från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Svenska ägg är säkra ägg – nu även certifierade

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Redan idag är svenska ägg säkra ägg, men lagom till Äggets Dag lanseras nu ”Certifierad svensk äggkvalitet" av branschföreningen Svenska Ägg. Certifieringen garanterar att produktionen uppfyller världens hårdaste krav inom djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd och produktkvalitet. Ägg som är certifierade märks med en rosa check.

Ägg som är märkta med ursprungsmärkningen Från Sverige kommer från certifierade företag.

Svenska_ägg

Pressmeddelande från Svenska Ägg den 10 oktober 2017. Foto: Svenska Ägg.

Certifierad svensk äggkvalitet

Varje dag äter vi cirka sex miljoner ägg i Sverige och konsumtionen ökar varje år i takt med den ökande hälso- och miljötrenden. De färska ägg som säljs i våra svenska butiker kommer nästan uteslutande från svenska gårdar. Genom att certifiera det svenska ägget tar branschen nu ett gemensamt ansvar för hela produktionskedjan ut till konsumenterna.

– Kraven på spårbarhet, djurskydd, trygghet och garantier blir allt viktigare för konsumenterna. Certifieringen är ett sätt att visa att vi, hela äggbranschen, tar det på allvar och säkerställer att vi producerar världens bästa ägg, även framåt, säger Axel Lagerfelt, ordförande i branschorganisationen Svenska Ägg.

Den rosa checken

Den nya märkningen, i form av den rosa checken på ägget, visar att ägget är certifierat och säkerställer att alla led i produktionskedjan lever upp till specifika krav och kriterier som är utformade utifrån djurvälfärd, livsmedelssäkerhet, smittskydd, produktkvalitet och hållbarhet.

– Det betyder att ett certifierat ägg är säkert genom hela kedjan, från ägget i butiken till packeri, producent, uppfödare, kläckeri och slutligen avel, säger Axel Lagerfelt.

Sedan tidigare är ägg som är producerade inom EU märkta med en kod som gör att varje enskilt ägg kan spåras ända ner till gårdsnivå. Nu tillkommer alltså en rosa check på de ägg som är certifierade.

Långsiktigt arbete

I över hundra år har branschorganisationen arbetat för att föra äggnäringen framåt genom frivilliga kontrollprogram, utbildningar och rådgivning.

– Det är ingen slump att våra svenska ägg håller världsklass. I generationer har de svenska äggproducenterna lagt ner tid och energi på förebyggande åtgärder för att hålla djuren friska. Till skillnad från många andra länder är våra svenska ägg fria från Salmonella, vilket gör att vi kan äta löskokta ägg, något som bör undvikas i många andra länder. Men för att förbli handelns och konsumenternas förstahandsval behöver vi fortsätta att jobba med våra svenska mervärden och dessutom skapa nya, säger Axel Lagerfelt.

Majoriteten redan certifierade

Arbetet med certifieringen har pågått i drygt två år. Och nu, vid lanseringen på Äggets Dag, är majoriteten av alla svenska ägg certifierade.

– Att certifiera en hel bransch är och ska inte heller vara någon ”kvick-fix”, för då hade inte en certifiering behövts. Genom arbetet med certifieringen har vi lagt en bra grund för att säkerställa det svenska äggets unika position, säger Axel Lagerfelt.


Mer information

Läs om certifierad svensk äggkvalitet här – Svenska Ägg

Mer om svenska ägg

Relaterade inlägg

minismörgåstårta

Mackanskost tipsar – minismörgåstårta till påsk

Nu till påsk tipsar så tipsar Marcus Frank att njuta av den älskade smörgåstårtan i en ny variant – som minitårta! Här kan du se när Marcus gjorde sin minismörgåstårta och ta del av receptet.

Lavina Årets Pelargon

Sunrice Lavina är Årets Pelargon 2024

Årets Pelargon 2024 är här! Den heter Lavina och har täta blomställningar i vackra toner av violett som för tankarna till ljus lavendel. Titta efter märket Från Sverige när du väljer pelargon!

Svenskt står starkt i både attityd och handling

Nu är Attitydmätning 2024 här som tagits fram av Demoskop på uppdrag av Svenskmärkning — en undersökning om kännedom, kunskap och attityder till ursprung på råvaror och livsmedel.