från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Sunrice Lavina är Årets Pelargon 2024

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Årets Pelargon 2024 Lavina, har täta blomställningar i vackra toner av violett som för tankarna till ljus lavendel. Kronbladen tonas ut i en svagare nyans mot blommans mitt och allra längst in, syns penseldrag av vitt, där de mörka ståndarna dekorativt reser sig mot den ljusa fonden. När blomman är fullt utvecklad blir de yttersta kronbladens baksidor betydligt ljusare vilket ger en härlig visuell effekt. Titta efter märket Från Sverige när du väljer pelargon!

Lavina Årets Pelargon

Pressmeddelande från Blomsterfrämjandet 2024 03 21 

Årets Pelargon 2024 heter med sitt hela namn Pelargonium x hortorum Sunrise-Serien Lavina. Lavinas bladverk är friskt lindblomsgrönt, vilket kännetecknar hela serien av Sunrisepelargoner. Det breda växtsättet gör Lavina till ett perfekt val som solitär i kruka eller ampel. Blomstänglarna är relativt korta och planterar man flera plantor i en större kruka växer de samman till en mjukt rundad form. Även samplanterad med andra sommarblommor eller bladväxter är Lavina ett självklart val i sommarkrukan i år. Lavina trivs även i köksfönstret och blir ett färgstarkt inslag på det dukade bordet.

Lavina SvanteI år är det stilikonen och pelargonälskaren Svante Öquist som presenterar Årets Pelargon. Foto: Blomsterfrämjandet/Anna Clarén 

Lavina trivs lika bra på fönsterbrädan som på terrassen. Foto: Blomsterfrämjandet/Hanna Wendelbo

Tre odlare om Lavina

Maria Lundgren på Arvidssons i Fjärås

”Jag älskar den våriga violetta nyansen av lavendel och syren, som inte finns på så många andra blommor. I blommans mitt finns ett sött litet öga som utmärker sorten. Lavina blommar rikligt och har ett ljust och fint bladverk som växer i en rund och jämn form som fyller ut krukan på ett trevligt sätt.”

Henrik Jönsson Palmgrens Krukväxter

”Lavinas blommor är stora och enkla med en trevlig lila nyans, unik för att vara en zonalpelargon. Växtsättet är upprättväxande och kraftigt och det friska bladverket har lätt för att sätta sidoskott vilket gör att pelargonen växer i en rund form.”

Rolf Gustavsson Gustavshill Handelsträdgård

”Lavina har en lila nyans som är populär och bladverket är fint ljusgrönt.”

Trendspanaren Lotta Ahlvar om färgen på Lavina

”Modebilden 2024 bjuder på ovanligt mycket färg och det är starka färger som gäller. Färgen rosa smög sig in designvärlden runt millennieskiftet som en ljust pudrig version för att succesivt bli än mer färgintensiv. Säsongens trendiga variant drar åt det kallare lila-rosa hållet och den modiga fashionistan matchar den med andra starka färger som klarrött, jadegrönt, gult eller orange.”

Lavina skapar snabbt ett lilarosa hav av blommor. Foto: Blomsterfrämjandet/Annika Christensen

Lavina har en söt underkjol med vackra små knoppar. Foto: Blomsterfrämjandet/Annika Christensen

Juryns om Pelargonium x hortorum Sunrise-Serien ’Lavina’

”En helt ny färg för zonalpelargoner”

”Lavinas romantiska lavendelrosa blomma med ljus mitt kan få vilket hjärta som helst att smälta!”

”Lavina har ett vackert färgspektrum som kan kombineras med många andra av sommarens populära toner. Från blålila och rosa till lavendel och vitt.”

Juryn

I juryn 2024 sitter Patrik Vilsmyr från Mäster Grön som representant för 30-talet trädgårdsmästare i Skåne, Björn Höjrup, företrädare för förädlarledet, Jonas Samuelsson, Rönne Trädgård som representant för den svenska odlarkåren LRF Trädgård och Lotta Ahlvar, trendanalytiker med lång erfarenhet från mode- och inredningsbranschen.

