från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Lägg rabarber på rabarbern! Sommarkänsla & recept.

Publicerad Aktuellt Företag I säsong Konsument Recept

Lär dig allt om rabarber och ta till vara på vårfavoriten som ger sommarkänsla med sin lite syrliga smak. Fredrik Eriksson berättar mer om rabarber i TV4 Nyhetsmorgons köksskola. Det blir rabarberbonanza, rabarberkaka, saft och kräm.


Se inslaget med Fredrik Eriksson och svenska rabarber här



Visste du detta om rabarbern?

  • Den första späda rabarber är ett säkert vårtecken och säsongen i Sverige är mellan maj och september.
  • Rabarbern är en perenn vilket innebär att den är en flerårig planta som övervintrar.
  • Rabarberblommor suger näring ur plantan, så ta bort dem om du odlar själv.
  • Rabarberns långa stjälkarna och stora blad blir mellan ca 50–150 cm höga.
  • Det finns i över 100 olika rabarbersorter där den ätliga matrabarbern står för hälften av sorterna och resten är för prydnad i trädgården.
  • Stjälkarna har syrlig smak och används lämpligen till smulpaj, sylt, saft, curd eller kräm. Ju rödare stjälk, desto sötare.
  • Förvaring: Skördad rabarber går bra att förvara i kylskåp ett par dagar eller max en vecka eller att skära ner i bitar och frysa in i lagom stora portionspåsar.
  • Rabarber är en grönsak, men säljs som en frukt. Den speciella, syrliga smaken kommer främst från äppelsyra som är vanligt förekommande i växter. Oxalsyra står för strävheten och varierar mellan olika sorter (är giftigt i större mängder och ställer till problem för njurarna, så man ska vara försiktig om man har njurproblem. Bladen innehåller särskilt mycket oxalsyra, och äts inte.)
  • ”Lägga rabarber på” sägs vara en förvrängning av uttrycket ”att lägga embargo på” där ett spanskt ord förväxlats med det ljudlika rabarber.
  • Rabarber användes ursprungligen som medicinalväxt i Kina för över 3 000 år sedan.
  • På 1700-talet åts stjälkarna råa som vårprimörer till kött – exempelvis till lammkött och som vårprimör, råa med salt och peppar.
  • Först på 1800-talet började den odlas i svenska trädgårdar.
  • De vanligaste sorterna i Sverige är Viktoria, Elmbitz och Marshalls Early Red.
  • Eftersom rabarbern är så syrlig började den först ätas på allvar när sockret blev billigare under 1700- och 1800-talet.

Mer information

Läs om svenska frukter och bär

 

Relaterade inlägg

minismörgåstårta

Mackanskost tipsar – minismörgåstårta till påsk

Nu till påsk tipsar så tipsar Marcus Frank att njuta av den älskade smörgåstårtan i en ny variant – som minitårta! Här kan du se när Marcus gjorde sin minismörgåstårta och ta del av receptet.

Lavina Årets Pelargon

Sunrice Lavina är Årets Pelargon 2024

Årets Pelargon 2024 är här! Den heter Lavina och har täta blomställningar i vackra toner av violett som för tankarna till ljus lavendel. Titta efter märket Från Sverige när du väljer pelargon!

Svenskt står starkt i både attityd och handling

Nu är Attitydmätning 2024 här som tagits fram av Demoskop på uppdrag av Svenskmärkning — en undersökning om kännedom, kunskap och attityder till ursprung på råvaror och livsmedel.