från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Våra nyskördade tomater mognar på plantan

Publicerad Aktuellt Företag I säsong Konsument

I april startar den stora tomatsäsongen i Sverige och den varar till november, även om du idag kan hitta svenska tomater året om. Tomater som odlas och säljs i Sverige har kortare transportvägar mellan odlingsplatser och försäljningsställen. De plockas först när de har mognat och då har de hunnit utveckla en sötare smak. Tomater som odlas i södra Europa för att säljas i Sverige plockas ofta innan de mognat för att klara de långa transporterna.

Mer näring i mogna tomater

Det finns ett viktigt näringsämne i tomater som heter lykopen, som är en antioxidant som även finns i röda bär och som ger tomaten sin färg. Lykopen bildas under senare delen av mognaden och därför blir halterna högre när tomaterna plockas först när de har mognat. Det är alltså en fördel, både ur närings- och smaksynpunkt, att plocka tomaterna när de mognat. Smaken beror också på sorten, det är precis som med olika sorters äpplen.

Smarta växthus

Alla som odlat tomater vet att plantorna behöver värme, solljus och vatten. En stor del av de svenskodlade tomaterna kommer från växthus som behöver värmas upp under tidig vår och sen höst. Sverige toppar listan över länder som snabbast ställt om till förnybar energi i växthus där tomater odlas. Idag värms drygt 90 procent av växthusen med förnybar energi (till exempel flis eller pellets) eller spillvärme från industrier. Vatten är en resurs som det finns gott om i de flesta av Sveriges landskap.

Rumsvarm tomat smakar mer

Mogna tomater smakar mest när de är rumsvarma. De håller längre när de förvaras i kylskåp men smaken försvagas av den låga temperaturen. Den idealiska förvaringstemperaturen är mellan 12 och 14 grader, har man ingen sådan plats hemma så är det bättre att låta dem ligga framme och äta dem snart.

Guldäpple från Sydamerika

Tomaten har sitt ursprung i Peru i Sydamerika. Spanjorerna tog dem med sig till Europa på 1500-talet. I början av 1900-talet började man äta tomater i Sverige. I början betraktade man den mer som en frukt, strödde socker på den och åt till efterrätt. Den heter pomodoro på Italienska, det betyder guldäpple. Aztekernas namn på tomaten är ”tomatl” som betyder svällande frukt. Tomaten är släkt med potatis, tobak och paprika.

Sveriges hetaste grönsak

Tomaten, som botaniskt sett är en frukt, toppar listan över populära grönsaker i Sverige, varje person äter drygt 10 kilo per år. Den svenska odlingen står för ungefär 13 procent av konsumtionen.


Mer information

Läs mer om grönsaker här!

Läs om odling i Sverige

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.