från sverige

Tillbaka

Våra nyskördade tomater mognar på plantan

Publicerad Aktuellt Företag I säsong Konsument

I april startar den stora tomatsäsongen i Sverige och den varar till november, även om du idag kan hitta svenska tomater året om. Tomater som odlas och säljs i Sverige har kortare transportvägar mellan odlingsplatser och försäljningsställen. De plockas först när de har mognat och då har de hunnit utveckla en sötare smak. Tomater som odlas i södra Europa för att säljas i Sverige plockas ofta innan de mognat för att klara de långa transporterna.

Mer näring i mogna tomater

Det finns ett viktigt näringsämne i tomater som heter lykopen, som är en antioxidant som även finns i röda bär och som ger tomaten sin färg. Lykopen bildas under senare delen av mognaden och därför blir halterna högre när tomaterna plockas först när de har mognat. Det är alltså en fördel, både ur närings- och smaksynpunkt, att plocka tomaterna när de mognat. Smaken beror också på sorten, det är precis som med olika sorters äpplen.

Smarta växthus

Alla som odlat tomater vet att plantorna behöver värme, solljus och vatten. En stor del av de svenskodlade tomaterna kommer från växthus som behöver värmas upp under tidig vår och sen höst. Sverige toppar listan över länder som snabbast ställt om till förnybar energi i växthus där tomater odlas. Idag värms drygt 90 procent av växthusen med förnybar energi (till exempel flis eller pellets) eller spillvärme från industrier. Vatten är en resurs som det finns gott om i de flesta av Sveriges landskap.

Rumsvarm tomat smakar mer

Mogna tomater smakar mest när de är rumsvarma. De håller längre när de förvaras i kylskåp men smaken försvagas av den låga temperaturen. Den idealiska förvaringstemperaturen är mellan 12 och 14 grader, har man ingen sådan plats hemma så är det bättre att låta dem ligga framme och äta dem snart.

Guldäpple från Sydamerika

Tomaten har sitt ursprung i Peru i Sydamerika. Spanjorerna tog dem med sig till Europa på 1500-talet. I början av 1900-talet började man äta tomater i Sverige. I början betraktade man den mer som en frukt, strödde socker på den och åt till efterrätt. Den heter pomodoro på Italienska, det betyder guldäpple. Aztekernas namn på tomaten är ”tomatl” som betyder svällande frukt. Tomaten är släkt med potatis, tobak och paprika.

Sveriges hetaste grönsak

Tomaten, som botaniskt sett är en frukt, toppar listan över populära grönsaker i Sverige, varje person äter drygt 10 kilo per år. Den svenska odlingen står för ungefär 13 procent av konsumtionen.


Mer information

Läs mer om grönsaker här!

Läs om odling i Sverige

Aktuellt

Hurra för Sveriges bönder!

Hurra för Sveriges bönder! Följ dem på Instagram!

Under krisen har Sveriges bönder fortsatt jobba för att vi ska få mat på bordet. Under #farmingasusual och #vifyllerhyllorna kan du se deras bilder från vardagen.

Lidl

Upptäck Från Sverige-märkta varor på Lidl

Lidl har ett brett sortiment av Från Sverige-märkta produkter som de jobbar för att lyfta fram på förpackningar och i butik. Nästa vecka, vecka 29, gästar de Från Sveriges Instagram.

Skylta upp med Mejeri & ost Butikspaket

Mejeri & ost Butikspaket gör det enkelt att hitta Mjölk från Sverige-märkta varor butiken! Butikspaketet kan beställas här på hemsidan precis som utvalda enstaka enheter.