från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Seitan på svenska råvaror från Edgy Veggie

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Edgy Veggie är ett Malmöbaserat start-up som producerar seitan på svenska råvaror. Seitan är en växtbaserad produkt gjord på veteprotein. Vi bad Emilio Torrejon, marknads- och kommunikationschef på Edgy Veggie, att berätta mer vilka produkter de erbjuder i dagsläget, hur de jobbar med svenska råvaror och varför de valt att märka med Från Sverige-märkningen.

edgy veggie

Berätta om er och er historia!

– Edgy Veggie är ett Malmöbaserat start-up som producerar goda, smarta och hållbara seitanbaserade alternativ till kött! Eddy Veggie är grundat av ett gäng glada och hungriga matentusiaster som har arbetat med livsmedel hela våra liv.

— Idén bakom Edgy Veggie är att skapa lättillgängliga och smakliga alternativ som ger dig massor med möjligheter att använda plantbaserade alternativ utan att kompromissa på det vi tycker är viktigast. Med Edgy Veggies seitanprodukter vill vi ge dig chansen att skapa måltider som är lika enkla att tillaga som goda att äta, berättar Emilio.

Emilio Torrejon, kommunikation- och marknadschef på Edgy Veggie.

Vad är seitan?

– Seitan är ett smart växtbaserat alternativ med få ingredienser och stor omtanke för dig och vår planet. Historien om seitan är sprungen ur en vilja att finna hållbara alternativ till den traditionella kinesiska maten och har ätits i tusentals år. Vi vill ta hand om denna tradition och med innovation introducera Sverige för vad vi är övertygade om är framtiden!

Edgy Veggies seitanblock fungerar utmärkt att steka precis som den är – du kan också göra skivor av den, göra färs på den eller skära den i kuber. Du kan även dra isär den lätt för att efterlikna pulled meat.

Hur smakar seitan?

– Seitan har en neutral smak med väldigt låg ”off-taste”. Vår seitan innehåller dessutom inga tillsatser och har en kort innehållslista. Just detta bidrar till att produkten är en ren produkt, dvs ”clean label”, vilket passar utmärkt för dig som söker efter ett lättillgängligt alternativ i både smak och textur.

Hur jobbar ni med svenska råvaror?

– Idag arbetar vi med svenskt veteprotein och svenskt havregryn. När vi produktutvecklar och testar nya produkter gör vi detta med utgångspunkt att arbeta med fler svenska råvaror.

Svenskodlat vete är en viktigt ingrediens i Edgy Veggies seitan.

Vilka produkter har ni i ert sortiment idag?

– Idag har Edgy Veggie fyra olika seitanprodukter på marknaden. Vårt naturella seitanblock och grunden i alla våra seitanprodukter. Seitanblocket passar utmärkt för dig som eftersöker ett vardagligt och anpassningsbart alternativ för måltiderna du själv vill bestämma. Smaksätt och tillaga utifrån preferenser och njut av just dina favoritrecept.

– Sen har vi vår tacokryddade seitan med smaker av vitlök, spiskummin och djup ancho-chili, vår kebab som består av tunna strimlor seitankebab smaksatt med paprika, chili och oregano och seitansouvlaki, vår tolkning på den populära grekiska snabbmatsrätten som består av bitar av seitan smaksatt med kryddor som vitlök, svartpeppar och kanel, berättar Emilio.

Var går det att köpa era produkter?

– I dagsläget finns vi i cirka 160 livsmedelsbutiker runt om i Sverige samt på online på Mathem. På vår hemsida och på vår Instagram finns en lista med aktuella butiker nära dig. Vi uppdaterar varje vecka så håll utkik!

Varför har ni valt att märka era produkter med Från Sverige-märkningen?

– På Edgy Veggie värnar vi om hållbar utveckling genom alla våra led. Därför är det en självklarhet för oss att arbeta med svenska råvaror i så stor utsträckning vi kan! Att vara en del av ”Från Sverige” är vi stolta över och ser som ett effektivt och kraftfullt sätt att stötta svenska lantbrukare och svensk produktion!

Hur tillagar du helst er seitan? Favoritrecept?

– Fördelen med seitan är att den passar i många olika typer av matlagning. I allt ifrån att steka, grilla, baka eller koka! Ett av våra favoritrecept är våra seitanbullar med hoisinglaze och frisk coleslaw!

På Edgy Veggies hemsida hittar du en rad olika recept – som birria fylld med seitantaco. Här hittar du alla recept.


Mer information

Här kan du läsa mer om Edgy Veggie och ta del av alla grymma recept.

Läs mer om ursprungsmärkningen Från Sverige

Här kan du se vilka företag som märker med Från Sverige

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.