från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Därför är gurkan inplastad – bättre för miljön

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Har du funderat över varför gurkan är inplastad? Faktum är att det handlar om att skydda gurkan mot uttorkning och förlänga gurkans hållbarhet. Tvärtemot vad man som konsument kanske tror, så är en inplastad gurka bättre för miljön än en oplastad. Här kan du läsa mer om hur det kommer sig.

inplastad gurka

Odling av gurka i Sverige

Gurkplantor gillar värme och solljus och under sommarmånaderna odlas ca 11 000 ton gurka på friland i Sverige. På grund av vårt nordiska klimat används även växthus för odling av gurka i Sverige, där vi varje år producerar omkring 32 000 ton gurka. Gurkan som odlas i växthus skördas vanligtvis från februari till oktober. Det finns även odlare som odlar gurka i växthusen året runt vilket gör att vi kan njuta av svenskodlad gurka även under vintersäsongen.

Plasten förlänger gurkans hållbarhet

Svensk nyskördad gurka är krispig och doftar gott. För att bevara fukten förses gurkan med en plastfilm som ska sitta kvar så länge som möjligt eftersom det skyddar gurkan mot uttorkning.

Med ett tunt lager plast bevaras fukten och skyddar mot uttorkning. Då förlängs hållbarheten och konsumenten har chans att hinna äta upp gurkan. En filmad gurka håller dubbelt så länge som en ofilmad. Då minskar vi matsvinnet, som i sig har störst negativ påverkan på miljön.

inplastad gurka

Svenskodlad gurka

Den svenska odlingen styrs av hårda krav på livsmedelssäkerhet och miljö. Växthusen värms huvudsakligen med förnybara bränslen som halm, pellets och biogas. Förebyggande åtgärder och biologisk bekämpning tillämpas även i odlingarna. 

Den i särklass vanligaste gurkan som odlas i Sverige är den mörkgröna slanggurkan. På senare år har även små- eller minigurkor blivit populära. Den växer på samma vis som slanggurka, men skördas betydligt snabbare och är därför bara 8–10 cm lång. 

Importerad gurka kommer ofta från södra Spanien och transporteras som i många fall i 5–6 dagar innan den når våra gränser. Väljer du en gurka märkt med Från Sverige kan du vara säker på att du får en gurka som är odlad, skördad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Hur långt transporteras gurkan hem till dig? 🤔 Räkna själv inne på Grönsaksresan


Mer information

Läs mer om odling av gurka

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

Från Sverige-veckorna: Fazer, Nordzukker, Frödinge, Gäsene Mejeri!

Här berättar Fazer, Nordzukker, Frödinge och Gäsene Mejeri vad de gör i butiker och kommunikation under Från Sverige-veckorna 2023.

Storsatsning under Från Sverige-veckorna 2023

Pressmeddelande. För fjärde året samarbetar livsmedelsbranschen under Från Sverige-veckorna igång för att lyfta Från Sverige-märkt i butik och kommunikation. Nytt för i år är pilotprojektet Smaka på Från Sverige!

Info: Storsatsning under Från Sverige-veckorna 2023!

Nu drar Från Sverige-veckorna igång för fjärde året! Läs om aktiviteter, media och det nya pilotprojektet Smaka på Från Sverige som pågår den 18 september till 1 oktober.