från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Från Sverige stolt partner till Årets Kock 2018!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Press

När Årets Kock 2018 – Svenska Mästerskapen i professionell matlagning – går av stapeln den 28-29 september är ursprungsmärkningen Från Sverige stolt partner till tävlingen. Tillsammans med Svenskt Kött är vi på plats i vår monter i Kungliga Tennishallen i Stockholm. Tävlingsfinalen är från och med i år öppen för alla matintresserade att se och biljetterna släpps den 20 juni samtidigt som de 8 finalisterna utses.

Svenska råvaror i fokus

Som stolt partner till Årets Kock 2018, som även räknas som SM i professionell matlagning, lyfter Från Sverige och Svenskt Kött de svenska råvarorna. I vår monter bjuder vi på smakprover och berättar om ursprungsmärkningen. I år har finaltävlingen, som tidigare var ett branschevenemang, öppnat upp för alla som är intresserade av att se tävlingen. Biljetter släpps den 20 juni.

Årets Kock – SM i professionell matlagning

Årets Kock har format svensk matkultur sedan starten 1983 med visionen att leda svensk gastronomi in i framtiden. Årets Kock vill skapa en matkultur som utvecklar och utmanar förväntningar och baseras på ett hållbarhetstänk för både bransch och planet. Varje år arrangeras tävlingen Årets Kock – SM i professionell matlagning, Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling där de främsta kockarna gör upp om segern.

Nyheter i Årets Kock 2018

Årets upplaga blir den 35:e i ordningen. Det är många nyheter i årets tävling. Antalet tävlingsmoment har utökats och de tävlande bedöms i såväl hantverksskicklighet som tävlingsrätt och teoretisk kunskap. Finalen har flyttats till hösten vilket innebär en ny råvarusäsong för de tävlande med alla möjligheter och utmaningar som det medför.

Datum för tävlingen & biljetter

  • Den 29 maj kl 13.50 släpper Årets Kock vilka 32 tävlande som tagit sig till kvalificeringstävlingen. Följ livesändningen på Årets Kock Facebook
  • Kvaltävling den 19-20 juni – den 20 juni presenteras finalisterna.
  • Finalen hålls den 28-29 september i Kungl. Tennishallen i Stockholm.
  • Biljetter släpps den 20 juni. Då kommer också all praktisk information, så som program för de båda finaldagarna, vägbeskrivning, info om restauranger.

Vinnare av Årets Kock 2017 samt mottagare av Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld, Johan Backeus. Med erfarenhet från restauranger som Aveqia, Gondolen, Restaurang BAR och Restaurang Lux i Stockholm. Foto: Madeleine Landley

Vilka är med och tävlar 2018?

  • Deltagarna har ansökt genom att skicka in ett recept som bedömts helt anonymt av en jury. 32 bidrag går vidare till kvalificeringstävlingen.
  • Den 29 maj meddelas de 32 deltagarna i kvalificeringstävlingen. Listan ser du nedan, se bilder på de godkända tävlingsbidragen här.
  • I kvalificeringstävlingen den 19-20 juni går 16 kockar går vidare till andra dagens tävlingsmoment som omfattar såväl teori som hantverksskicklighet.
  • Efter dag två den 20 juni står det klart vilka 8 som går vidare till finalen.
  • Under finalen tävlar de 8 finalisterna i flera moment under två dagar, då kockarna måste leverera sitt absolut bästa trots tidspress, adrenalin och vetskapen om att de bara har en chans framför juryn. Den som lyckas bäst blir Årets Kock 2018.

32 kockar klara för kvalificeringstävlingen 19-20 juni

Här är listan på de 32 kockar som går vidare till kvalificeringstävlingen i Årets Kock 2018 – SM i professionell matlagning – som blev offentlig den 29 maj. I startfältet finns en tidigare vinnare, ett äkta par, sex tidigare finalister, en från Sveriges första 3-stjärniga krog, sonen till vinnaren 1990, en tidigare medlem i juniorkocklandslaget, en commis från Bocuse d’Or och två från en helt nyöppnad restaurang.

