från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Hur kan du äta för att må bättre i vardagslivet?

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Av mat blir man mätt och samtidigt får kroppen den näring behöver för att fungera. När du har ätit kan hjärnan koncentrera sig på annat än att leta efter mat. Utbudet av olika livsmedel är stort idag. Det finns även mat och drycker som innehåller mycket kalorier men bara lite näring. För att skapa en sund livsstil behöver varje människa hitta sitt sätt att göra hälsosamma val som funkar i vardagslivet.

Kunskap från vetenskaplig forskning

I dag finns det kunskap om vilka näringsämnen kroppen behöver och vilken mat som man mår bra av att äta. Det finns också kunskap om att övervikt och stillasittande kan orsaka flera sjukdomar. För de nordiska länderna finns det en speciell expertgrupp som med jämna mellanrum värderar och sammanställer forskningsresultat som handlar om matens betydelse för hälsan. När den gruppen har gjort sitt jobb så tar Livsmedelsverkets experter vid och formulerar råd om vilka hälsosamma matval som passar när man bor i Sverige. Råden tar inte bara hänsyn till hälsan utan även till hur maten påverkar miljön.

Det är i vardagen som det händer

Det är i vardagslag som du bygger en sund livsstil. Det är precis som med motion eller om du vill lära dig franska – om du gör det en stund varje dag kan du bygga upp en god kondition eller börja tala det nya språket. Intensiv träning under ett par veckor ger sällan något bestående resultat, lika lite som panikartade bantningsmetoder.

Fullkorn för folket

Alla vet att de nyttigaste varianterna av bröd, müsli och pasta innehåller fullkorn. Den som äter mer fullkorn har lättare att hålla vikten och löper dessutom mindre risk att få typ-2-diabetes. I vardagslag är det därför bättre att frukostmackan är gjord på grovt bröd istället för vitt.

Minska på salt och socker

För mycket salt kan bidra till högt blodtryck och därför är det bra att vänja sig vid mindre salt i maten. Socker i läsk och godis ger inte någon näring alls, bara kalorier. Det är klokt att minska på sådant om man vill äta sundare.

Mer från växtriket

Att måltiderna innehåller mer från växtriket är en bra vardagsvana, säger Livsmedelsverkets råd. Frukt och grönsaker ger vitaminer, mineraler och fibrer. De innehåller också skyddande ämnen som är värdefulla för kroppens immunförsvar. För miljöns skull är det smart att välja frukt och grönt efter säsong. Det innebär till exempel mer kål, apelsiner och morötter på vintern och att frossa i tomater, sallad och jordgubbar på sommaren.

Fisk med nyttigt fett

Det är lagom att äta fisk 2-3 gånger i veckan. Förutom vitaminer och mineralämnen finns det nyttigt omega-3-fett i fisk. Apropå fett är det bra att välja mjukare varianter, som till exempel olja, eftersom dessa innehåller en högre andel omättade fettsyror.

Lagom med kött

Kött ger mycket vitaminer och mineraler men för både hälsan och miljön är det bra att inte äta mer än 500 gram (tillagad vikt) kött från nöt, gris, lamm och vilt per vecka. Mejeriprodukter med lägre fetthalt är att föredra framför de feta sorterna. Mjölk och andra mejerivaror bidrar främst med kalcium och vitaminer.

 

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.