från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Julstjärnans dag – en trendig återkomst

Publicerad Aktuellt Företag I säsong Konsument

Julstjärnan tar revansch! Borta är tråkstämpeln som många av oss satt på den. Nu kommer nya sorter, färger och storlekar att botanisera kring. Blomsterfrämjandet har många tips om hur du skapar vackra uppsättningar, använder dem som snittblommor och hur du får dem att hålla länge. Kom ihåg att titta efter märket Från Sverige när du köper julstjärnor!

Bilder och information är hämtad från Blomsterfrämjandet.se där du får mer av Erika Wallins och Malin Hidesäters artiklar, pressreleaser, filmer, foton och tips!

Julstjärnan har en egen dag den 12 december

Den 12 december firar vi julstjärnans dag. Att en blomma har en alldeles egen dag är inte så vanligt och historien bakom dagens uppkomst är riktigt spännande. Ett trevligt sätt att fira dagen är att ge dig själv eller någon du tycker om en julstjärna!

Historien bakom julstjärnans dag

Julstjärnans dag hedrar Joel Roberts Poinsett. Joel var den första amerikanska ambassadören i Mexiko och tillika en mycket stor växtentusiast. År 1828 upptäckte han julstjärnor som växte vilda i Mexiko. Han blev så fascinerad att han importerade den till USA och gav den sitt namn. På flera språk heter julstjärna Poinsettia. Snart spreds julstjärnan i hela landet. Joel Roberts Poinsett dog den 12 december 1851. Den amerikanska kongressen introducerade 1852 ”poinsettiadagen” till diplomatens ära, och sedan dess den har firats till hans minne den 12 december varje år. Även i Sverige, Tyskland och andra europeiska länder firas dagen.

Få presentidéer med julstjärnor – läs hela artikeln om julstjärnans dag


Fixa trendigaste julstämningen!

Anna Gouteva är en av Sveriges mest innovativa och trendkänsliga florister. Anna tipsar om många olika möjligheter för hur den i vissas ögon lite tråkiga julstjärnan kan omvandlas till julens coolaste inredningsdetalj. Inspireras av Anna och skapa julstämning utöver det vanliga!

Julstjärnan som snittblomma

Att använda julstjärnan som snittblomma fungerar utmärkt. Den har lång hållbarhet och går utmärkt att kombinera med andra blommor och växter. Den vanligaste färgen på julstjärnor i Sverige är olika nyanser av rött tätt följt av krämvita toner. Men det finns också ett begränsat utbud av udda roliga färger som till exempel kanel, gammelrosa, aprikos och tvåfärgade sorter. De lite ovanligare färgerna är extra roliga att använda till vackra buketter. Blanda gärna julstjärnor med andra blommor och bladgrönt för ett mer spännande resultat.

Anna Gouteva inspirerar dig på Blomsterfrämjandets hemsida – som julstjärnor i takkronor och kransar och mycket annat. Fixa trendigaste julstämningen


Trendbrott för försäljning av julstjärnor

Efter många år av minskad efterfrågan rapporterar nu Sveriges största krukväxtleverantör om ett tydligt trendbrott för svenska julstjärnor. Ett ökat intresse hos unga och fler användningsområden ses som troliga förklaringar. I år odlas ungefär fyra miljoner julstjärnor i Sverige.

Patrik Vilsmyr är business developer på Mäster Grön, Sveriges ledande krukväxtgrossist. De säljer svenskodlade julstjärnor märkta med Från Sverige till dagligvaruhandeln, garden centers och blomsterbutiker i hela Sverige.

– Förra året hände något och intresset för julstjärnor är nu på uppgång. Vi har både större odlingsvolymer och en ökad efterfrågan, berättar Patrik. Intresset för julstjärnor har ökat bland unga konsumenter och de skapar nya användningsområden för julstjärnan. Att använda julstjärnor som snittblomma har till exempel blivit otroligt populärt. Förra julen florerade mängder av bilder på Instagram där julstjärnor användes på nya sätt. En annan viktig förklaring är att svenska trädgårdsmästare genom produktutveckling och kvalitetsförbättringar bättre matchar sin odling mot konsumenternas önskemål.

Läs hela artikeln Trendbrott i försäljning av julstjärnor


Blomsterfrämjandet tipsar!

Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor. Visionen är svensk blomsterglädje i varje hem.

Så ska du sköta dina vackra julblommor Malin Hidesäter från Blomsterfrämjandet visar hur du kan arrangera julblommorna och tipsar om hur du sköter dem för att få dem att hålla längre i Malou efter tio.

Presenttips med julstjärnor! I advent är jakten på bra presenter stor – en julstjärna kan bara inte bli fel. Här får tips som är enkla att ta efter.

 

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.