från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Temp:ish – tempeh på svenskodlade matlupinbönor

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Idén bakom Temp:ish startade 2019 i Sophia Lovéns studentlägenhet. Sophia, som är grundare av Temp:ish, var trött på vegoutbudet och började experimentera med att göra tempeh vid sidan av sina studier. Vad som från början inte var en affärsidé landade till slut i produkten Temp:ish, tempeh gjord på svenskodlade och ekologiska matlupinbönor. Idag sker tillverkningen på ett hantverksmässigt vis på Hydinge Gård i Roslagen, en timme norr om Stockholm. Vi bad Sophia Lovén att berätta mer!

temp:ish produkter

Berätta om bakgrunden till Temp:ish!

– Idén om Temp:ish startade 2019 i min studentlägenhet. Jag hade ledsnat på utbudet av vegoprodukter som fanns på marknaden. Med traditionell tempeh som inspiration började jag, vid sidan av mina studier, experimentera med att göra tempeh på svenskodlade och ekologiska bönor. Från början var det ingen affärsidé, men jag insåg snabbt att det fanns ett viktigt hål att fylla på marknaden. Detta landade till sist i produkten Temp:ish, tempeh på svenskodlade matlupinbönor, berättar Sophia Lovén.

Sophia Lovén, grundare och ägare av Temp:ish, var trött på vegoutbudet och började experimentera med att göra tempeh vid sidan av sina studier.

Vad är Temp:ish gjord på och hur tillverkas Temp:ish?

– Temp:ish är ett veganskt protein som består av 99% svenska och KRAV-märkta matlupinbönor, vilket ger ett naturligt högt protein- och fiberinnehåll. Matlupinbönorna går igenom en varsam fermenteringsprocess vilket bidrar till att kroppen lättare kan ta upp näringsämnen och ger dessutom Temp:ish sin nötiga och smöriga smak. Så Temp:ish består helt enkelt bara av fermenterade matlupinbönor, vilket gör produkten naturligt oprocessad, fri från gluten, soja och tillsatser. Detta tillsammans märkningarna KRAV, Från Sverige, Äkta Vara och Nyckelhålet – gör Temp:ish helt unik på den svenska marknaden idag.

matlupinbönorTemp:ish består av 99% svenska och KRAV-märkta matlupinbönor.

Vad har Temp:ish för användningsområden?

– Temp:ish är väldigt god helt naturell, samtidigt är det en oerhört mångsidig proteinkälla som kan användas till allt från husmanskost, till burgare, tacos och asiatiskt. Att Temp:ish har många användningsområden underlättar för konsumenten att äta mer växtbaserat och välja om det ska vara en snabb vardagsmiddag eller något mer avancerat. Den passar därmed mycket bra även för restauranger, skolor och andra verksamheter.

Vilka olika varianter av Temp:ish finns idag och var finns produkterna att köpa?

– Idag erbjuder vi fem olika varianter av Temp:ish. Två okryddade varianter, en naturell helbit och färdigtärnade naturella kuber, dessa är goda att äta som de är eller att krydda själv. Sen erbjuder vi även tre färdigkryddade varianter, vilket gör middagen lite enklare. Det är en alspånsrökt helbit med sin rökiga smak passar utmärkt istället för bacon eller skinka, asiatiska kuber som är grymma i en wok eller poké bowl och saftiga burgare som passar utmärkt till vilken bbq-middag som helst.

– Temp:ish går att köpa på utvalda Ica, Coop och Hemköp runt om i Stockholm och Uppsala idag. På vår hemsida och på vår Instagram uppdaterar vi kontinuerligt när vi finns i nya butiker.

Temp:ish erbjuder idag fem olika varianter på marknaden.

Varför har ni valt att ursprungsmärka med Från Sverige-märkningen?

– Redan i min studentlägenhet var det en självklarhet att Temp:ish skulle bestå av svenskodlade bönor. Vi har valt att märka Temp:ish med Från Sverige-märkningen eftersom att ursprunget på produkterna i vegohyllan idag inte alltid är tydligt. En märkning med hög igenkänningsfaktor gör att våra produkter sticker ut ytterligare i vegohyllan, och att Temp:ish är svenskt är något vi vill signalera till konsumenter.

Temp:ish märker med Från Sverige-märkningen: odlat, skördat, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige!

Vad har ni för favoriträtter lagat med Temp:ish?

– Min personliga favorit är att steka på våra Temp:ish Asiatiska Kuber i några minuter och toppa en wok eller sallad, perfekt snabbmat ju. Annars är en storfavorit Pad Thai med Temp:ish avslutar Sophia.

tempish pad thaiTemp:ish har många användningsområden. Här finns Temp:ish recept på Pad Thai med Asiatiska Kuber.


Mer information

Läs mer inne hos Temp:ish

Om ursprungsmärkningen Från Sverige

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.