från sverige

Tillbaka

Världsnaturfonden uppdaterar Köttguiden

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Idag uppdaterar Världsnaturfonden Köttguiden som ska vägleda konsumenter i valet av kött. Nu inkluderas antibiotikaanvändningen i guiden vilket stärker betyget för det svenska köttet.

– Svenskt kött framstår som det naturliga valet när jag läser guiden. Svenska bönder har genom förebyggande djurhälsoarbete och långvarigt arbete med att bekämpa sjukdomar minskat behovet av antibiotika. Idag är vår användning lägst inom EU och det är bra att Köttguiden inkluderar antibiotikaavtrycket, säger Svenskt kötts vd Elisabet Qvarford.

I Köttguiden har WWF bedömt olika köttslag med hänsyn till hur de påverkar klimatet och biologisk mångfald. Man har även bedömt hur djurens välfärd ser ut och hur mycket bekämpningsmedel som används vid produktionen.

Endast naturbeteskött och ekologiskt kött får grönt ljus. Övrigt svenskt kött får gult medan importerat nötkött och griskött får rött ljus.

– Köttguiden är fortfarande för trubbig och ger inte hela bilden. Den tar inte hänsyn till att det är stora skillnader i klimatutsläpp mellan svenskt och importerat kött. Det svenska köttet har generellt avsevärt lägre klimatpåverkan men hamnar ändå inom samma spann som det importerade köttet i guiden, säger Elisabet Qvarford.

– Vi delar Köttguidens uppmaning att äta bättre kött, med det tydliga tillägget att välja svenskt kött när du äter kött. Svenskt kött är bra val oavsett vilken typ av kött du väljer. Varenda mule och klöv behövs i Sverige för att hålla landskapet öppet och bevara den biologiska mångfalden, säger Svenskt kötts vd Elisabet Qvarford.

Aktuellt

Utmärkta betor i alla färger och former

Det finns svenskodlade färgglada betor i butikerna året runt. Vackert röda, gula, vita, polkarandiga — och så de goda genvägarna med förkokta och inlagda!

svensk grillost

Fontana lanserar grillost av norrländsk mjölk

Välkomna till Från Sverige-märkningen säger vi till Fontana som nu möter konsumenternas efterfrågan genom att lansera en grillost gjord på svensk mjölk från norrländska gårdar.

Från Sverige förlänger samarbetet med Årets Kock

Svenskmärkning med ursprungsmärkningen Från Sverige förlänger samarbetet med Årets Kock för att fortsätta lyfta svenska råvaror på restauranger tillsammans med den viktiga målgruppen krögare.