från sverige

Tillbaka

Lägg rabarber på rabarbern! Sommarkänsla & recept.

Publicerad Aktuellt Företag I säsong Konsument Recept

Lär dig allt om rabarber och ta till vara på vårfavoriten som ger sommarkänsla med sin lite syrliga smak. Fredrik Eriksson berättar mer om rabarber i TV4 Nyhetsmorgons köksskola. Det blir rabarberbonanza, rabarberkaka, saft och kräm.


Se inslaget med Fredrik Eriksson och svenska rabarber här



Visste du detta om rabarbern?

  • Den första späda rabarber är ett säkert vårtecken och säsongen i Sverige är mellan maj och september.
  • Rabarbern är en perenn vilket innebär att den är en flerårig planta som övervintrar.
  • Rabarberblommor suger näring ur plantan, så ta bort dem om du odlar själv.
  • Rabarberns långa stjälkarna och stora blad blir mellan ca 50–150 cm höga.
  • Det finns i över 100 olika rabarbersorter där den ätliga matrabarbern står för hälften av sorterna och resten är för prydnad i trädgården.
  • Stjälkarna har syrlig smak och används lämpligen till smulpaj, sylt, saft, curd eller kräm. Ju rödare stjälk, desto sötare.
  • Förvaring: Skördad rabarber går bra att förvara i kylskåp ett par dagar eller max en vecka eller att skära ner i bitar och frysa in i lagom stora portionspåsar.
  • Rabarber är en grönsak, men säljs som en frukt. Den speciella, syrliga smaken kommer främst från äppelsyra som är vanligt förekommande i växter. Oxalsyra står för strävheten och varierar mellan olika sorter (är giftigt i större mängder och ställer till problem för njurarna, så man ska vara försiktig om man har njurproblem. Bladen innehåller särskilt mycket oxalsyra, och äts inte.)
  • ”Lägga rabarber på” sägs vara en förvrängning av uttrycket ”att lägga embargo på” där ett spanskt ord förväxlats med det ljudlika rabarber.
  • Rabarber användes ursprungligen som medicinalväxt i Kina för över 3 000 år sedan.
  • På 1700-talet åts stjälkarna råa som vårprimörer till kött – exempelvis till lammkött och som vårprimör, råa med salt och peppar.
  • Först på 1800-talet började den odlas i svenska trädgårdar.
  • De vanligaste sorterna i Sverige är Viktoria, Elmbitz och Marshalls Early Red.
  • Eftersom rabarbern är så syrlig började den först ätas på allvar när sockret blev billigare under 1700- och 1800-talet.

Mer information

Läs om svenska frukter och bär

 

Aktuellt

Närproducerat

Närproducerat är viktigast enligt Matrapport 2020

Närproducerat är fortsatt viktigast när det kommer till vilka produktegenskaper konsumenterna värderar högst enligt Food & Friends matrapport 2020.

Hurra för Sveriges bönder!

Hurra för Sveriges bönder! Följ dem på Instagram!

Under krisen har Sveriges bönder fortsatt jobba för att vi ska få mat på bordet. Under #farmingasusual och #vifyllerhyllorna kan du se deras bilder från vardagen.

Lidl

Upptäck Från Sverige-märkta varor på Lidl

Lidl har ett brett sortiment av Från Sverige-märkta produkter som de jobbar för att lyfta fram på förpackningar och i butik. Nästa vecka, vecka 29, gästar de Från Sveriges Instagram.