från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Blomveckorna: Ätbart, pollinerarvänligt och torktåligt

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Under Blomveckorna Från Sverige hittar du mängder av vackra blommor, perenner, växter, buskar och fruktträd från svenska odlare i butiker och handelsträdgårdar över hela landet. Blomveckornas tema 2023 bjuder på en skön blandning av ätbart, pollinerarvänligt, torktåligt och så förstås sommarblommor 10-i-topp, miniträdgårdar och Årets Sommarblomma Svartöga. Här berättar några handelsträdgårdar och butiker vad de gör under årets Blomveckor Från Sverige, som hålls för tredje gången.

Från Sverige-märket gör det enkelt att välja växter som är odlade/drivna i Sverige, men också hanterade/skördade och förpackade och kontrollerade här.

Blomveckorna Från Sverige

För tredje året hålls Blomveckorna Från Sverige, som bjuder på mängder av vackra blommor, växter, buskar och fruktträd från svenska odlare. Det är ett gemensamt initiativ från växtbranschen och Från Sverige-märkningen för att lyfta svenskodlat i hela landet. Från Sverige-märket gör det enkelt att välja svenskodlat till din trädgård, till krukorna och pallkragarna. Titta efter Från Sverige-märket när du väljer blommor, perenner och vedartade växter och läs gärna mer om fördelar med svenskodlade växter.


Tema för Blomveckorna 2023

Sommarblommor tio-i-topp och miniträdgårdar

  • Bland tio-i-topp sommarblommor hittar du favoriterna Pelargon, ​Dahlia, Margerit​, Petunia​, Lobelia​, Stjärnöga​, Sommarbegonia​, Femtunga​, Silvernjurvinda​ och Snöflinga​.
  • Årets Sommarblomma 2023 Svartöga är naturligtvis extra uppmärksammad! Läs mer om Svartöga
  • Miniträdgård i kruka eller ampel är ett fint sätt att kombinera olika sorter tillsammans. Det finns färdiga lösningar och samplanteringar i kruka skapade av trädgårdsmästare och förädlingsföretag. Se och inspireras av sommarens arrangemang i butik på växter som trivs bra tillsammans.


Foto: Jonkheer van Tetz

Trädgårdsväxter — torktåligt, ätbart och pollinerarvänligt

  • Perenner och andra växter som bin och humlor älskar.
  • Att odla ätbart är alltid lika roligt — rabarber, svarta, vita, gula, röda vinbär, smultron, jordgubbar och kryddor är några goda exempel.
  • Växter som klarar torka bättre än många andra — fråga gärna i butiken för att få tips.

Handelsträdgårdar, odlare och butiker

Splendor Plant

Spännande buskar och bär i web-shop och ute i butiker

— Splendor Plant levererar trädgårdsväxter till hela Sverige och erbjuder ett mycket stort sortiment av exempelvis spännande buskar, goda svenskodlade bär och en massa mer. Vår införsäljning till kedjor och butiker görs redan tidigt på våren. Splendor jobbar med olika erbjudanden i vår web-shop och i veckoerbjudandet Fint-just-nu ingår Från Sverige-märkta växter som en del i det erbjudandet. Några av de dessa Från Sverige-märkta växter lyfter vi fram i våra sociala medier och på hemsidan. Vi står inte själva för några butiksaktiviteter utan överlåter detta till våra kreativa kunder i butiksled. Men vi uppmanar dem att utnyttja det proffsiga material som Från Sverige erbjuder dem.

Johanna Pommer, Splendor Plant


Wändels Kvalitetsperenner

Smultron, gräslök och perenner för humlor

— Hos oss på Wändels är det Från Sverige-veckor hela året. Vi var första plantskolan som började märka svenskodlade perenner redan 2016. Det odlas 500 olika sorter för att det ska finnas ett brett sortiment att välja på och alla är märkta med Från Sverige på etiketterna. Hos våra kunder, växtbutiker i hela Sverige, hittar du mer information om varje växt och Årets Perenn, som vi är med och utser. Det går också att få planteringstips från oss genom hemsidan perenner.se.

— Vi väljer våra perenner noggrant. De ska vara friska sorter, växa bra i Sverige och många av sorterna är bra för våra pollinerare. Vi har haft ett projekt Perenner för Pollinerare för att hitta de bästa blommorna som ger mat till våra vilda humlor och bin. Wändels har alltid några tips på fint just nu och i juni under Blomveckorna Från Sverige kommer det att vara extra erbjudanden på smultron, gräslök och perenner för humlor.

