från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Svenskodlade groddar och skott – 12 olika sorter

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Munkagrodden odlar sina groddar med ekologiska frön utanför Munka Ljungby. Munkagrodden erbjuder 12 olika groddar och skott, alla med unika egenskaper, smak och utseende. Från Sverige-märket visar att groddarna och skotten är odlade, skördade, förpackade och kontrollerade i Sverige. Här kan du lära dig mer om de olika sorterna.

groddar och skott

Alfalfagroddar

Alfalfagroddar är skotten från alfalfaväxten. Alfalfagroddar har en mild och fräsch smak med härlig krisp och är Munkagroddens storsäljare!


Broccoligroddar

Broccoligroddar har som namnet avslöjar en mild broccolismak. Utseendet kan beskrivas som en mix av alfalfa- och rädisgroddar som du kan läsa om här nedan. 

Böngroddar

Böngroddar är groddade mungbönor. Böngroddarna har en mild fin smak. Böngroddar är matigare och krispiga och är därför de groddar som lämpar sig bäst att använda i matlagning. Böngroddar är populärt att använda i asiatiska rätter. 

Chinarosegroddar

Chinarosegroddarna har rosa och gröna skott med en intensiv, kryddig smak av rädisa. Den intensiva smaken gör att Chinarosegroddarna passar bra tillagad eller rå i asiatiska rätter. 

Fänkålsgroddar

Fänkålsgroddar är en grodd som skiljer sig från mängden i det att smaken påminner om lakrits. Fänkålsgroddens lakritssmak kommer vara den som tar upp mest uppmärksamhet. 

 

Linsgroddar

Linsgroddar är spröda, lätt beska men ändå behagligt milda i smaken. Linsgroddarna tål att kokas vilket gör att linsgrodden passar utmärkt i matlagning, men passar minst lika bra som på mackan. 

Purjolöksgroddar

Purjolöksgroddar har en karaktäristisk löksmak och är samtidigt dekorativa med sin ljusgröna färg och svarta frön. Utmärkt grodd för att höja smakerna! 

Rädisgroddar

Rädisgroddar har som namnet avslöjar smak av rädisor. Rädisgroddarna har en lite stickande smak och passar därför bra att blanda i med andra groddar så smaken hamnar lite i bakgrunden. 

Rödbetsgroddar 

Rödbetsgroddar sticker ut med sin intensiva mörkrosa färg. Smaken beskrivs som balanserat jordig men ändå förhållandevis neutral. 

Vitlöksgroddar

Vitlöksgroddarnas utseende påminner om purjolöksgroddarna. Vitlöksgroddar har en mildare smak än själva vitlöken. Vilket i passande fall ger dig möjligheten att byta ut vitlöken mot vitlöksgroddar. 


Solrosskott 

Solrosskott är skott av solrosfrön. De tjocka mörkgröna bladen och vita stjälkarna är krispiga med lätt nötig, mild och samtidigt fyllig smak. 

Ärtskott 

Ärtskott är skott av ärta. Skotten har en frisk och lätt söt smak av ärta.


Mer information

Här kan du läsa mer om Munkagrodden

Mer om ursprungsmärkningen Från Sverige  

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.