från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Lönneberga – enligt svensk tradition i snart 100 år

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Lönneberga har erbjudit smörgåsmat tillverkad enligt svensk tradition i snart hundra år. Idag erbjuder Lönneberga allt från sina klassiker som basturökt skinka, kokt skinka och Lindösalami till kyckling- och kalkonpålägg samt pastejer där merparten av sortimentet är märkt med Kött från Sverige. Vi bad Hanna Flybring, Brand Marketing Manager, för Lönneberga på Atria Sweden, att berätta mer!

Berätta om Lönnebergas historia!

– Lönneberga har alltid haft omsorg om hantverk och kvalitet. Redan i början på 1930-talet skapades receptet på den ursprungliga Lönnebergaskinkan av Hugo Hedman som var charkuterimästare i jämtländska Strömsund. 1974 flyttade produktionen till Hultsfred och Hugos son Lars lanserade den nya Lönnebergaskinkan. 2007 blev Lönneberga en del av livsmedelsföretaget Atria Sweden och vi tillverkar än idag produkterna enligt gammal hantverkstradition men med modern, effektiv teknik för att kunna leverera produkter av högsta kvalitet till butik. Lönneberga produceras i 100% svensk produktion och av primärt svenska råvaror, berättar Hanna.

– På Atria tror vi på Good Food Better Mood, något Lönneberga är med och förverkligar med missionen: Mat är livsglädje. Att samlas kring god mat gör livet roligare, men det ska också vara lätt att skapa de tillfällena, därför har vi idag ett brett sortiment så att man snabbt kan duka upp en stor frukost eller servera en härlig middag. Från och med 2019 har Lönneberga inte bara erbjudit smörgåsmat utan också färsk kyckling och korv. Dessutom blev Pastejköket en del av Lönnebergafamiljen under samma år.

Vad har ni för olika sorters smörgåsmat i ert sortiment?

– Vi erbjuder allt från våra klassiker som: Basturökt skinka, Kokt skinka och vår Lindösalami till kyckling- och kalkonpålägg samt våra pastejer. En stor fördel med våra smörgåslägg är att de funkar både för den snabba frukosten, långfrukosten, lunch- eller middagsmackan.

– Ett tips på en riktig go-macka är ett recept framtaget av Adam Thulin, vinnare av Sveriges Mästerkock 2022, med vår basturökta skinka som serveras på en smörstekt focaccia med kummindijonaise, syrad rosésallad och tomat. Här finns receptet.

Vad är fördelarna med svenska charkuteriprodukter?

– Hantverket, kvaliteten och omsorgen som ligger bakom produkterna. När vi väljer svenska charkuteriprodukter stöttar vi svensk djuruppfödning och produktion samt värnar om det hantverk som ligger bakom. I våra fabriker där våra pålägg produceras kan man se det gedigna hantverk som ligger bakom den färdiga produkten i butik. Dessutom finns det en trygghet i att välja svenskt då vi i Sverige har en omfattande djurskyddslag, väldig låg antibiotikaanvändning samt att vi hela tiden jobbar för en mer klimatsmart uppfödning.

Varför är märkningen Kött från Sverige viktig för er?

– Därför att vi vill visa att vi stöttar svensk uppfödning och produktion. Vi vet att det är viktig för våra konsumenter att välja svenskt och med märkningen kan de känna sig trygga.

Vad händer hos er just nu?

– Vi lanserade nyligen en rätt så efterlängtad nyhet: Lönneberga Ugnsbakad Leverpastej. En krämig bredbar pastej gjord på svensk råvara i vår fabrik i Tranås. Sedan är vi väldigt stolta över våra plånboksförpackningar för alla våra skivade pålägg som numera består av 50% bioplast.

– Förutom produktlanseringar så är vi under 2023 en stolt huvudsponsor för Sveriges Mästerkock och även Sveriges Mästerkock VIP. Vi samarbetar också med den tidigare vinnaren Christin Kashou som tar fram många fina och härliga recept. Ett av våra allra färskaste recept är Christins tolkning på Livets macka – en av utmaningarna i Sveriges Mästerkock Efter Stängning.

Christin Kashous presenterar sin tolkning på Livets macka! Fotograf: Emma Shevtzoff


Mer information

Ta del av recept, inspiration och läs mer inne hos Lönneberga

Läs mer om märkningen Kött från Sverige

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.