från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Potatisrapporten 2022: trender, vanor och attityder

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Potatis har mättat många magar genom alla kristider. När livsmedelspriserna ökar är potatisen en prisvärd vardagshjälte. – 98 procent av alla svenska hushåll köper potatis. Potatisrapporten 2022 visar att 17 procent dessutom kommer att öka sin konsumtion av potatis, säger AnnaKarin Hamilton som är VD för Svensk Potatis. Här kan du läsa mer om rapporten och vinnaren av Årets Potatisinspiratör 2022!

potatisrapporten 2022

POTATISRAPPORTEN 2022: Potatiskonsumtionen ökar med 17 procent i kristider

Pressmeddelande Svensk Potatis 221026

Billig, nyttig med bäst mättnad

Potatisrapporten ger en bild av hur potatis står sig på svenska middagstallrikar just nu. Tendenser, vanor och attityder undersöks sedan 2017 och för femte året i rad ökar intresset för potatis i Sverige.

– Potatis är en billig basvara med högt näringsvärde som mättar bra – till och med bäst enligt forskarnas mättnadsindex. Ett bra tips är att behålla skalet på, så får du i dig en rejäl dos kalcium, järn, zink, fosfor och b-vitamin, säger AnnaKarin Hamilton som är VD för Svensk Potatis.

Kokt potatis i topp, men tappar

Potatisrapporten visar att kokt potatis är det överlägset mest populära sättet att tillaga potatis. Men en tydlig trend är att kokt potatis tappar.

– Klassiskt kokt potatis har minskat med 13 procent sedan 2018. Under samma tidsperiod ökade andra tillagningssätt med 39 procent. Intresset för matlagning är stort och potatis som råvara går att variera från klassisk vardagsmat till lyxiga festrätter. Eller resträtter. Vill du minska matsvinnet, så är potatis alltid en bra idé.

Mindre matsvinn

Hela 43 procent upplever att potatis ger ett mindre matsvinn jämfört med andra matvaror, enligt Potatisrapporten.

– Potatis håller långt efter bäst före, om du förvarar den svalt och mörkt. Gärna i en papperspåse som inte släpper igenom ljus. Och om du äter upp maten, så har du kommit långt med att hålla nere matsvinnet. Kokt potatis som blivit över håller minst tre dagar i kylen och kan enkelt förvandlas till smashed potatoes, pyttipanna, rostade potatisklyftor eller något annat gott, säger AnnaKarin Hamilton som är VD för Svensk Potatis.

Ladda ner Potatisrapporten 2022 här


Årets Potatisinspiratör 2022 – Kocken och potatisälskaren Stefan Ekengren

Årets Potatisinspiratör är ett pris som instiftats för att uppmärksamma och belöna personer som lyft potatis på ett betydelsefullt sätt ut till svenska folket.

– Kocken Stefan Ekengren når ut med äkta potatiskärlek och inspiration via sin restaurang och sociala medier med tusentals följare. I september 2022 släppte han sin stora kärleksförklaring till potatisen – boken ”Potatis”. En väldigt välförtjänt vinnare av priset och titeln ”Årets Potatisinspiratör 2022”, säger AnnaKarin Hamilton som är VD för Svensk Potatis.

Ren potatiskärlek

Vi är alla byggda av potatis, säger kocken Stefan Ekengren. Han menar att den räddade livet på oss när hungersnöden var som värst för vår befolkning för några hundra år sedan. Den räddade och byggde vår civilisation, mättade oss – och det gör den fortfarande. En billig vardagsräddare, men också festlig finmat.

– Ekengren hyllar råvaran som han själv kallar ”världens bästa grönsak” på ett tilltalande och varmt sätt, som når ut till många människor. På ett återkommande sätt i media, men också till gäster på hans restaurang Hantverket i Stockholm. Här har hasselbackspotatis blivit en konstform, skulle jag säga. Boken ”Potatis” visar på ett vackert, intressant och inspirerande sätt hur nyttig och mångsidig denna gyllene knöl är. Och hans engagemang för potatis smittar av sig, det märks även i kommentarsfälten i Ekengrens sociala medier. Hatten av, säger på gänget på Svensk Potatis.

Läs mer i pressmeddelandet här


Från Sverige-märket visar vägen

Från Sverige-märket gör det enkelt för dig som konsument att välja svensk potatis. Titta efter märket Från Sverige så kan du vara säker på att potatisen är odlad, skördad, packad och kontrollerad i Sverige. Helt utmärkt!


Mer information

Svensk Potatis uppdrag är att utföra kvalitetsanalyser, informera om SMAK:s kvalitetsklassificering och att höja potatisens status och värde. Helt enkelt att få fler att vilja äta mer potatis. Inne hos Svensk potatis hittar du mer information och inspiration om svensk potatis.

Potatisrapporten är en unik undersökning för Svensk Potatis. Femhundra personer mellan 18 och 70 år som är ett representativt urval av Sveriges befolkning har svarat på en webbaserad undersökning med hög kvalitet på svaren. Undersökningen genomfördes i augusti 2022.

Årets Potatisinspiratör är ett pris som instiftats för att uppmärksamma och belöna personer som lyft potatis på ett betydelsefullt sätt ut till svenska folket. Här kan du läsa mer om årets vinnare: Kocken och potatisälskaren Stefan Ekengren.

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Vill du veta mer om Potatisrapporten 2022?
Kontakta AnnaKarin Hamilton, VD för Svensk Potatis
Mobil: 0705-34 90 63

[email protected]

Relaterade inlägg

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.

Från Sverige fyller 8 framgångsrika år

Hurra! Idag är det 8 år sedan Från Sverige-märkningen lanserades! Den frivilliga ursprungsmärkningen har haft rekordfart sedan start. Här kan du läsa mer om initiativet till märkningen och ta del av några nedslag från märkets första 8 år.