från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Japansk kålpannkaka – recept av Filip Poon

Publicerad Aktuellt Företag Konsument Recept

Till skillnad från de flesta andra svenskodlade grönsaker och frukter är kål i säsong i Sverige under vinterhalvåret. Ett gott och hållbart val med bra pris och lång hållbarhet. Filip Poon har tagit fram ett recept på okonomiyaki som är en japansk kålpannkaka. Här hittar du receptet och hur det såg ut när Filip tillagade rätten.

Okonomiyaki – japansk kålpannkaka

Recept för två personer

Du behöver:

Smet:

2 dl vetemjöl
2 ägg
1,5–2 dl vatten
200 g strimlad vitkål (ca 2 nävar)
50–100 g riven rotselleri
1/2 tsk salt
naturell rapsolja till stekning

Sås:

1/2 dl ketchup
3 msk worcestershiresås
1 msk japansk soja

Topping:

Majonnäs
1 gurka
ett knippe gräslök

Gör så här:

1. Strimla vitkålen med hjälp av en kniv. Skala och riv ner kålroten.

2. Blanda mjöl, ägg, vatten och salt i en stor skål eller bunke. Gå i med den strimlade vitkålen och den rivna rotsellerin. Rör ordentligt om så att allt täcks av smeten.

3. Gå i med rikligt med rapsolja i en stekpanna “28cm”, sätt värmen på medelhög, och ha sedan i smeten. Tryck till och forma smeten så att den täcker hela stekpannan. Stek i 4–5 minuter.

4. Under tiden kan du blanda såsen genom att blanda ketchup, worcestershiresås och japansk soja i en skål och rör om.

5. Sänk värmen i pannan till medelvärme. Vänd okonomiyakin med en stekspade eller med hjälp av en tallrik och stek ytterligare 4–5 minuter (om du är modig kan du även flippa den i luften).

6. Skala gurkan tunt med hjälp av en skalare. Hacka gräslöken fint.

7. När okonomiyakin fått stekyta på båda sidor är det dags att lägga upp den på ett fat, bre på såsen och toppa med gurka, gräslök och majonnäs. Den bästa lunchen är nu klar!


@filippoon “I samarbete med @Från Sverige-märket ” En av mina absoluta favoriter, Okonomiyaki, en japansk kålpannkaka. Jag fick feeling och ville testa göra den till en asian fusion variant, så jag la in lite svenska inslag med Från Sverige- märkta produkter, och det blev dundergott! Receptet hittar du på @fransveriges hemsida Märket Från Sverige betyder att varan är: Odlad i Sverige Född och uppfödd i Sverige Förädlad i Sverige Förpackad i Sverige Kontrollerad i Sverige Läs mer på frånsverige.se #frånsverige #okonomiyaki #matlagning ♬ originalljud – Filip Poon

Från Sverige i samarbete med matkreatören Filip Poon

Från Sverige startar ett samarbete med matkreatören Filip Poon för att sprida kunskap om vad Från Sverige-märket står för, visa på bredden av Från Sverige-märkta varor och inspirera fler till att laga asiatisk mat på svenska råvaror med enkla recept. Filip Poon slog igenom i Sveriges Mästerkock 2015 redan som 18-åring och driver idag en av Sveriges största mat- och receptkanaler på YouTube och TikTok.

Filip Poon gör en längre Från Sverige-film på sin YouTube-kanal och tre kortfilmer på Instagram och TikTok. Dessutom bjuder han på recept lagade på svenska råvaror med asiatiska smaker. Recepten och tillhörande video publiceras även på Från Sveriges samtliga sociala medier och hemsida. Filmerna publiceras den 8, 14 och 21 november.


Om Från Sverige

Med svenska livsmedel och råvaror som ingredienser är det lätt att laga mat från hela världen. De flesta recept kan du laga med svenska råvaror och krydda med härliga smaker som passar det du vill äta. Du kan också prova alternativ till olika råvaror, som att byta exempelvis vitt ris till havreris eller avokadon till gröna ärtor när du gör en guacamole. Vissa livsmedel har också utvecklats till svenska motsvarigheter, som grillost gjord på svensk mjölk.

Ursprungsmärkningen Från Sverige betyder att varan är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. För sammansatta varor som innehåller fler än en ingrediens gäller särskilda regler. En Från Sverige-märkt sammansatt vara innehåller minst 75% svenskt. Om varan innehåller kött, mjölk, ägg, fågel, fisk eller skaldjur är det alltid utan undantag 100% svenskt. Produkten är också förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. Här kan du läsa mer om sammansatta varor.


Mer information

Här kan du läsa mer om samarbetet

Här hittar du Filip Poons YouTube-kanal

Filip Poon på TikTok och Instagram

Från Sverige sponsrar och samarbetar

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.