från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Magnhills frysta produkter från växtriket

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Magnihill vill att matglädjen ska spira bland det växtbaserade i frysen, både i butiken och hos grossisten. De är ett svenskt familjeföretag som vill inspirera till att odla mer i Sverige. Magnihill har ett brett sortiment av ekologiska och KRAV-certifierade frysta Från Sverige-märkta grönsaker, rotfrukter och bär. Vi bad Wiveca Almgren, vd på Magnihill, berätta mer om produkterna, fördelarna med fryst och varför Från Sverige-märkningen är viktig.

magnihill

Magnihill är ett svenskt familjeföretag sedan 1957 som ligger i nordvästra Skåne, i Mörarp utanför Helsingborg. De både odlar, producerar och importerar frysta produkter från växtriket.

magnihillWiveca Almgren, vd på Magnihill, tog över ansvaret på gården redan som 20-åring.

Berätta om er historia!

– Magnihill startades 1957 av min far Lennart Pehrsson. Gården drevs som ett traditionellt jordbruk där vi först odlade potatis och sedan även rotfrukter. Med tiden började grönsakerna förädlas och säljas till livsmedelsindustrin. 1974 byggdes den första frysanläggningen på gården. Redan som 20-åring, 1993, tog jag över ansvaret och ägandet. Då satsade vi på ekologiskt direkt och redan 1994 KRAV-certifierades hela anläggningen. Idag har Magnihill ett brett sortiment av ekologiska och KRAV-certifierade frysta Från-Sverige-märkta grönsaker, rotfrukter och bär.

Varifrån kommer råvarorna i era Från Sverige-märkta produkter?

– Varje år odlar, skördar och levererar vi flera tusen ton ärter och rotfrukter från Magnihills gård. Vi odlar potatis, jordärtskocka, palsternacka, morötter – gula och orange, kålrot, polkabeta, rödbeta, gulbeta och sockerbeta. Dessutom odlar vi gröna ärter i ett nära samarbete med Foodhills, ärterna skördas när de är som bäst och transporteras direkt till Magnihill efter skörd. Bara några timmar efter skörd är ärterna sköljda, rensade, förvällda och frysta. Vi har även ett nära och långsiktigt samarbete med vår leverantör i Sverige av blåbär och lingon.

Vad har ni för Från Sverige-märkta produkter?

– Våra svenska produkter består av grönsaker, rotfrukter och bärI det Från Sverigemärkta sortimentet har vi flera härliga grönsaksblandningar. Vi har lanserat två unika nyheter som är märkta med Från Sverige och KRAV. Den ena är Pyttrotfrukter som innehåller tärnad potatis, morot, palsternacka och gulbeta. Perfekt att göra en vegetarisk pyttipanna på eller att använda som bas till en mer traditionell pyttipanna. Vi har också lanserat wokgrönsaker som innehåller morot, polkabeta, sockerbeta och palsternacka. Våra wokgrönsaker serveras med fördel med lite smak av mynta, goda att servera som tillbehör till exempelvis kyckling, färsbiffar och lammrätter. Wokgrönsakerna är också perfekta att göra klimatsmarta rotfruktsbiffar av — recept finns i vår receptsamling på vår hemsida.

Vilka är fördelarna med djupfrysta grönsaker och bär?

Fördelarna med djupfryst är många, här är några av dem: 

❄️ Säsong hela året i frysen!
❄️ Djupfrysning är en skonsam metod som ger lång hållbarhet.
❄️ Minskat matsvinn – ta bara ut exakt den mängd du behöver från frysen och spara resten.
❄️ Råvaran får mogna färdigt i jorden eller på plantan/busken.
❄️ Råvaran skördas när den är som bäst och fryses direkt efter skörd.
❄️ Allt det goda som smak, aromer och näringsvärden bevaras.
❄️ Djupfryst kräver inga konserveringsmedel.
❄️ Med Magnihills produkter slipper du att skala och hacka – du får mer tid över till annat!

Var går det att köpa era produkter?

– På restaurang och storhushållssidan finns våra produkter hos ett stort antal grossister. För konsumenter finns en stor del av vårt sortiment hos Mathem.se och Mat.se men även på Hemköps e-handel. Ett begränsat urval av vårt sortiment finns också hos City Gross, fråga efter produkterna så kan butikerna beställa.

Varför har ni valt att märka era produkter med Från Sverige?

– Våra kärnvärden är nära, äkta och inspirerande. Vi vill inspirera till att odla mer här i Sverige och idag värderar restauranggästerna och konsumenterna ursprung och kvalitet, inte bara pris. Med Från Sverige-märkningen blir det tydligt både för konsumenter, storkök och vid offentliga upphandlingar att produkterna är odlade, förädlade, packade och kontrollerade i Sverige.

Hur ser ni på framtiden?

– Magnihill värnar om den svenska produktionen och vårt mål är att öka antalet svenska artiklar så att vi kan få fler närodlade produkter på tallriken. Nu gäller det för oss att förmedla hur viktigt denna resa är så att våra odlare känner framtidstro och vågar satsa på det svenska jordbruket. Lika viktigt är det att förmedla till konsumenter och storkök att vi ska ställa krav hos grossisterna, att grossisterna måste erbjuda svenska produkter och att vi är villiga att betala vad det kostar. Vad ska vi äta i framtiden? Det svaret har vi på Magnihill!


Om Från Sverige

Från Sverige är en frivillig ursprungsmärkning för svenskproducerade råvaror, livsmedel och växter. Du kan hitta Från Sverige-märket på alla typer av livsmedel och växter som uppfyller märkningens kriterier: Odlat eller fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige. 

Om KRAV

KRAV är Sveriges mest kända hållbarhetsmärkning. KRAV-märkt mat är ekologiskt producerad, utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och utan konstgödsel med extra höga krav på insatser för miljö, klimat, god djurvälfärd och bra arbetsvillkor.


Mer information

Här kan du läsa mer om Magnihill, produkterna och ta del av recept

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

Här är årets Från Sverige-märkta julnyheter

Nu har årets julnyheter lanserats! Här nedan kan du läsa mer om årets julnyheter som märks med Från Sverige-märket.

Från Sverige och Ostfestivalen i samarbete

Från Sverige är ny samarbetspartner till Ostfestivalen, som arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 11-13 februari 2022. Här är svensk ost i fokus!

fiskköttbullar gårdsfisk

Säg hej till fiskköttbullar från Gårdsfisk!

Gårdsfisk vill att alla ska kunna äta fisk som är god, klimatsmart och uppfödd i Sverige. Nu lanserar Gårdfisk fiskköttbullar med samma fina smak och textur som en traditionell köttbulle.