från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Nobelmiddagen serverade lamm från Graute gård

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Vad är finare än att vara kunglig hovleverantör? Ja, kanske att leverera råvaror till Nobelmiddagen. I år vad det Graute gård som fick uppdraget att leverera lammsadel.

En artikel från Svenskt Kött. Foto: Graute gård.

Det är inte så ofta det serveras kött från svenska gårdar på Nobelmiddagen. De senaste decennierna har visserligen kalv förekommit fler gånger. Men om man ser längre tillbaka är lamm det kött som serverats oftast. Lamm ligger på femte plats efter de fyra topplatserna som innehas av hummer, och tre olika fiskar. Detta enligt en genomgång av Aftonbladet.

Förra gången lamm var huvudrätt på Nobelmiddagen var 2006 och i år var det alltså dags igen.

Menyn börjar planeras redan på våren efter att de kulinariskt ansvariga Gert Klötzke och Fredrik Eriksson valt vilken kock som ska ansvara för årets Nobelmiddag. Då väljs råvarorna ut och det sägs ha varit kocken Tom Sjöstedt som ville ha naturbeteskött från Gotland.

Därför var det redan i maj som grossisten Grantelius kontaktade Graute gård för att höra om de kunde leverera lammsadel till nobelmiddagen i december.

Äkta paret Kjell Nilsson och Jenny Andersson hade först lite svårt att tro på att det var på riktigt. Men så klart sa de ja.

-Ja, Jenny trodde inte det var sant att vi fått frågan, säger Kjell. Men sedan förstod vi att det var det och det var jättespännande.

-Det är ju ändå så att nobelmiddagen är något alldeles speciellt, känt över hela världen, säger Kjell.

Och det lades sedan en beställning på 540 kilo lammsadel som skulle servera 1350 personer på Nobelmiddagen. Det handlade om nästan 300 lamm från gården.

Menyn hålls hemlig fram till Nobeldagen så Kjell och Jenny fick vara tysta om att de skulle leverera lammsadel. Under sommaren fick de spara och säga nej till många kunder.

När Tom Sjöstedts meny till sist presenterades var det en ”frasig lammsadel” som skulle serveras. När Kjell såg bilder på maten såg han att de använt ytterfilén. Och om man lyssnade på kommentaren i TV:s direktsändning så fick köttet högsta betyg.

Enligt kocken Henrik Eriksson som intervjuades i Expressen så känner han igen rätten från Tom Sjöstedts recept på hans restaurang Lilla Ego. Henrik Eriksson berättar att köttet får ligga i brynt smör och sedan får temperaturen gå upp till 52 grader. Det som beskrivs som ”frasigt” är lamkappan som har smulats ner och använts till smaksättning.

Kjell och Jenny har ännu inte smakat rätten men planerar att kontakta Tom Sjöstedt och sedan provlaga.

Menyn kan också avätas på restaurang Stadshuskällaren. Vilket kött som används där är dock mer osäkert.

Graute gård ligger i Hejnum på innersta Gotland, det är 2,5 mil från Visby på vägen mot Slite. Gården har anor från 1600-talet och 1995 tog Jenny och Kjell över från Kjells föräldrar. På den tiden var det en grisgård.

De berättar att verksamheten går bra. Men att föda upp lamm till nobelmiddagen har inte gjort dem rika.

-De fick ett bra pris men för oss finns förstås ett mervärde i marknadsföringen. Vi har fått 900 gilla på facebook.

På Graute Gård finns en gårdsbutik och den verksamheten har enligt Kjell ”växt oerhört”. I somras kom 15000 besökare för att köpa kött och skinn. De har vunnit många priser för sina skinn och i butiken kan man köpa bland annat armband, vantar och en boa som Jenny har sytt upp.

På gården finns nu 410 tackor och dessutom har Jenny 75 på en annan gård som drivs som Krav. Dessa kommer man dock avyttra.

-Vi arbetar på samma sätt på båda gårdarna, berättar Kjell.

Av de 410 tackorna är 370 gotlandsfår, 37 leicester och tre gutefår. Men verksamheten är inte begränsad till får.

I socknen ligger Hejnum hällar som är ett av Gotlands största hällmarksområden. Det är också ett av Sveriges största naturbetesområden där Kjell och Jenny just nu har 130 dikor som går på bete. Enligt Kjell kommer de 2019 har ytterligare 40 kor.

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.