Produktionshistoria – vår hundraåriga matindustri
Genom historien har kreativa matlagare tagit vara på influenser från andra länder och kombinerat dessa med lokala råvaror. Att utveckla odlingsmetoder för exempelvis potatis, vete och jordgubbar har varit en lika viktig del i skapandet av husmanskosten, liksom metoder för att ge den längre hållbarhet, som till exempel att göra ost och smör av mjölken.
Tekniken i köket har stor betydelse, ett exempel på det är köttkvarnen, en tysk uppfinning som kom till Sverige under senare hälften av 1800-talet.
Hundraårig matindustri
För hundra år sedan var det bara den som tog vara på höstens äppelskörd som hade äppelmos till frukostgröten under resten av året. I dag finns det mat från i stort sett hela världen och råvaror från alla årstider i matbutikerna. Industrin som tillverkar många av varorna växte fram under 1900-talet. När Sverige industrialiserades i början av förra seklet lämnade många sina arbeten på bondgårdar med självhushåll, flyttade in till städerna och fick själva köpa sin mat. Samtidigt blev transporterna snabbare, ångdrivna lok tuffade fram på nybyggda järnvägar. Men för bondgårdarna var det ingen nyhet att sälja sina produkter, det hade de gjort tidigare. Det var främst spannmål och mejeriprodukter som skickades till andra delar av Sverige och utlandet. Hästarna som drog spårvagnarna i London på 1800-talet åt till exempel svensk havre.
Nytt med margarin och socker
Livsmedelsindustrin bidrog även till att det kom nya varor. Den första svenska margarinfabriken grundades 1887. Då startades också sockerbruk som förädlade sockerbetor och gjorde sockret billigt och tillgängligt för flera.
Fruktkonserver och pulversoppa
Mejerier och spisbrödsfabriker (som bakade knäckebröd) var tidigt ute med att sälja sina varor. I slutet av 1930-talet startade industrier som konserverade frukt, bär och grönsaker, nu kunde den som saknade äppelträd för första gången gå till handelsboden och köpa en burk med äppelmos. Konserverade soppor var också populärt. Torkning är en annan metod som förlänger matens hållbarhet. På 1950-talet kom såser, potatismos och soppor i pulverform som man blandade med vatten och värmde, så var maten klar. Förpackningarna blev allt viktigare när de första snabbköpen öppnade i slutet på 1940-talet. 1952 kom tetra-förpackningen av vaxat papper för mjölk och andra drycker.
Fryst från 40-talet
1945 var det premiär för industrifryst spenat. Frysboxar tog plats i hemmen och på 1960-talet kunde man köpa pyttipanna och flera frysta rätter.
God och säker mat
Att laga mat till andra är ett kärleksfullt hantverk oavsett om det sker i stor eller liten skala. Upplevelsen av mat engagerar de fem sinnena och handlar inte bara om att tillfredsställa ett fysiologiskt behov av näringsämnen. Maten ska vara säker att äta, därför ställs det höga krav på livsmedelsindustrin, alltifrån vilka råvaror som används, till hygien, miljöhänsyn, förpackning, distribution, märkning och marknadsföring av varorna.