Marie Wändel, Wändels Kvalitetsperenner


Blomsterlandet

Stor bredd av svenskodlat, stora dahlior och tävling

— På Blomsterlandet erbjuder vi en stor bredd av fina Från Sverige-märkta växter under Blomveckorna Från Sverige. Störst fokus kommer det att vara på vår härligt stora dahlia i olika färger. För övrigt har vi ett bra utbud av sommarblommor, perenner, buskar och fruktträd. Det kommer synas i de flesta av våra marknadsföringskanaler under Blomveckorna Från Sverige, som i sociala medier, kundklubbens nyhetsbrev, i TV-reklam, radioreklam och i butikerna. Välkommen in!

— Dessutom har vi en tävling tillsammans med Från Sverige-märkningen där tre personer har chansen att vinna varsin blomkasse fullproppad med Från Sverige-märkta blommor och växter värda 1000 kr. Tävlingen hittar du på Instagram den 7 juni!

Erica Dahlqvist, Blomsterlandet


Sörby Handelsträdgård

Jumbohängpelargoner till butikerna

—Nu i maj och juni är det som allra vackrast i våra växthus! Till Blomveckorna Från Sverige levererar vi Från Sverige-märkta jumbohängpelargoner till Blomsterlandet. Samtidigt som Sörby Handelsträdgård är en modern handelsträdgård är vi ett av Sveriges äldsta trädgårdsföretag med anor sedan 1896. Vår trädgård med 15.000 kvm växthus är belägen strax utanför Gävle. Med glädje och stolthet kan vi även nämna att vi utsågs till Årets Företagare i Gävle 2023, hälsar Lars och Cornelis.

Lars Hallenberg, Sörby Handelsträdgård


Granngården

Jordgubbar, dahlior, kryddväxter och sommarblommor

— Granngården har Från Sverige-märkningen på alla de växter som har märkningen hos Mäster Grön. Till exempel på jordgubbar i 6-pack, utplanteringsväxter i 6-pack, KRAV-märkta kryddväxter, pelargoner, sommarblommor med mer. Under vecka 23 fyller vi butikerna med sommardahlia maxi, dahlia dreamy och Årets sommarblomma. Vi lyfter märkningen i alla våra butiker med skyltar och växter. På våra sociala medier skriver vi om det liksom i de mail vi skickar ut till medlemmarna i vår stora kundklubb.

— Det finns många anledningar till att välja svenskodlat men en av de viktigaste är hållbarheten. En växt odlade i Sverige har transporterats kortare väg – det är bra både för växten, kunden och miljön.

— Granngården vill självklart vara med och bidra till att uppmärksamma konsumenterna på det stora sortiment av svenskodlade blommor som finns i våra butiker. Vi märker att våra kunder blir mer och mer medvetna och är aktiva i sina val och det är viktigt för oss att kunna möta deras behov och svar på deras frågor om var och hur våra blommor odlas.

Andrea Johansson Hols, Granngården


ICA Sverige

Svenskodlade kvalitetspelargoner och pollinerarvänligt

— På ICA satsar vi på svenskodlade stora fina kvalitetspelargoner för årets kampanjer och i ordinarie sortiment. Bra kvalitet till bra pris, det hoppas vi att kunderna ska uppskatta. Du kan se det i butikerna och i våra sociala kanaler.

— Vårt ICA-koncept Älskas av bin passar bra in på årets tema pollinerarvänligt. Den gula etiketten finns på utvalda utplanteringsväxter som innehåller mycket nektar och/eller pollen. Eftersom det är viktigt att våra pollinerande vänner får mat under hela säsongen så erbjuder vi olika växter som blommar från vår till höst. För varje såld växt går en peng via ICA Stiftelsen till projekt som främjar biologisk mångfald, vi har planer på att skapa insektsparker. Det känns roligt att tillsammans med våra kunder få göra en insats för bin, fjärilar och andra viktiga pollinerare. Nytt i år är att vi har våra första svenskodlade växter i konceptet! Detta är ett långsiktigt projekt som vi brinner för och det ligger mycket arbete bakom. Vi har en nära och utvecklande dialog tillsammans med odlarna.

Jessica Hagman, ICA Sverige AB


Årets Sommarblomma 2023 är Svartöga, som finns i många färger och är en frodig, klättrande sommarblomma.

