från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Nu blommar det svenskodlat i sommar!

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar I säsong Konsument

Två juniveckor med fokus på svenskodlade blommor och växter, kan det bli skönare? Blomveckorna Från Sverige hålls den 6-19 juni och då lyfter många butiker, handelsträdgårdar och Garden Centers svenskodlat som är märkt med Från Sverige. Titta efter märket så är det enkelt för dig att välja blommor, perenner och vedartade växter som är odlade, hanterade, skördade, förpackade och kontrollerade i Sverige.

Under Blomveckorna Från Sverige får vi hela landet att blomma med Från Sverige-märkta sommarblommor, perenner och plantskoleväxter. Från Sverige-märket gör det enkelt att välja svenskodlat till trädgårdar, krukor, pallkragar och vaser. En växt med märket betyder att växten är odlad eller driven i Sverige, men också hanterad eller skördad i Sverige och dessutom förpackad och kontrollerad här.

Mäster Grön, Blomsterlandet och Granngården är projektets initiativtagare till Blomveckorna tillsammans med Från Sverige, men även flera livsmedelskedjor och odlare är med i Blomveckorna Från Sverige.


Vad gör ni under Blomveckorna Från Sverige?

Vi frågade Splendor Plant, Mäster Grön, Blomsterlandet och Granngården vad de gör under Blomveckorna Från Sverige 2022.

Granngården, Andrea Johansson Hols

— Vi lyfter märkningen i alla våra butiker med skyltar och växter. Vi sprider kunskap om fördelarna med att välja svenskodlat våra digitala kanaler – på vår hemsida, i våra sociala medier och i vårt nyhetsbrev vi skickar ut till medlemmarna i vår stora kundklubb. Och såklart får våra svenskodlade växter vi säljer i butik lite extra kärlek under perioden!
— Det finns många anledningar till att välja svenskodlat men en av de viktigaste är hållbarheten. En växt odlad i Sverige har transporterats kortare väg – det är bra både för växten, kunden och miljön.​
— Vi gör våra kunder uppmärksamma på det stora sortiment av svenskodlat som finns i våra butiker. Granngården har Från Sverige-märkningen på alla de växter som har märkningen, till exempel på jordgubbar och smultron i 6-pack, pelargoner och sommarblommor. Under blomveckorna fyller vi dessutom butikerna med populära dahlior och årets sommarblomma 2022. Vad som händer i butikerna under blomveckorna speglas även i vår kommunikation.

Läs mer om Granngården

Blomsterlandet, Erica Dahlqvist

— Från Sverige-märkta blommor och växter kommer märkas stort i butikerna, i våra DR, annonser och på skyltar utomhus. Centralt på Blomsterlandet maxar vi med många fina Från Sverige-märkta produkter i vårt flygblad vecka 23. Samma vecka går vi ut med nyhetsbrev kundklubbsmedlemmarna och annons med stor dahlia. Veckans mervärde är Från Sverige-märkt pelargon. Dessutom blir det live-sändning med Ulrika och Lindas trädgårdspodd vecka 24 med sommarblommor/pelargoner. Varje butik skyltar också upp skyltar med Från Sverige-märket när de exponerar växter och blommor i butiken så att det är enkelt att hitta svenskodlat när man handlar hos oss på Blomsterlandet.

Läs mer om Blomsterlandet

Splendor Plant, Johanna Pommer

— Splendor Plant är Skandinaviens största partiplantskola. Vi är leverantör av trädgårdsväxter och erbjuder allt inom exempelvis barrväxter, vackra rosor, bär, hallonbuskar och massa mer. Vår införsäljning till kedjor och butiker görs tidigt på våren. Splendor jobbar med veckoerbjudanden i vår web-shop och i vårt ”fint-just-nu” är Från Sverige-märkta växter en del i erbjudandet. Några av de Från Sverige-märkta växterna som ingår i veckoerbjudandet lyfter vi fram i våra sociala medier och på hemsidan. I övrigt är det våra kunder som står för butiksaktiviteter.

Läs mer om Splendor Plant

 

Mäster Grön, Patrik Vilsmyr

— På alla frågor du har nedan så blir det ett entydigt svar – vi fokuserar på Chokladskära som är Årets Sommarblomma 2022! Den presenterades den 3 juni och den har en underbar, omisskännliga av choklad och vanilj. Den blir allt från 30 till 70 cm hög. är ytterst charmig och blommar generöst på styva stjälkar över det skira bladverket och är vacker och hållbar som snittblomma. Blommorna är djupt mörkröda, kastanjebruna, brunröda med förnimbart svart – i sanning trädgårdens blickfångare. Den trivs bäst på solig plats och i vanlig plantjord, den är perenn men odlas oftast som ettårig hos oss. Den bildar knölar, som kan sparas år efter år. Vi har skapat en hel sida med tips om Chokladskära där du kan läsa mer!

Läs mer om Mäster Grön och Årets Sommarblomma Chokladskära

 


Mer information

Det finns många anledningar att välja svenskodlade växter. Närodlade blommor håller bättre, vilket är bra för miljön och växterna, och du stödjer svensk odling så att hantverket lever vidare. Titta efter märket Från Sverige när du handlar för rabatten, krukan, vasen och fönsterbläcket.

Mer om svenskodlade och Från Sverige-märket på blommor och växter 

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Ladda ned pdf för A4-skylt med Årets Sommarblomma, Årets Perenn och Årets Pelargon

Se filmen med Sommarblommor från Wä Handelsträdgård

Relaterade inlägg

Slaktarkorv — från galen idé till smaksäker korv

Vad var det för galen idé grisbonden Per Karlsson fick när han utvecklade sina produkter och varför heter det Slaktarkorv? Läs om Slaktarkorv, korven där även de finare köttdetaljerna ingår i korven.

Hållbarhet och engagemang i fokus hos Stjärnägg

Stjärnägg är Sveriges största äggleverantör. Läs om deras hållbarhetsstrategi som engagerade hela organisationen, en innovativ pallanpassad förpackningslösning och om Mustaschkampen och Majblomman.

Säsongspremiär för SydGrönts svenska jordgubbar

SydGrönts första svenska jordgubbar har skördats! Säsongens första jordgubbar är odlade i växthus och sorten är Malling Centenary som planterades i växthusen i slutet av januari. Säsongen av svenska jordgubbar finns genom odling i växthus, tunnlar och på friland från april ända fram till oktober.