från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Restaurang Mando: ”Skapar ordning och reda”

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Nyheter för företag

Revision i fokus: Mando Steakhouse i Malmö är den första à la carte–restaurangen i Sverige som får använda Kött Från Sverige-märkningen. Johan Ryd, köksmästare och delägare, tycker att det är bra att det ställs höga krav för att få använda Kött från Sverige-märkningen.

Restaurang Mando

Johan Ryd, köksmästare och delägare, restaurang Mando Steakhouse.

Mando Steakhouse, som öppnade 1966, är en anrik och populär köttrestaurang i hjärtat av Malmö.

– På Mando Steakhouse serverar vi alltid 100 procent svenskt kött, säger Johan Ryd, köksmästare och delägare i Mando Steakhouse. Jag är stolt över att kunna använda Kött från Sverige-märkningen. Det är en välkänd märkning, som gästerna har förtroende för.

För att få använda Kött från Sverige-märkningen krävs först en grundcertifiering för IP livsmedel, framtagen av Sigill kvalitetssystem AB.

– Därför gjorde vi certifieringen innan vi 2018 skrev avtal som första – och hitintills – enda à la carte–restaurang i Sverige för att använda märket Kött från Sverige. Mando är visserligen en köttrestaurang, men vi anser inte att man behöver äta kött varje dag. Men när man väl äter kött så ska man äta bra kött – svenskt kött. Kött från Sverige-märkningen visar vad vi står för.

Certifikatet är ett kvitto på att restaurangen gör sitt jobb inom livsmedelssäkerhet, HACCP-arbete, hygien, spårbarhet och märkning.

– Det är bra att det ställs höga krav för att få använda Kött från Sverige-märkningen. Grundcertifieringen för IP livsmedel kräver att man har intresse, kunskap och är engagerad i de här frågorna. Det kan vara lite tufft i början men när man väl har byggt upp ett dokumenteringssystem så rullar det på, då har man ju satt rutinerna. Jag tycker att det är roligt att skapa ordning och reda och att ha bra koll på de dagliga kontrollerna, som till exempel temperaturmätningarna.

Johan Ryd upplever också att tack vare IP livsmedel har restaurangen all dokumentation på plats när det är dags för revisionen för Kött Från Sverige.

– Vid det tillfället tittar revisorerna även på bland annat spårbarhet och massbalans, det vill säga de jämför inköp med vad vi sålt. Även här handlar det om att ha ordning och reda – då är det smidigt för dem att kolla alla underlag.

Ibland görs båda revisionerna samma dag, det tar ungefär en halv dag per revision.

– När du har kört IP livsmedel tre år i rad så får du göra en egenrevision vartannat år. Det är ett stort ansvar och känns bra när det är gjort. Kött från Sverige -revisionen genomförs däremot varje år. Allt det här ställer högre krav på oss än på en vanlig restaurang, det ska gästerna i slutänden känna sig extra trygga med.

Johan anser för övrigt att det borde vara en självklarhet för alla restauranger att ange ursprung på kött på menyerna, precis som dagligvaruhandeln gör i butikerna.


Certifiering mot IP Livsmedel

Certifiering mot IP Livsmedel är ett effektivt sätt att visa kunder att livsmedelssäkerheten är på plats i produktionen. Certifiering av livsmedelssäkerhet är ofta ett krav för att få leverera, bland annat till dagligvaruhandeln och grossister. Reglerna i IP Livsmedel är baserade på lagstiftningen, på så sätt är IP Livsmedel också en trygghet vid myndighetskontroll. Läs mer 


Mer information

Läs mer om Mando Steakhouse
Mer om Revision, checklistor och information
Företag som märker med Från Sverige

Planka Mando

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.