från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Våffelbagaren: ”Välkommet tillfälle att utvecklas”

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Nyheter för företag

Revision i fokus: Våffelbagaren i Kristianstad är Skandinaviens största och modernaste tillverkare av bakade glassrån. Våfflorna säljs till glassbolag och olika grossister men även till dagligvaruhandeln. Johnny Håkansson, kvalitet- och HR-chef, ser alltid revisionerna som ett välkommet tillfälle att utvecklas ytterligare.

Johnny Håkansson, kvalitet- och HR-chef, Våffelbagaren.

Våffelbagaren är ett Orkla-företag till 51 procent och följer Orklas standard som baseras på BRC, den globala standarden för livsmedelssäkerhet.

– Ja, vi är certifierade enligt “BRC Food Safety” för högsta möjliga kvalitet och livsmedelssäkerhet, säger Johnny.

Men vi har även lite tuffare krav vad gäller livsmedelssäkerhet. Från Sverige-märkningen är ett viktigt komplement för den svenska marknaden. Svenska konsumenter vill ha svenskproducerat.

Svenskt socker och svenskt mjöl är de stora basingredienserna i våffelstrutarna. Våffelbagarens mjöl kommer från Berte Qvarn i Halland och sockret är från Nordic Sugar i Arlöv.

– Jag kollar själv alltid efter Från Sverige-märkningen när jag handlar. Ju närmare mig varan är producerad, desto bättre.

Våffelbagaren slog rekord 2021 med en produktion på 61 miljoner våffelstrutar, det är 320 000 strutar om dagen. Försäljningen sker på den skandinaviska marknaden, till Benelux-länderna och Storbritannien. Företaget har en slimmad organisation med tre personer på kontoret och tretton i produktionen, som körs i treskift fem dagar per vecka.

– Vi förbereder aldrig något inför en revision, skulle revisorerna – mot förmodan – hitta någonting så åtgärdar vi det och blir ännu bättre. Det är ju lite det som är meningen med en revision. Mitt jobb som kvalitetschef handlar ju också om det – att vi ska bli ännu bättre hela tiden.

Våffelbagarens kvalitetssystem är uppbyggt på ett så effektivt sätt att det idag bara kräver en halvtidstjänst, därför kan Johnny jobba 50 procent med HR-frågor.

– När jag anställdes så förbättrade jag systemet ytterligare, därför är aldrig något problem när till exempel Svenskmärkning eller Miljö & Hälsa i Kristianstad gör revision på vår livsmedelsanläggning. Har man koll på dokumenten så har man koll på systemen och de dagliga rutinerna och då blir revisionerna så mycket enklare.

– Tredjepartrevisionen kontrollerar även att vi har gjort den årliga interna Från Sverige-revisionen. Det är en självdeklaration som undertecknas och arkiveras för revisionen. Om den inte är gjord så noteras det som en avvikelse, men som sagt det tar inte lång tid att göra självdeklarationen när man har koll på dokumenten.


Vad är BRC?

BRC Globala standarden för livsmedelssäkerhet (på engelska Global Standard for Food Safety) har utvecklats av British Retail Consortium (BRC), som är en organisation för de största detaljhandelskedjorna i Storbritannien.


Mer information

Läs mer om Våffelbagaren
Mer om  Revision, checklistor och information
Företag som märker med Från Sverige

 

Relaterade inlägg

fryst mat från sverige

7 fantastiska fördelar med fryst mat

Frysning är ett naturligt sätt att bevara mat. Att det är praktiskt att ha mat i frysen håller nog de flesta med om och faktum är att fryst mat har många fördelar. Här kan du läsa mer!

Svenskt ursprung och pris är viktigast när vi handlar

Förtroendet och intresset för svenska livsmedel är fortsatt stabilt. Nära tre av fem tittar alltid efter svenskt ursprung, även om pris har blivit en allt viktigare faktor vid val av varor.

inplastad gurka

Därför är gurkan inplastad – bättre för miljön

Har du funderat över varför gurkan är inplastad? Tvärtemot vad man som konsument kanske tror, så är en inplastad gurka bättre för miljön än en oplastad. Här kan du läsa mer om hur det kommer sig.