från sverige

Tillbaka

Pågen märker nybakat bröd med Från Sverige

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Pågen bakar sitt bröd på svenskt närodlat spannmål med mjöl från egen kvarn. Från Sverige-märkningen hjälper oss att visa det för konsumenterna, säger Boel Lagerwall på Pågen. Märkningen är enkel och tydlig och den går hand i hand med det som både konsumenterna och Pågen tycker är viktigt.

– Svenskodlat är en stor och viktig ambition för oss på Pågen, säger Boel Lagerwall, kommunikationschef på Pågen. Vi vet att våra konsumenter tycker att det är viktigt var maten kommer ifrån. En ursprungsmärkning ska vara enkel och tydlig att förstå och det tycker vi att Från Sverige-märkningen är.

Vad berättar märket Från Sverige om ert bröd?
– Många väljer gärna närodlat. Med märket visar vi att vårt bröd är bakat av närodlat spannmål och svenska råvaror. Vi odlar inom 15 mil från våra egna bagerier. Vi har en kvarn i närheten av vårt bageri i Malmö och i Göteborg ligger kvarnen så nära att vi kan blåsa över mjölet, vi behöver inte ens köra över det. Ambitionen är att så många produkter som möjligt ska märkas och vi kommer att framöver titta på recept och råvaror för de delar av vårt sortiment som har ingredienser som inte kan odlas i Sverige, för att se om något kan bytas utan att smak och kvalitet påverkas. Vi gör dessutom försök att odla dinkel och durum, vilket är spännande.

Vilka är fördelarna med svenskt spannmål?
– Det finns många goda skäl att välja bröd som bakats på svenskt mjöl. Spannmål som odlats av svenska bönder är bland det renaste i EU. Sverige som helhet använder minst växtskydd i Europa och vi har ett långsiktigt miljöarbete med tuffa miljöregler. På Pågen går vi längre än lagstiftningen, vi tillåter inte att våra åkrar gödslas med slamgödsel.

Ser du några fler fördelar med märkningen Från Sverige?
– Jag som växt upp på en bondgård har blivit matad med varför det är bra med svenskt sedan jag var liten. Från Sverige-märkningen kan sprida kunskap och få fler att förstå våra svenska värden och hur viktigt det är med bra råvaror. Ju mer vi hjälps åt med det, desto bättre blir det.

Till Pågen

Läs Pågens pressmeddelande om märkningen.

Aktuellt

Matproducenten – den nya hjälten! Årets Kock Talks.

Covid19 har synliggjort hur sårbara vi är som land. Konsumenter och restauranggäster vill äta mat med svenskt ursprung, samtidigt kämpar svenska bönder för sin egen överlevnad.

Gabriel toppar med 3 rätters på svenska råvaror!

I det fjärde och sista avsnittet av serien Från Sverige avslutar Gabriel Jonsson, Sveriges mästerkock 2019, med en trerätters på utmärkta svenska råvaror. Här är recepten!

Årets Kock 2020 Från Sverige

Fullmatade digitala Årets Kock Veckan börjar nu!

I år är Årets Kock ett digitalt event. Se den spännande finalen livesänd den 17 september, inspireras av Årets Kock Talks, Årets Kock Podden hela vecka tills dess.