från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Svenska grönsaker, frukter och bär i säsong

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Passa på att äta Från Sverige-märkta grönsaker när de är i säsong. I vår säsongsguide kan du se vilka svenska grönsaker, frukter och bär som är i säsong just nu!

Svenska grönsaker i säsong

Välj svenska grönsaker, frukter och bär efter säsong. Titta efter märket Från Sverige!

Säsongsguide för utskrift

Nyskördade är de som allra godast och smakrikast, de har sluppit långa transporter och du får dem ofta till ett extra bra pris. I vår säsongsguide kan du se vilka svenska grönsaker, frukter och bär som är i säsong just nu! Glöm inte – i frysen finns svenska bär och grönsaker året om. Och såklart hittar du dem inlagda och i sylthyllan också.


I vår butik under ”Special” hittar du säsongsguiden ”Svenska råvaror i säsong” för varje månad i A4-format för nerladdning och utskrift.

Förläng hållbarheten — lägg in

I princip alla grönsaker, frukter och bär fungerar utmärkt att lägga in.
Görs inläggningen på rätt sätt är hållbarheten lång och en burk kan stå i flera månader i skafferiet eller kylen.
Att lägga in själv är enkelt. Skär ner grönsakerna i mindre bitar och koka upp i cirka 1 minut. Lägg ner grönsakerna i en stor glasburk eller bunke med tätförslutade lock. Gör sedan en lag, här kan du göra en klassisk 1-2-3 lag där du använder dig av en del ättiksprit, 2 delar sötning och 3 delar vatten.
Du kan även smaksätta lagen med det du gillar: fänkålsfrön, ingefära, stjärnanis…
Häll ner lagen så grönsakerna täcks och låt stå. Den syrliga smaken som grönsakerna, frukterna eller bären drar åt sig passar perfekt som tillbehör till grillat, mustiga grytor eller i salladen.


Du kan förvara inläggningarna i skafferiet. Öppnad burk förvaras kylt.

I frysen är det alltid säsong!

Frysning är ett naturligt sätt att bevara grönsaker, örter och andra livsmedel.
Djupfrysning ger lång hållbarhet och halterna av viktiga näringsämnen, som vitaminer och mineraler, bevaras utan något att konserveringsmedel används. De flesta frysta grönsaker bevarar näringen lika bra – och i vissa fall bättre – än färska eftersom de skördas när de är som bäst och fryses in kort tid efter skörd.
Frysta grönsaker bidrar dessutom till att minska matsvinnet, eftersom du kan ta ut precis så mycket du vill använda och stoppa in resten i frysen igen tills nästa gång.

Svenska grönsaker i säsong
Titta efter märket Från Sverige även i frysdisken – odlat, skördat, förpackat och kontrollerat i Sverige.


Mer information

Läs mer svenskodlade grönsaker, bär och frukter hos exempelvis Sydgrönt
I vår butik Beställ&ladda ned kan du ladda ned säsongsguiden ”Svenska råvaror i säsong” för varje månad i A4-format. Skriv ut och dela gärna med dig av pdf och utskrift!

Relaterade inlägg

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.

Från Sverige fyller 8 framgångsrika år

Hurra! Idag är det 8 år sedan Från Sverige-märkningen lanserades! Den frivilliga ursprungsmärkningen har haft rekordfart sedan start. Här kan du läsa mer om initiativet till märkningen och ta del av några nedslag från märkets första 8 år.