från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Lidls nya posterkollektion – Matriket Från Sverige

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Tillsammans med konstnärerna Emilia Ilke och Elin PK släpper Lidl Sverige nu en exklusiv posterkollektion som illustrerar det nya varumärket Matriket, där samtliga varor är Från Sverige-märkta. Under Matriket, som lanserades i våras, samlar Lidl utvalda varor från svenska gårdar och leverantörer. Kollektionen säljs i Lidls alla butiker med start den 14 september.

Från pressmeddelande Lidl 2023 09 08

Kollektionen består av totalt fem motiv och kommer finnas tillgänglig i en begränsad upplaga i samtliga Lidl-butiker från och med den 14 september. Motiven är konstnärernas kreativa tolkningar av bland annat av köttbullar, lingonsylt, mjölk, skorpor och osten Ysta, samtliga är utvalda produkter från Matriket, där alla produkter ursprungsmärks med Från Sverige.

– Med lanseringen av vårt varumärke Matriket ville vi göra det enkelt för våra kunder runt om i landet att hitta bra svensk mat till ett lågt pris. Vi är stolta över att nu få presentera det här samarbetet med de talangfulla konstnärerna Emilia Ilke och Elin PK, säger Robert Stekovic, Inköps- och marknadsdirektör på Lidl Sverige.

Under våren 2023 introducerade Lidl Sverige sin storsatsning Matriket, där alla produkter som är en del i varumärket bär även på Från Sverige-märkningen. Genom att samla över hundra svenska livsmedel under ett gemensamt varumärke ville livsmedelskedjan göra det enklare för konsumenter att hitta mat från svenska gårdar och leverantörer.

— Våra produkter från Matriket är redan ett naturligt inslag hos de svenska hushållen, men nu tar vi det ett steg längre genom att erbjuda våra kunder konst att hänga på väggarna. Det har varit otroligt att få arbeta med Emilia och Elin. Deras respektive stilar är unika och personliga samtidigt som de gifter sig bra med Matriket, säger Jenny Canborn Eenfeldt, PR-specialist på Lidl Sverige.

Varje motiv från respektive konstnär kommer att kosta 149 kronor. Kollektionen finns i en begränsad upplaga och försäljningen pågår så länge lagret räcker.

— På Från Sverige-märkningen är vi så glada över att de ursprungsmärkta varorna lyfts upp på väggen på ett så fint och personligt sätt av Lidl genom Elin PK och Emilia Ilke. Mat är konst och konst med mat är inspirerande! Det är ett utmärkt sätt att lyfta kunskapen om att alla produkter som ingår i Matriket uppfyller Från Sverige-märkningens kriterier odlat, fött och uppfött, förädlat, förpackat och kontrollerat i Sverige, säger Lotta Hovhammar, kommunikationsansvarig på Svenskmärkning AB.


Om Emilia Ilke

Emilia Ilke är en mångfacetterad konstnär vars främst arbetsmetod är collaget. I lekfulla bilder vrider och vänder hon på återkommande vardagsobjekt och enkla former såsom urnan, vasen och koppen. Emilias motiv för Matriket heter Mjölk och Skorpor.

Om Elin PK

Elin PK eller Elin Palmaer Karlsson som hon egentligen heter är en populär illustratör och grafisk formgivare från Göteborg. Hon skapar posters med explosiva kulörer med återkommande motiv av blommor, mat och drinkar. Elins Matriket-motiv heter: Frukost, Svensk sommar och Husman.


Mer information

Om Lidls nya varumärke Matriket

Läs mer om posterkollektionen och konstnärerna

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Relaterade inlägg

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.

Från Sverige fyller 8 framgångsrika år

Hurra! Idag är det 8 år sedan Från Sverige-märkningen lanserades! Den frivilliga ursprungsmärkningen har haft rekordfart sedan start. Här kan du läsa mer om initiativet till märkningen och ta del av några nedslag från märkets första 8 år.