från sverige

Tillbaka

Med önskan om en alldeles utmärkt god jul!

Publicerad Aktuellt Företag Konsument I säsong

Julen är en av våra största mathelger, med måltiden som mötesplats för nära och kära. Föredrar du ett traditionellt svenskt julbord eller väljer du bredare med all världens rätter? Vad du än lagar, är trenden att välja svenska råvaror och livsmedel tydlig idag, och det av många anledningar. För att göra det enkelt att hitta svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter kan du alltid titta efter märket!

Redan de gamla vikingarna…

Det svenska julbordet har sina rötter i vikingarnas midvinterblot. Från äldre tider har vi kvar dopp i grytan, julkorv och lutfisk medan julskinka, prinskorv och gravlax inte blev vanliga förrän under 1900-talet. Det finns regionala skillnader i vad vi äter, ofta för att vi gärna väljer närproducerat eller för att vissa rätter fått en exklusiv status som passat under julfestligheterna. Idag kan ett fullödigt julbord bestå av många varierande rätter, där det läggs till och tas ifrån det som önskas.

Hur ser din måltid ut på julafton?

Är du en av alla som längtar efter en dignande buffé med alla traditionella julrätter uppdukade, med julskinkan som en självklar mittpunkt? Bjuder du in till ett grönt julbord med genomgående vegetariska rätter? Eller är planerna en mer sparsmakad julmåltid med precis de få exklusiva rätter du tycker allra mest om? Oavsett vad, kan du titta efter märket Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige och göra ett medvetet val när du handlar. Märket finns på varor i de flesta diskar och hyllor i butiken.

Skinkan fortfarande i topp – grönkålen trendar

Enligt Livsmedelsföretagens stora julbordsundersökning i år är grönkål det hetaste livsmedlet på julbordet. Julskinkan är fortfarande en ohotad favorit på svenskarnas julbord, även om den sjunkit i popularitet de senaste åren, 27 procent anger julskinkan som favorit. Tätt följd av skinkan kommer Janssons frestelse på andraplats. Även sill är populärt och köttbullen gör comeback och har ökat i popularitet sedan i fjol. De enda vegetariska rätterna som tar sig in på topp 10 är risgrynsgröt och grönkål som 3 procent vardera av de tillfrågade anger som favorit, allt enligt Livsmedelsföretagens stora julbordsundersökning som du kan läsa här.

Hur mycket är lagom per person?

Det är härligt att botanisera i matbutiken, men hur mycket behöver du köpa så att det varken blir för mycket eller för lite av det goda? Ta en titt i Konsumentföreningen Stockholms fiffiga portionsguide så hjälper den dig att beräkna mängden mat till julbordet. I guiden finns också fullt av bra hushållstips. Till Portionsguiden!

Recept på överbliven julmat

Även med en god föresats att äta upp allt på julbordet är det inte alltid man orkar äta julbord varje dag tills det tagit slut. Då gäller det att ta till fantasin och skapa nytt, eller göra det enkelt för sig och ta del av andras tips. Matsvinnet har tipsen som förvandlar överbliven julskinka, gravad lax och risgrynsgröt till något alldeles o-juligt och nästan nytt. Matsvinnet tipsar!

Titta efter märket och köp utmärkt julmat!

Maten vi äter ska inte bara vara god, den ska även vara hållbart producerad så att vi kan äta den med gott samvete. I Sverige har vi hög livsmedelssäkerhet som ger trygg och säker mat. Vi har strikta odlingsregler, en omfattande djurskyddslagstiftning med god djurvälfärd och Europas lägsta antibiotikaanvändning. Vi har utmärkta naturliga förhållanden med mark och vatten, bra arbetsförhållanden och korta transporter. När du väljer en vara märkt med Från Sverige, Kött från Sverige eller Mjölk från Sverige vet du att den är odlad, född och uppfödd, förädlad och förpackad i Sverige. Läs mer om varför du ska välja svenskt!

Julkrönika: Svenska jultraditioner #Svenskt Kött

Läs Jens Linders julkrönika och julens traditioner.  Till #Svenskt Kötts julkrönika


Med önskan om en alldeles utmärkt god jul!


 

Aktuellt

Kom ihåg! Ursprungsinfo, registrering och synlighet

Tre kom ihåg! Information om svenskt ursprung på förpackningen, registrera produkter i Portalen så att de kan godkännas i god tid före lanseringen och visa märket!

Nyhet för KRAV-certifierade Frukt och grönt-företag

KRAV och Svenskmärkning har utvecklat hygienregler som tillval till KRAVs regelverk som gör det möjligt för primärproducenter av frukt och grönt att märka med Från Sverige.

Massbalansberäkning vid revision – varför då ?

Alla företag som använder märkningen Från Sverige kommer få besök av en revisor för att göra en stickprovsrevision, och då görs en massbalansberäkning.