från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Här odlas svensk sötpotatis på Bjärehalvön

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Svenssons på Bjäre är ett familjeföretag som odlar grönsaker, bär och rotfrukter på Bjärehalvön i Skåne. För några år sedan började de odla sötpotatis i en liten skala och sedan dess har mycket hänt. Idag kan vi äntligen njuta av svenskodlad sötpotatis, märkt med ursprungsmärkningen Från Sverige. Vi bad Josefin Svensson att berätta mer om hur det kom sig att de började odla sötpotatis, vilka utmaningar som finns och hur sötpotatis skiljer sig från vanlig potatis.

svensk sötpotatis

Hur kommer det sig att ni började odla sötpotatis?

– Vi tyckte att det var intressant med en ny produkt som ännu inte odlats i Sverige så mycket, vi började i väldigt liten skala sen deltog vi i ett projekt med SLU och HIR Skåne och på den vägen är det, berättar Josefin.

Vad finns det för utmaningar med att odla sötpotatis i Sverige?

– Det är väldigt arbetskrävande att odla sötpotatis och nästan allt görs för hand från plantering, ogräsrensning till skörd. Sötpotatisen behöver också relativt hög medeltemperatur för att växa och trivas så förhållanden i Sverige är inte det mest optimala, men det går.

svenssons på bjäreSvenssons på Bjäre är ett familjejordbruk där två generationer är aktiva och arbetar tillsammans, med odling av grönsaker, rotfrukter och bär.

Hur skiljer sig sötpotatis från det vi till vardags kallar potatis i Sverige?

– Potatis och sötpotatis är inte ens släkt med varandra. Vanlig potatis växer ifrån groddarna från potatisen där det bildas stoloner som sedan sväller till potatis. När det gäller sötpotatis så sätter man en stickling, vars rötter växer ner i jorden och som med tiden börjar svälla till sötpotatisar.

Varför ska man välja svenskodlad sötpotatis och varför är ursprungsmärkningen Från Sverige viktig för er?

– Det är viktigt att gynna den svenska odlingen, genom att köpa svenskt istället för utländskt så bidrar det till att vi som producenter kan utveckla vår odling och bli bättre på det vi gör vilket i sin tur förhoppningsvis gör så att vår produktion ökar ytterligare. Det blir en god spiral helt enkelt. Från Sverige-märket är jättebra då det blir det enkelt för konsumenten att göra kloka val i butiken.

Hur tillagas sötpotatis på bästa sätt? Favoritrecept?

– Hos oss rostas sötpotatisen med andra rotfrukter, det är nästan som att äta godis, berättar Josefin.


Fakta om sötpotatis

🍠 Sötpotatis har sedan några år tillbaka blivit allt mer populär på de svenska matborden.

🍠 Sötpotatisen tros härstamma från Central- eller Sydamerika där den har odlats i flera tusen år.

🍠 Sötpotatis och potatis är inte besläktade. Sötpotatis ingår i familjen vindeväxter, Convolvulaceae, medan vår vanliga potatis finns i familjen potatisväxter, Solanaceae. Men båda tillhör potatisordningen, Solonales.

🍠 Även konsistens och smak för en sötpotatis skiljer sig stort från vanlig potatis, men den har trots det i princip samma användningsområden.

🍠  Även näringsmässigt är potatis och sötpotatis väldigt lika och innehåller goda mineraler och vitaminer.


Mer information

Läs mer inne hos Svenssons på Bjäre

Om ursprungsmärkningen Från Sverige

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.