från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Sverige, Norge och Finland utbyter erfarenheter

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

För andra gången hölls ett inspirerande möte där Norge, Finland och Sverige utbytte erfarenheter och kunskaper kring ursprungsmärkning av råvaror, livsmedel och växter. Regelverken för de tre märkena ”Gott från Finland”, ”Nyt Norge” och ”Från Sverige” bygger på samma grunder.

Från vänster: Nina Sundqvist (Nyt Norge), Maria Forshufvud (Från Sverige), Tiina Lampisjarvi (Gott från Finland), Lotta Hovhammar (Från Sverige), Minna Asunmaa (Gott från Finland), Greta Hardal (Nyt Norge), Jan Sverre Nordstad (Nyt Norge), Ulrika Norvell (Från Sverige).

Tydlig ursprungsmärkning

Det tre ursprungsmärkningarna ”Gott från Finland”, ”Nyt Norge” och ”Från Sverige” används för att göra ursprunget på råvaror, livsmedel och växter tydligt för konsumenterna. Det gör det enklare att välja varor från det egna landet vilket i sin tur bidrar till att lyfta den inhemska produktionen.

Finland har märkt längst

Finland började ursprungsmärka livsmedel redan 1993, då märket ”Gott från Finland” lanserades av Föreningen Matinformation. Norge har märket ”Nyt Norge”, som etablerades 2009 av stiftelsen Matmerk. Det svenska märket ”Från Sverige”, som lanserades den 20 april 2016 av Svenskmärkning AB, är yngst av de tre märkningarna.

Samma grunder för regelverken

Även om variationer finns, är grunderna i regelverken de samma i de tre länderna. Bland annat ska alltid kött, mjölk och ägg komma från ursprungslandet och för sammansatta livsmedel, som korv, fruktyoghurt och müsli, ska minst 75% av det totala innehållet vara inhemskt. Produkterna ska vara såväl förädlade som förpackade i landet. Företag som vill märka får först ansöka om märkningen och sedan godkänns varje produkt innan den får bära märket. Eftersom förutsättningarna för odling, uppfödning, förädling och förpackning skiftar, påverkar det vilka varor som finns märkta i ute i butikerna.

Möte och butiksspaning

Första mötet ägde rum i Stockholm hösten 2016. Denna gång stod Oslo som värd och efter en givande dag i konferensrummet blev det en framgångsrik produktspaning efter Nyt Norge-märkta varor i dagligvaruhandeln. Under hösten 2017 står Finland på tur.


 

Mer information

Läs om Nyt Norge

Läs om Gott från Finland

Läs om Från Sverige

 

 

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.