från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Svenska konsumenter: ursprungsmärk honungen!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Av all honung som säljs i Sverige idag är 60% importerad. Idag finns inget krav på ursprungsmärkning för importerad honung vilket gör det svårt för konsumenter att veta var honungen kommer ifrån och om det verkligen är äkta honung i burken. En undersökning från Biodlingsföretagarna visar att majoriteten av svenska konsumenter (93%) anser att en tydlig ursprungsmärkning skulle underlätta vid köp av honung. Honung märkt med Från Sverige-märkningen är svensk och följer de nationella branschriktlinjerna ”Säker honung”.

Information från Biodlingsföretagarnas Pressmeddelande 18 08 2021

60% av all honung som säljs i Sverige är importerad

Idag estimerar man att ca 60 procent av all honung som säljs i Sverige är importerad. Trots att våra egna biodlare utan problem skulle kunna möta en större efterfrågan, om den fanns. Som det ser ut idag är det enbart runt 40 procent av all honung som är odlad och tappad i Sverige. Detta syns tydligt när man tittar i en vanlig livsmedelsbutik. Här hittar man som konsument allt från svensk honung till honung från EU eller icke EU. Vilka specifika länder kan man dock sällan läsa sig till. Och det är här problematiken börjar.

– Honung producerad i Sverige ska på burken märkas enligt de regler som Livsmedelsverket tagit fram. Här ska bland annat framgå att honungen kommer från Sverige. Men om honungen har sitt ursprung i mer än en medlemsstat inom EU eller i mer än ett land utanför EU, ersätts beteckningen med blandning av EU-honung och icke EU-honung. Det gör det oerhört svårt för konsumenten att veta var honungen egentligen kommer från, säger Helena Ring Johansson, ordförande i Biodlingsföretagarna.

Svenska konsumenter: ursprungsmärk honungen!

Majoriteten av svenska konsumenter önskar att det finns en ursprungsmärkning på honungsburken. Detta då det underlättar vid valet när man står i butiken. Det visar en undersökning som Biodlingsföretagarna tog fram under våren 2021. För den som köper sin honung direkt av odlaren eller i en gårdsbutik är valet enklare. Men för de 74 procent av konsumenterna som köper sin honung i detaljhandeln är det svårare.

– En tredjedel av världens exporthonung är antingen delvis förfalskad eller 100 procent falsk, berättar Etienne Bruneau, ordförande i Apimondia. Vi tittar kontinuerligt på importerad vs exporterad honung och sambandet med pris för köpt och såld honung. Utifrån det kan man snabbt konstatera, utan analyser, att något inte stämmer. Vissa länder exporterar så mycket som tre fjärdelar mer än vad de själva producerar utan att berätta var honungen kommer från eller vad det egentligen är i produkten. Men för att komma åt denna problematik måste det till analyser men även internationella standarder/märkningar för att se till så att det verkligen är en korrekt produkt i burken, fortsätter Etienne Bruneau.

Ett steg i rätt riktning är att varje land arbetar utifrån EU:s Honungsdirektiv kring hur man definierar honung. Men framför allt att EU ändra sina regler så att det istället för EU-blandning står vilka länder honungen kommer från.

Från Sverige-märkningen visar vägen till svensk honung

Märkningen ”Från Sverige” är en frivillig ursprungsmärkning som kan användas på en produkt som är odlad eller född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Kriterierna för att kunna använda märket är att honungen ska vara svensk samt följa de nationella branschriktlinjerna ”Säker honung”. Produkten ska vara förädlad och förpackad av ett företag som är certifierade enligt ett tredjepartsystem som omfattar livsmedelsäkerhet. Ett bra sätt för biodlaren att verifiera sin produkt samtidigt som det blir enklare för konsumenten att veta vad den köper.

Fakta ur Biodlingsföretagarnas undersökning

  • 72 % läser på etiketten för att se var honungen kommer från
  • 93% anser att en tydlig ursprungsmärkning skulle underlätta vid köp av honung.
  • 59% vill att honungen ska vara svensk/lokalt producerad.
  • 68% känner inte till att honung är ett av de tre mest förfalskade livsmedlen som finns.

Undersökningen gjordes av Netigate i april 2021, med en webbaserad panel bestående av 1106 respondenter.

Läs hela pressmeddelandet från Biodlingsföretagarna


Honungens dag! Från bin som pollinerar Sverige

Idag den 20 augusti firar vi Honungens dag. Honungens dag är instiftad av Sveriges Biodlares Riksförbund för att uppmärksamma svenska biodlare och den biologiska mångfalden i Sverige. Den svenska honungen är inte bara god, bina pollinerar de svenska växterna och bidrar till växtligheten och den biologiska mångfalden. Den söta smaken har varit uppskattad av människorna genom årtusendena. Honung är det äldsta kända sötningsmedlet och är fortfarande idag mångas favorit.

Här kan du läsa mer om hur honung produceras.


Visste du att…

… honung är det äldsta sötningsmedlet vi känner till. På 12 000 år gamla grottmålningar i Spanien kan vi se hur kvinnor samlar in honung från vilda bin.

… ordet honung är skyddat genom ett EU-direktiv och får endast användas på produkter som har sitt ursprung i söta ämnen som bin samlat i naturen – inga tillsatser tillåts.

… det krävs 185 flygturer för ett bi för att samla ihop till en tesked honung.


Mer information

Läs mer om Biodlingsföretagarna

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.