Årets pelargon genom åren

För att synliggöra mångfalden hos pelargonsläktet utses varje år, sedan 2007, en pelargon eller en sortgrupp av pelargoner till hedersbetygelsen Årets Pelargon. För att få utmärkelsen ska det vara en frisk och livskraftig pelargon med ett stort skönhetsvärde. Dessutom ska sorten visa ett annorlunda uttryck än det som vi vanligtvis ser hos pelargoner. Läs mer om Årets Pelargon på www.aretspelargon.se.


Pelargonens Historia

Pelargonen, Pelargonium x hortorum, härstammar från södra Afrikas slättland där den växer i buskageliknande former med tjocka, vattenfyllda stammar, som fungerar som reservoarer vid torka. Starkt solljus, värme och torr luft är bidragande orsaker till att den trivs bra just där. Den tillhör näveväxterna.

Pelargos kommer från grekiskan och ordet betyder ”stork” vilket syftar till pelargonens frökapsel. Frökapseln är lång och spetsig och liknar storkens näbb.

Pelargonen kom till Sverige på 1800-talet och blev snabbt en älskad blomma i hemmen. Den förknippas gärna med inredning från samma tidsepok, både i koja och på slott. Idag finns det tusentals korsningar av pelargoner på marknaden och det är bara att välja och vraka.


Skötsel

Lavina trivs både inne på fönsterbrädan och utomhus, till exempel i entrékrukan, balkonglådan eller planterad i rabatten. Fram tills dess att vädret är milt och nätterna frostfria ska sorten vara inne på fönsterbrädan, i uterummet eller på annan frostfri och ljus plats.

För att lyckas gör så här:

  • När du kommer hem med dina pelargoner kan de behöva planteras om. Titta på rötterna och se hur de ser ut. Välj kruka/låda/kärl med rejäl volym och en jord av bra kvalitet. Det är viktigt att näring tillförs i jorden eftersom pelargoner utvecklas allra bäst när de får rikligt med näring. Det enklaste är att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle.
  • Vattna regelbundet, men låt alltid jorden torka upp något mellan vattningarna. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det fungerar det utmärkt att vattna dem på kvällen. Att vattna mitt på dagen är mindre lämpligt eftersom mycket av vattnet avdunstar direkt. Pelargoner klarar torka väldigt bra, men de utvecklas inte lika väl som när de vattnas regelbundet.
  • Pelargoner älskar ljus och vill stå ljust och luftigt. Om du gör en samplantering av flera pelargoner eller planterar pelargoner tillsammans med andra växter – tänk på att inte plantera växterna för tätt. De växer ihop med tiden och mår bra av att stå lite luftigt i början. Placera alltid pelargoner i ett ljust läge!
  • Var flitig med att nypa bort vissna blommor, helst innan de sätter frö även om fröställningen i sig är en både vacker och lustig dekoration – den ser ut som en storknäbb. Pelargos betyder just storknäbb.

 


Mer information

Till Blomsterfrämjandet — kunskap, inspiration och bilder

Mäster Grön — krukväxter odlade i Sverige

Svenskodlade växter

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Relaterade inlägg

Slaktarkorv — från galen idé till smaksäker korv

Vad var det för galen idé grisbonden Per Karlsson fick när han utvecklade sina produkter och varför heter det Slaktarkorv? Läs om Slaktarkorv, korven där även de finare köttdetaljerna ingår i korven.

Hållbarhet och engagemang i fokus hos Stjärnägg

Stjärnägg är Sveriges största äggleverantör. Läs om deras hållbarhetsstrategi som engagerade hela organisationen, en innovativ pallanpassad förpackningslösning och om Mustaschkampen och Majblomman.

Säsongspremiär för SydGrönts svenska jordgubbar

SydGrönts första svenska jordgubbar har skördats! Säsongens första jordgubbar är odlade i växthus och sorten är Malling Centenary som planterades i växthusen i slutet av januari. Säsongen av svenska jordgubbar finns genom odling i växthus, tunnlar och på friland från april ända fram till oktober.