Albin Edberg, Restaurang UNN, Stockholm.
Anders Johnsson, Rejmes restaurang, Örebro.
Andreas Johansson, Bar Nombre och Le Nom, Stockholm.
Björn Glans, Grand Hôtel, Lund.
Danny Falkeman, Restaurang Etoile, Stockholm.
David Bygdeståhl, Svartengrens, Stockholm.
David Lundqvist, Grand Hôtel Saltsjöbaden, Saltsjöbaden.
Jesper Bogren, Kungsportshuset matbar/The concept, Göteborg.
Jim Florin, Toftaholm Herrgård, Toftaholm.
Joachim Johansson, Hotell Liseberg Heden, Göteborg.
Johan Ståhl, Hotel At Six, Stockholm.
Jonas Lagerström, Restaurang Etoile, Stockholm.
Jonas Alvin, Stångs magasin, Linköping.
Jonas Karlsson, Lilla Bjers Gårdskrog, Visby.
Jonathan Kasche, Ulriksdals Värdshus, Solna.
Knutur Kristjansson, Köket Falkenberg, Falkenberg.
Lars Niklasson, Lilla Ego, Stockholm.
Ludwig Tjörnemo, Operakällaren, Stockholm.
Luqaz Ottosson, Restaurang ROT, Norrlanda.
Magnus Persson, Stureplansgruppen, Stockholm.
Magnus Santesson, Stadshuskällaren, Stockholm.
Marcus Jansson, Knut Bar, Stockholm.
Marie Skogström, Mat & Vin Slottsparken, Malmö.
Martin Moses, SK Mat & Människor, Göteborg.
Mats-Peter Kristiansen, Spira Food, Göteborg.
Morgan Fredriksson, Sigtunastiftelsen, Sigtuna.
Niklas Pallgren, Kämpasten, Sigtuna.
Peter J Skogström, Mat och Vin Slottsparken, Malmö.
Petter Johansson, Restaurant Frantzén, Stockholm.
Sanny Lind, Krubb, Stockholm.
Sebastian Lopez, Nosh and Chow, Stockholm.
Sonny Tapper, Ichi, Stockholm.

Vi önskar er lycka till!


Talangfulla kockar och svenska råvaror

– Det känns otroligt kul att inleda ett samarbete med Svenskmärkning. Det finns en självklar koppling mellan märkningen Från Sverige och Svenska Mästerskapen i professionell matlagning och vi på Årets Kock ser fram emot att vara med och driva svenska råvaror, säger Andreas Stenberg, vd Årets Kock.

– Vi ser med spänning fram emot att se de talangfulla kockarna förädla härliga svenska råvaror till välsmakande och inspirerande rätter. Det är med glädje vi samarbetar med Årets Kock 2018, det är ett utmärkt sammanhang för oss att sprida kunskap om ursprungsmärkningen Från Sverige, säger Maria Forshufvud, vd Svenskmärkning AB som står bakom ursprungsmärkningen.


Läs mer om tävlingen på åretskock.se

Mer om Svenskt Kött

Mer om svenska råvaror

Vinnare av Årets Kock 2017 samt mottagare av Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld, Johan Backeus. Foto: Madeleine Landley


Om Årets Kock – en succéhistoria!

Tävlingen Årets Kock startades 1983 av mejeriföretagens branschorganisation Svensk Mjölk tillsammans med Gastronomiska Akademien och Tore Wretman. Målet var att öka intresset för gastronomi, lyfta kockyrkets status och även det skandinaviska kökets renommé. Tack vare tävlingen har debatten kring mat lyfts till rampljuset och skapat en mötesplats för branschen och matintresserad allmänhet.

I början av 1980-talet fanns ett fåtal stjärnrestauranger. Idag kan Sverige skryta med drygt ett tjugotal stjärnor i Guide Michelin. År 2000 fick Årets Kock status som svenskt mästerskap i professionell matlagning. Här levereras den absolut högsta nivån av professionell matlagning och det jobbas med mentorskap och kunskapsdelning. Inte minst handlar det om att inspirera Sverige och nästa generations kocktalanger.

På finalen är alla i branschen välkomna, kockar, elever, lärare från restaurangskolor liksom politiker och representanter från olika organisationer och även allmänheten. I tävlingens hedersjury sitter H.K.H. Prins Carl Philip som även är beskyddare av Årets Kock.

Tävlingen har sett några av branschens största namn passera genom sina tävlingskök. Det är inte bara vinnarna som sticker ut Melker Andersson och Tina Nordström har båda varit nära målsnöret och tagit varsin silvermedalj. Förutom att lyfta ett par stjärnor i branschen har det svenska matundret sedan 80-talet ökat antalet studerande i Sverige inom gastronomi från cirka 2 000 till dagens dryga 30 000.

 

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.