tävlingsmoment som ska bedömas. Juryordförande är Jonas Dahlbom och tävlingsledare för Årets Kock 2023 är Viktor Westerlind.

– Nu är tävlingen för Årets Kock 2023 i gång på riktigt vilket känns mycket spännande! Det har varit hög nivå på samtliga tävlingsbidrag i år och arbetet att ta fram de tävlande som går vidare till kvalfinalen har därför varit utmanande. Särskilt svårt har det varit när antal kockar som får möjlighet att gå vidare i tävlingen är färre än tidigare år, säger Jonas Dahlbom, juryordförande Årets Kock.

Bland kvalfinalisterna är flera etablerade namn, det är också flera kockar som aldrig tidigare varit med och tävlat i Årets Kock, totalt utgör dessa en tredjedel av de tävlande. Det är även stor geografisk spridning bland de tävlande med kockar från hela Sverige.

Följande kockar, utan inbördes ordning, går vidare till kvaltävlingen av Årets Kock 2023:
Anton Kardell från Jönköping, Restaurang Jord
Christian Siberg från Stockholm, Limitless Food Creations AB/Swedish Taste
Desirée Jaks från Stockholm, Spesso
Henric Herbertsson från Göteborg, SK Mat & Människor
Johannes Börjesson från Malmö, Karl-Mikael
Liam Valentine från Göteborg, Hällsnäs Hotell & Restaurang
Louise Johansson från Göteborg, Taste by Louise
Ludvig Persson från Årsta, Animo,
Luqaz Ottosson från Visby, Restaurang ROT
Marcus Bremdal från Trångsund, Chefly
Markus Pettersson från Västra Frölunda, Restaurang Signum
Martin Anneflod från Träslövsläge, Spiseriet
Martin Karlsson från Gränna, Grenna Hotell
Magnus Åkerström från Haninge, Bibliothek
Mikael Feuk från Flackarp, Gastro Gaspari
Oskar Persson från Huddinge, OM gastronomi
Pontus Wellén från Huddinge, Nordic Light Hotel
William Brittsjö från Stockholm, Restaurang Freyja

Juryn för receptkvalet 2023:
Albin Wessman, Adam & Albin
Alexander Sjögren, Mutantur
Birgit Malmcrona, Naturaj
Carina Brydling, The Wood Hotel
Elvira Lindqvist, Restaurang Oxenstiernan
Florencia Abella, Ekstedt
Frida Nilsson, ESS Hotel Group
Frida Ronge, Tak
Joel Åhlin, Bar Agrikultur
Johan Backéus, Naturaj
Jonas Dahlbom, Dahlboms Mat & Bar
Katherine Bont, Punk Royale, Coco & Carmen
Lena Flaten, Flammans Skafferi
Linnéa Liljedahl, Linnéa och Peter
Marie Skogström, Mat och Vin Slottsparken
Martin Moses, Human
Peter Jelksäter, Adam & Albin
Peter J Skogström, Mat och Vin Slottsparken
Stefan Ekengren, Hantverket
Sofia B Olsson, Vrå
Ulrika Brydling, tävlingsledare Årets Kockelev
Viktor Westerlind, Operakällaren

I år är det jubileumsår för Årets Kock som firar 40 år. Finalen i Årets Kock 2023 går av stapeln den 19 oktober.


Från Sverige-märkningen är stolt samarbetspartner

Från Sverige-märkningen är stolt samarbetspartner med Årets Kock, SM i professionell matlagning. Det är Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling där de främsta kockarna gör upp om segern. Årets Kock har format svensk matkultur sedan 1983 med uppgiften att leda svensk gastronomi in i framtiden.


Mer information

Ta del av hela pressmeddelandet här

Till Årets Kocks hemsida

Från Sverige sponsrar och samarbetar – läs mer

Det här betyder Från Sverige-märket

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.