från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Amaryllisens dag – så lyckas du med din amaryllis

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Amaryllis är en av våra mest populära vinterblommor och som till och med fått egen dag. På Amaryllisens dag den 19e november är det dags att köpa hem amaryllis i kruka om du vill att de ska blomma lagom till advent och jul. Titta efter märket Från Sverige när du köper din amaryllis och andra advents- och julblommor. Här nedan kan du ta del av fler tips på hur du lyckas med din amaryllis.

amaryllis

Så här lyckas du med din amaryllis

Vattna din amaryllis sparsamt för att få bäst resultat. Löken tycker inte om att bli blöt så det bästa är att vattna på fatet eller i krukkanten, ett snapsglas med vatten i veckan är lagom. Jorden kan gärna torka upp mellan vattningarna. Tillsätt inte näring eftersom löken är laddad med allt som behövs för blomningen.

Amaryllisen vill gärna stå ljust, annars är risken att stänglarna blir långa och rangliga. Ju varmare amaryllisen står desto snabbare går det att driva den i blom. Vill du påskynda blomningen är därför en varm plats att föredra, medan en svalare placering gör att knopparna och blommorna håller längre. Vrid krukan lite då och då så växer den rakt, eftersom blommorna vänder sig mot ljuset riskeras annars att stängeln blir sned och lättare tippar. Stötta gärna upp din amaryllis innan blommorna slår ut, en blomsterpinne eller en liten gren går fint men allra bäst stadga ger stödet som tagits fram just för amaryllis, som finns att köpa i blomsterbutiker.

Blir stänglarna för tunga, skär av dem och placera i vas tillsammans med andra vackra blommor.

amaryllisens dagTips – häng amaryllis upp och ner! Prova att hänga amaryllis upp och ned i fönstret med ett fint band eller snöre. Häll bara lite vatten i den ihåliga stjälken och fyll på vatten allt eftersom. Blomman håller sig fin i upp till två veckor.

Spara löken och få ny blomning

Vill du spara löken och försöka få den att blomma om igen? När amaryllisen blommat över, skär av blomresterna så att plantan inte lägger kraft på att bilda frön. Stängeln tas bort när den vissnat ned ordentligt. På sommaren placeras växten ute på en vindskyddad och halvskuggig plats, i ett växthus eller på en inglasad plats. Vattna och gödsla fram till början av oktober då löken behöver en period av vila för att blomma om. Löken ska då hållas torrt och i en temperatur mellan 12-15°C. Utan en kall period kommer inte amaryllisen att sätta nya blommor.

Det är dags att ta ut amaryllisen i värmen igen när du ser en knopp vilket brukar ta ca 3 månader. Risken är annars att bladen tar överhand och blomningen uteblir. Plantera om den och vattna den för att sedan se fram emot en ny blomning som oftast infaller i januari–februari.


Det finns massor med fina sorter att välja mellan, från röda och vita till rosa, korall och flerfärgade.

Kvalitet – hur ser jag det?

Bästa sättet att försäkra sig om att få hem en bra amaryllis är att titta på lökens storlek samt räkna antal stänglar. Det är också viktigt att amaryllislöken är fast.

Lökens storlek

Ju större lök desto mer välmatad är den med näring och växtkraft. I regel är det så att ju större löken är, desto fler stänglar och blommor kommer fram. En amaryllis av hög kvalitet har en omkrets på 34-36 cm, väger ca 600 g och ger oftast tre stänglar med många blommor. Amaryllisar som har en omkrets på 28-32 cm väger ca 400 g och här kan du räkna med ca två stänglar. Ännu mindre lökar ger inte samma blomning om det inte gäller andra arter som fjärilsamaryllis Hippeastrum papilio och spindelamaryllis Hippeastrum Spindel-Gruppen som har mindre lökar.

Antal stänglar

Varje stängel utvecklar i regel upp till fyra blommor så ju fler stänglar amaryllisen har, desto mer blomning kommer den att bjuda på.

Välj svenskodlade

Det finns flera anledningar till varför det är en god idé att välja amaryllislökar som är drivna i Sverige. Vägen från växthus till konsument är kort och mindre transporter är bättre för såväl miljön som för blommorna. En annan aspekt är att genom att stödja svensk odling lever hantverket att odla vidare i Sverige och arbetstillfällena stannar här.

Titta efter märket Från Sverige när du köper amaryllis och andra julblommor!


Mer information

Läs mer om svenska växter

Blomsterglädje med Blomsterfrämjandet

Fler tips från amaryllisodlaren Jonas Samuelsson kan du ta del av här

Här ser du alla plantskolor och handelsträdgårdar som märker med Från Sverige

Relaterade inlägg

Slaktarkorv — från galen idé till smaksäker korv

Vad var det för galen idé grisbonden Per Karlsson fick när han utvecklade sina produkter och varför heter det Slaktarkorv? Läs om Slaktarkorv, korven där även de finare köttdetaljerna ingår i korven.

Hållbarhet och engagemang i fokus hos Stjärnägg

Stjärnägg är Sveriges största äggleverantör. Läs om deras hållbarhetsstrategi som engagerade hela organisationen, en innovativ pallanpassad förpackningslösning och om Mustaschkampen och Majblomman.

Säsongspremiär för SydGrönts svenska jordgubbar

SydGrönts första svenska jordgubbar har skördats! Säsongens första jordgubbar är odlade i växthus och sorten är Malling Centenary som planterades i växthusen i slutet av januari. Säsongen av svenska jordgubbar finns genom odling i växthus, tunnlar och på friland från april ända fram till oktober.