från sverige

Tillbaka

Intresset att välja svenskt har nått brödhyllan

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

7 av 10 svenskar är villiga att betala ett något högre pris för bröd som är bakat på svenska råvaror, visar en färsk undersökning som Novus gjort på uppdrag av Pågen.

Att livsmedel ska vara av svenskt ursprung blir allt viktigare bland svenskar. Nästan 2 av 3 uppger i en färsk undersökning som Novus gjort på uppdrag av Pågen att svenskt ursprung är en viktig faktor vid köp av livsmedel. När det kommer till bröd uppger 7 av 10 svenskar att de är villiga att betala ett något högre pris för bröd som är bakat på svenska råvaror. Samtidigt känner så mycket som 1 av 3 inte till ifall brödet de köper faktiskt är bakat på svenska råvaror.

Stötta svenska bönder, miljöfördelar och stötta svensk bageriverksamhet

En majoritet av svenskarna anser att det är viktigt med svenskt ursprung på livsmedel och var femte svensk tycker att det är viktigt att köpa just bröd som är bakat på svensk spannmål. Bland de senare är det 9 av 10 som gör det för att stötta de svenska bönderna. Även miljöfördelar, att stötta svensk bageriverksamhet och högre produktkvalitet anges som viktiga anledningar till att välja bröd som bakats på svenska råvaror. Trots detta är det hela 1 av 3 svenskar som inte vet ifall brödet de köper faktiskt har svenskt ursprung.

Märket Från Sverige gör det enklare att välja svenskt bröd

– Vi är måna om att arbeta med svenska råvaror och med svenska bönder eftersom att vi vet att ursprunget är viktigt för våra konsumenter. Omtanken för människa och miljö är en av våra hjärtefrågor, därför bakar vi vårt bröd på svensk spannmål odlat inom 15 mil från våra egna bagerier samt maler mjölet i vår egen kvarn, säger Boel Lagerwall, kommunikationschef på Pågen.

Svenskt spannmål bland det renaste i EU

Det finns flera anledningar att välja bröd som bakats på svensk spannmål. Spannmål som odlas av svenska bönder är bland det renaste inom hela EU. Sverige använder dessutom minst växtskyddsmedel i Europa och har ett långsiktigt miljöarbete och tuffa miljöregler gällande växtodling. Därför arbetar Pågen både med egna kontraktsbönder, samt med Från Sverige-märkningen, som innebär att minst 75 procent av ingredienserna helt och hållet har producerats i Sverige*.

Fler siffror från undersökningen
7 av 10 av de som anser att det är viktigt att köpa svensk spannmål vill göra det av miljöskäl
Boende i Sydsverige värdesätter både smak och färskhet i högre utsträckning (72 procent) jämfört med rikssnittet (61 resp. 63 procent).

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av analys- och undersökningsföretaget Novus på uppdrag av Pågen. Under perioden 27 april – 3 maj 2017 har totalt 1037 intervjuer genomförts med ett riksrepresentativt urval i åldrarna 18–79 år som webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel. Deltagarfrekvensen är 53%.


Läs mer om Pågen

Aktuellt

Hälften av svenskarna vill veta varifrån maten kommer

Efterfrågan på närproducerad mat växer även i Sverige, skriver Svenska Dagbladet. Maria Forshufvud intervjuas i artikeln om ursprungsmärkningen. (BILD SvD)

Glädjande ökning av svenskproducerat kött

Det äts mindre kött, men av det som äts är mer svenskproducerat. Värdet av klimatsmart, naturvårdande, hormon- och antibiotikafritt kött med god djuromsorg går fram, skriver LRF.

Högt förtroende för Sveriges bönder

Konsumenterna litar på Sveriges bönder. Nio av tio har mycket eller ganska stort förtroende för att jordbrukarna producerar bra mat. Det visar en analys av Ipsos, på uppdrag av LRF.