Mäster Grön

Årets Sommarblomma och växter i butiker i hela landet

— Den 2 juni presenterades Årets Sommarblomma 2023. Det är en aktivitet som initierades av Mäster Grön, John Taylor och Kristina Darth 2016. Det är vår så uppskattade trädgårdsfotograf, föredragshållare och föreläsare, Annika Christensen som tillsammans med Linnea Dickson från Malmö Garden Show/ Slottsträdgården i Malmö som låter täckelsen falla. Kärnan i Mäster Gröns verksamhet är 30 trädgårdsmästare i 35 trädgårdar. Tillsammans står de för cirka 35 % av den svenska produktionen kruk- och utplanteringsväxter.

— Årets Sommarblomma 2023 är Svartöga, som finns i många färger och är en klättrande sommarblomma med frodigt växtsätt slingrar sig över spaljéen. Juryn för Årets Sommarblomma väljer svenskodlade produkter som passar fint att plantera i perioden. De inspirerar med både nya och tidigare kända växter som får komma fram i rampljuset, ger förslag på andra växter som är vackra tillsammans och bidrar med sin kunskap. Årets Sommarblomma finns i många butiker i landet där du köper dina växter, såväl i handelsträdgårdar, Garden Center och i dagligvaruhandeln. Trädgårdsmästarens hantverk och den certifierade produktionen står i fokus för odlingen av Årets Sommarblomma. Stefan Salomonsson i natursköna Nävlinge odlar under certifieringen IP-Sigill för prydnadsväxter och KRAV för ätbara blommor och grönsaksplantor.

Patrik Vilsmyr, Mäster Grön


Blomsterfrämjandet

Inspiration och kunskap om årets teman

— På Blomsterfrämjandet jobbar vi som alltid med inspiration. Dessutom hjälper vi till att vägleda blomintresserade till de växter som är i säsong. Under Blomveckorna Från Sverige skriver vi även PM om årets tema torktåligt, ätbart och pollinerarvänliga växter. Det kommer vi också jobba med i våra sociala kanaler med hänvisning till Från Sverige-märkningen.

Malin Hidesäter, Blomsterfrämjandet


Se filmerna om svenskodlade sommarblommor!

sommarblommor

Besök Tågerups Trädgård: Häng med in i växthusen och lär dig mer om svenskodlade sommarblommor.


Därför ska du välja svenskodlade blommor och växter

1. Du stödjer svenska odlare
2. Svenskodlade växter och blommor håller bättre
3. Svenskodlade växter har transporterats kortare
4. Gynnar arbetstillfällen i Sverige
5. Odlingarna är certifierade

Läs mer här


Mer information

Vad betyder Från Sverige-märket på blommorna?

En blomma eller växt med märket Från Sverige är odlad/driven, skördad/hanterad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Närodlade blommor håller bättre, vilket är bra för miljön och växterna, och du stödjer svensk odling så att hantverket lever vidare. Titta efter märket Från Sverige, läs mer här

Sommarblommor — många olika arter och sorter

I Sverige har vi en lång tradition av att odla sommarblommor. Det finns många olika arter och sorter. I vår säsongsguide kan du se vilka svenskodlade blommor och växter som är i säsong under försommar– (maj) och sommarsäsongen (juni-juli) – skriv ut och dela gärna med dig av pdf och utskrift.

Tävling på Från Sveriges Instagram

Vinn växter för 1000 kr i tävlingen som Blomsterlandet och Från Sverige kör igång den 7 juni på Instagram.

Företagen som ursprungsmärker växter med Från Sverige ser du här

 

 

Relaterade inlägg

tunnbrödsrulle

Mackanskost tipsar – gör din egen tunnbrödsrulle

Gör din egen tunnbrödsrulle hemma! Smörstekt tunnbröd, fluffigt mos, smakrik korv och massa trevliga tillbehör – bara att rulla ihop och njuta. Här kan du se när Mackanskost gör sin tunnbrödsrulle steg för steg.

Korvguide – 5 saker att tänka på när du väljer korv

Korv är vår mest älskade charkprodukt som finns i många olika varianter och smaksättningar. I vår korvguide har vi listat 5 saker som är bra att tänka på vid val av korv!

Det här händer under Korvfestivalen 2024

Älskar du korv? Då är ett besök på Korvfestivalen absolut ett måste! Korvfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 8–10 mars 2024.