Jordbruksverket – mervärden hos svensk mat
Vad betyder egentligen begreppet "svenska mervärden"? När vi talar om svensk mervärden lyfter vi att svensk livsmedelsproduktion har högre krav på flera områden jämfört med många andra länder och de kraven kallas mervärden. Jordbruksverket har nu släppt sju rapporter om mervärden inom svensk produktion av mat och svenska råvaror. Här kan du läsa mer och ta del av alla rapporter.
Mervärden hos svensk mat
Mervärden är styrkor som har positiv påverkan på vår mat ur miljömässiga, ekonomiska och sociala hållbarhetsperspektiv.
Mervärdena baseras på att svensk lagstiftning, frivilliga branschpolicys och andra bestämmelser som ofta är mer omfattande än i många andra länder. Det har en positiv påverkan på matens egenskaper ur ett hållbarhetsperspektiv. Producenter i andra länder kan också bedriva sin produktion på ett liknande sätt som i Sverige trots att det inte är reglerat på samma sätt som i Sverige.
Kunskap om våra svenska mervärden motiverar konsumenter att välja svensk mat när det finns möjlighet. Om konsumenter i växande utsträckning köper svenskt stärks den hållbara konsumtionen av mat, jordbrukets konkurrenskraft och den svenska försörjningsförmågan.
Jordbruksverkets sju rapporter om mervärden inom svensk produktion av mat och av svenska råvaror fokuserar på jordbruksledet. Mervärdena kan grupperas på många sätt och Jordbruksverket har valt att utgå från följande nivåer:
- Ekonomi och livsmedelsförsörjning
- Djurhållning och djurhälsa
- Säkra vegetabilier
- Miljö och klimat
- Ett rikt odlingslandskap och andra miljömål
Här kan du läsa mer om de olika nivåerna.
Rapporter
Nötköttsproduktion
Några exempel på mervärden inom svensk nötköttsproduktion:
- Svenska nötkreatur är fria från många sjukdomar som är vanliga i andra länder.
- Nötkreaturens välfärd är beroende av att kunna beta och motionera fritt. Därför finns det krav i Sverige på att vuxna nötkreatur ska ha möjlighet till utevistelse.
- Svenska nötkreatur hålls alltid tillsammans för att tillgodose behovet av social kontakt.
Hela rapporten Mervärden inom svensk nötköttsproduktion
Mjölkproduktion
Några exempel på mervärden inom svensk mjölkproduktion:
- Mjölkkor i Sverige ska få beta ute under sommaren.
- Svenska mjölkkor ska ha mjukt underlag att ligga på, deras klövar ska verkas och de ska vara lösgående när de föder sina kalvar.
- Den svenska mjölkens klimatpåverkan är lägre per kilo än i många andra länder. Det beror bland annat på att en svensk mjölkko har hög mjölkavkastning och att en stor del av fodret består av gräs och klöver.
Hela rapporten Mervärden inom svensk mjölkproduktion
Fårproduktion
Några exempel på mervärden inom svensk fårproduktion:
- Svenska får är fria från många sjukdomar som förekommer i andra länder och överlevnaden hos svenska lamm är bland den högsta i världen.
- Svenska får betar både åker‑ och naturbetesmarker och bidrar därmed till att nå såväl internationella hållbarhetsmål som flera nationella miljömål.
- Svenska får utsätts inte för rutinmässiga operativa ingrepp som kastration och svanskupering.
Hela rapporten Mervärden inom svensk fårproduktion
Grisproduktion
Några exempel på mervärden inom svensk grisproduktion:
- Svenska grisar har knorr och får inte svanskuperas, vi förebygger att de biter på varandras svansar genom att hålla dem i en miljö som främjar deras naturliga beteende.
- En svensk grisningsbox är större och försedd med strömedel som halm, suggan får heller inte fixeras utan ska kunna röra sig fritt och kunna utföra sitt bobyggnadsbeteende.
- Svenska grisar ska hållas i par eller grupp eftersom de är sociala djur.
Hela rapporten Mervärden inom svensk grisproduktion
Äggproduktion
Några exempel på mervärden inom svensk äggproduktion:
- Svenska värphöns behandlas ytterst sällan med antibiotika.
- Andelen frigående värphöns är högre i Sverige än i många andra länder och andelen höns i inredda burar uppgår endast till ett par procent.
- Branschorganisationen Svenska Ägg driver flera kontrollprogram för att främja hönshälsan och leverera ägg av god kvalitet till konsumenterna.
Hela rapporten Mervärden inom svensk äggproduktion
Vegetabilieproduktion
Några exempel på mervärden inom svensk vegetabilieproduktion:
- Svensk växtodling har strängare krav för användning av växtskyddsmedel jämfört med både EU‑lagstiftningen och många andra länder.
- Belastningen på grundvattnet är låg i Sverige jämfört med många andra länder eftersom den största delen av vattenbehovet täcks via nederbörd.
- Växtodling i Sverige är en förutsättning för att hålla djur i det svenska lantbruket, den både ger foder och utgör spridningsareal för djurens gödsel.
Hela rapporten Mervärden inom svensk vegetabilieproduktion
Samlingsrapport
Många av våra svenska mervärden är gemensamma för alla eller flera områden. I Mervärden inom svensk livsmedelsproduktion kan du läsa en sammanställning för de sju delrapporterna.
Samlingsrapport Mervärden inom svensk livsmedelsproduktion
Mer information
Jordbruksverket – Mervärden hos svensk mat
Läs mer om ursprungsmärkningen Från Sverige
Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige