från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Smak av Gotland – kött från ört- & kalkrika marker

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Det började med lammkött för över 40 år sedan. Idag är Svenskt Butikskött Sveriges största leverantör av KRAV-märkt kött till dagligvaruhandeln och står bakom varumärket Smak av Gotland. Vi bad Thomas Östlund, vd, berätta mer om Svenskt Butikskött, Gotland, projektet "Klimatsmartare kött" och varför ursprungsmärkningen Kött från Sverige är viktig.

smak av gotland

Berätta om Svenskt Butikskötts historia och varumärket Smak av Gotland!

 – På Svenskt Butikskött arbetar vi enbart med svenskt kött och säljer till butiker över hela Sverige. Sedan 1978 har vi strävat efter att erbjuda Sveriges bästa och godaste kött. Tack vare vårt moderna slakteri på Gotland – Gotlands Slagteri — har vi full kontroll på förädlingskedjan hela vägen från jord till bord. Vi står bakom varumärket Smak av Gotland som snabbt blivit Sveriges största regionala konceptvarumärke inom kött. Vi är också landets största leverantör av KRAV-märkt kött till dagligvaruhandeln. För oss är det naturligt att jobba för god kvalitet, etik och hållbarhet.

Allt började med lammkött?

– Min pappa, Bo Östlund, öppnade ett styckningsföretag i Stureby under namnet Bosses kött. Då fanns det nästan ingen som sålde lammkött i Stockholm, trots att det börjat bli mycket populärt. Tillsammans med familjen och en gotländsk lammstyckare försåg han grossister och kebabföretag med lammkött under hela åttio- och nittiotalet. Verksamheten utökades sedan med kalv och nöt.

Du och dina syskon har utvecklat familjeföretaget?

– Ja, när Bosse trappade ned 2004 tog vi över. Året efter började vi jobba med KRAV-kött och tog fram vårt första KRAV-märkta gårdskoncept tillsammans med uppfödarföreningen Gotlands Ekologiska och Upplandsbonden. År 2010 breddade vi upptagningsområdet till hela landet och bytte namn till Svenskt Butikskött. I oktober 2010 blev vi delägare i Gotlands Slagteri AB.

Varför blev ni delägare i Gotlands Slagteri?

– Vi såg möjligheten att skapa ett regionalt koncept och kunna representera alla uppfödare på Gotland. Syftet var också att kunna påverka hela värdekedjan; från uppfödning till slakt, korta transporter, hantverksmässig styckning, mörning och paketering. År 2011 lanserade vi varumärket Smak av Gotland. Det är en serie med kött från djur som fötts upp på öns ört- och kalkrika marker av våra skickliga uppfödare på gårdar från Sundre nere i söder till Fårö uppe i norr. Sedan 2016 ägs Gotlands Slagteri 100% av mig.

Vad innebär ert projekt ”Klimatsmartare kött”?

– Klimatsmartare kött är en del i vårt hållbarhetsarbete – vår resa mot ett kött med ett minskat klimatavtryck. Tillsammans med gotländska gårdar har vi gått samman i ett initiativ för att minska klimatavtrycket från köttproduktionen i så stor utsträckning som möjligt. Vi använder en speciellt framtagen checklista för ”Klimatsmartare kött”. Tack vare checklistan blir det lättare för gårdarna att bocka av de åtgärder som krävs för att köttet ska vara klimatsmartare.

Finns det många fördelar med Gotland?

– Gotland är idealiskt för djuruppfödning, med flest antal soltimmar i Sverige och en prunkande flora. Våra djur får gå ute och föds upp på marker rika på kryddväxter och sälta. Korna betar på naturmarker stora delar av året, lammen växer sig starka utomhus och grisarna lever ett bra liv. En god, enkel och i många fall, naturlig tillvaro. Och det märks på köttet, som får god smak, är mört och har en jämn kvalitet. Det ger en riktigt bra smak av Gotland!

Vilka produkter har ni och var säljs de?

– Vi säljer konsumentpaketerat kött från nöt, gris och lamm. Smak av Gotland har huvudmarknad i Stockholm, Mälardalen och på Gotland. Produkterna går att köpa på ICA, Coop, Willys, Hemköp samt Mathem.se.

smak av gotland

Varför ska man välja svenskt kött?

– I Sverige har vi ett ambitiöst djurskydd, lägst antibiotikaanvändning i hela EU samtidigt som vår uppfödning producerar kött som både är det bästa klimatvalet jämfört med andra länder, och bidrar till fler miljömål.

På vilket sätt är ursprungsmärkningen Kött från Sverige viktigt för er?

– Kort sammanfattat: Kött från Sverige-märkningen gör det lätt för konsumenten att välja rätt kött!


Mer information

Läs mer om Svensk Butikskött

Få mer information om hur Svenskt butikskött arbetar för att minska produktionens och förädlingens negativa påverkan på klimatet här

Här kan du ta del av vilka produkter Smak av Gotland erbjuder och tillhörande recept

Om Kött från Sverige

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Relaterade inlägg

tunnbrödsrulle

Mackanskost tipsar – gör din egen tunnbrödsrulle

Gör din egen tunnbrödsrulle hemma! Smörstekt tunnbröd, fluffigt mos, smakrik korv och massa trevliga tillbehör – bara att rulla ihop och njuta. Här kan du se när Mackanskost gör sin tunnbrödsrulle steg för steg.

Korvguide – 5 saker att tänka på när du väljer korv

Korv är vår mest älskade charkprodukt som finns i många olika varianter och smaksättningar. I vår korvguide har vi listat 5 saker som är bra att tänka på vid val av korv!

Det här händer under Korvfestivalen 2024

Älskar du korv? Då är ett besök på Korvfestivalen absolut ett måste! Korvfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 8–10 mars 2024.