från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Ryggbiff med potatismos, grönkålschips & gräddsås – Astrid Nordin

Publicerad Aktuellt Konsument Recept

Från Sverige har under våren 2022 ett samarbete med Astrid Nordin, Sveriges nya hemmakock som har gjort raketkarriär på plattformen TikTok. Först ut är Astrids recept på ryggbiff med potatismos, grönkålschips och gräddsås. Här nedan kan du ta del av receptet och hur det såg ut när Astrid tillagade rätten.

ryggbiff med potatismos

Ryggbiff med potatismos, grönkålschips och gräddsås

4 portioner

Potatismos
500 g potatis, mjölig sort, t ex King Edward
1/2 dl vispgrädde
1 dl standardmjölk
2 msk smör
salt
svartpeppar
ev. muskotnöt, riven

Ryggbiff
2 ryggbiffar, ca 200 g/st
salt
1 msk rapsolja
svartpeppar
50 g smör
5 kvistar timjan
3 vitlöksklyftor

Gräddsås
2 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde
2 dl standardmjölk
2 msk kalvfond, koncentrerad
salt
svartpeppar

Grönkålschips
100 g grönkål
1 msk olivolja
salt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200˚ C.
  2. Skala potatisen, lägg den i en kastrull och koka den mjuk, det tar 20-35 minuter beroende på storleken. Testa med en potatissticka; när potatisen är mjuk är den klar. Häll bort kokvattnet. Låt potatisen ligga kvar i kastrullen.
  3. Värm grädde, mjölk och smör i en kastrull och häll blandningen över den heta potatisen. Vispa med en elvisp tills det blir ett bra mos. Smaka av med salt, svartpeppar och ev lite riven muskotnöt.
  4. Skölj grönkålen, skär bort den grova bladnerven och riv bladen i ungefär lika stora bitar. Lägg dem på en plåt. Ringla över oljan och strö över salt, massera bladen så att de blir täckta av olja. Sätt in plåten mitt i ugnen och rosta grönkålen ca 10 minuter. Bladen ska bli krispiga och få lite färg. Vänd bladen efter halva tiden.
  5. Salta köttet. Hetta upp en stekpanna med rapsolja. Lägg i köttet och stek det hastigt på hög värme på båda sidor så att det får en fin stekyta. Sänk värmen, strö över peppar, lägg i smör, timjan och vitlök. Ös köttet med smöret och använd en termometer för att hålla koll på innertemperaturen. När temperaturen är 60˚ är köttet rosa, vid 70˚ är det genomstekt.
  6. Lägg över biffarna på en skärbräda och täck med aluminiumfolie. Skölj ur pannan och sätt tillbaka den på medelvarm platta. Värm smör och mjöl i pannan, rör om ordentligt. Tillsätt grädde, mjölk och kalvfond under vispning och låt såsen puttra i 2-3 minuter. Smaka av med salt och peppar.
  7. Värm potatismoset och lägg upp det på ett fat. Lägg på skivor av ryggbiff samt grönkålschips. Häll på såsen vid sidan eller servera den i en egen skål.

@astridnrdn I stolt samarbete med @Från Sverige-märket ♬ originalljud – astrid


Om Från Sverige

Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. Du kan hitta Från Sverige-märket på alla typer av livsmedel och växter som uppfyller märkningens kriterier: Odlat eller fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige.


Mer information

Här kan du läsa mer om samarbetet med Astrid Nordin

Här hittar du Astrid Nordin på TikTok

Från Sverige sponsrar och samarbetar

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Relaterade inlägg

Svenskar litar på att maten är säker

Svenskar litar på att det finns regler som ser till att maten är säker och att bedömningar om risker med mat görs av experter. Det visar Eurobarometern.

Från Sverige-veckorna — det gör företagen, del 4

Det gör KLS med Dalsjöfors, Aloba, Mathem, Lidl och Dansukker under Från Sverige-veckorna! Under veckorna lyfts råvaror, livsmedel och växter av företag och handel.

matsvinn

Så minskar du ditt matsvinn – enkla tips

Visste du att vi slänger cirka 19 kilo fullt ätbar mat per person? Dessutom hälls 18 kilo ut i slasken. Här kan du ta del av enkla tips på vad du kan göra för att minska ditt matsvinn.