från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Odling av gurka i Sverige

Gurkplantor gillar värme och solljus och under sommarmånaderna odlas ca 11 000 ton gurka på friland i Sverige. På grund av vårt nordiska klimat används även växthus för odling av gurka i Sverige, där vi varje år producerar omkring 32 000 ton gurka. Gurkan som odlas i växthus skördas vanligtvis från februari till oktober. Det finns även odlare som odlar gurka i växthusen året runt vilket gör att vi kan njuta av svenskodlad gurka även under vintersäsongen.

Högsäsong för svensk gurka: April-augusti

Förvaring: Gurkor ska inte förvaras i kylskåp, då kan de få kylskador. Bäst trivs de i cirka 8-14 °C.

Svenskodlad gurka slipper långa transporter och får i stället mogna längre på sin planta.

Svenskodlad gurka

Den svenska odlingen styrs av hårda krav på livsmedelssäkerhet och miljö. Växthusen värms huvudsakligen med förnybara bränslen som halm, pellets och biogas. Förebyggande åtgärder och biologisk bekämpning tillämpas även i odlingarna. 

Den i särklass vanligaste gurkan som odlas i Sverige är den mörkgröna slanggurkan. På senare år har även små- eller minigurkor blivit populära. Den växer på samma vis som slanggurka, men skördas betydligt snabbare och är därför bara 8–10 cm lång. 

Importerad gurka kommer ofta från södra Spanien och transporteras som i många fall i 5–6 dagar innan den når våra gränser. Väljer du en gurka märkt med Från Sverige kan du vara säker på att du får en gurka som är odlad, skördad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Hur långt transporteras gurkan hem till dig? 🤔 Räkna själv inne på Grönsaksresan

Hellre plastad än kastad!

Gurkan förpackas i ett skyddande plasthölje som skydd mot uttorkning. Plasten gör att gurkans hållbarhet ökar från trefyra till åttatio dagar vilket motverkar matsvinn.


Mer information

Läs mer om svenska råvaror

Titta efter märket!

Väljer du en gurka märkt med Från Sverige kan du vara säker på att du får en gurka som är odlad, skördad, förpackad och kontrollerad i Sverige.