från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Här odlas Från Sverige-märkt sallad året runt

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Hos Ljusgårda odlas svensk sallad på ett hållbart sätt året runt och levereras till butik inom 24 timmar efter skörd. Idag erbjuder Ljusgårda två produkter med färdigskuren sallad i påse – en krispsallad och en mixsallad. Vi bad Maria Hilleström, marknadsansvarig på Ljusgårda, att berätta mer om hur odlingen går till, fördelarna med svenskodlad sallad och varför de valt att märka med Från Sverige-märkningen.

Idag erbjuder Ljusgårda två produkter med färdigskuren sallad i påse – en krispsallad och en mixsallad.

Maria Hilleström, marknadsansvarig på Ljusgårda.

Berätta om er historia och era produkter!

– Ljusgårdas resa började 2017 i Tibro då tre Tibro-killar satte upp en hydroponisk inomhusodling i ett garage i Tibro. 2018 flyttade bolaget in i den lokal som idag är vår första anläggning. Här odlar vi svensk sallad på ett hållbart sätt – utan utarmade jordar, bekämpningsmedel och långa transporter. Vi odlar på mindre yta, med lägre vattenförbrukning och med 100% grön el. Vi brukar prata om att vi tar konceptet ute och placerar det inne – med sol, vind och vatten kan vi skapa precis rätt förutsättningar för varje planta, året runt. Idag har vi två produkter med färdigskuren sallad i påse – en krispsallad och en mixsallad.

Här odlas svensk sallad på ett hållbart sätt året runt!

Hur går odlingen till?

– I vår inomhusodling följer vi plantan från frö till färdigförpackad salladspåse. Salladsfröerna planteras i en odlingspodd som består av kokosfiber och torv, vi odlar alltså inte i jord, och får växa upp horisontellt tills de blir tillräckligt stora och starka för att placeras i vertikala torn. Genom att odla vertikalt nyttjar vi mindre kvadratmeter markyta vilket gör odlingen mer yteffektiv.

– I vattnet tillsätter vi all den näring som plantan behöver för att växa, plantan dricker det den behöver och resten droppar vidare till nästa planta. Vattnet som blir över fångas upp och cirkulerar tillbaka till plantorna, det gör att vår odling nyttjar mindre vatten än en traditionell odling. Med hjälp av ljuset från vår moderna LED-belysning kan vi efterlikna solljuset och ge plantan precis det den behöver, samtidigt som vi styr plantans form, smak och näringsinnehåll. Allt detta skapar ett ekosystem inomhus med optimala förhållanden för varje specifik planta, 365 dagar om året – oberoende av vädret utanför, berättar Maria.

Vilka fördelar finns med svenskodlad sallad? 

  – Att salladen är svenskodlad gör såklart att den inte behöver transporteras så långt, vilket minskar utsläppen. Att odla inomhus kommer med många fördelar. Dels behöver vi inte anpassa oss till vädret utanför utan vi kan odla till samma fina kvalitet året om. I våra slutna system kommer heller inga skadedjur in, vilket betyder att vi inte behöver bespruta vår sallad. Det innebär i sin tur att vår sallad inte behöver sköljas eller på andra sätt behandlas efter skörd, vilket gör att salladen håller mycket längre hemma i din kyl utan att bli dålig. Dels kan vi cirkulera vårt vatten vilket gör att vi nyttjar drygt 90% mindre vatten än en traditionell odling.

Ljusgårdas sallad är märkt med Från Sverige vilket betyder att den är odlad, skördad, förpackad och kontrollerad i Sverige.

Varför har ni valt att märka er sallad med Från Sverige-märket? 

– Vi vill vara med och driva Sverige mot att bli mer självförsörjande inom frukt och grönt, ett område där vi idag importerar över 70% av det vi konsumerar. Vi vet också att konsumenterna till stor del gärna väljer svenska råvaror framför importerade och där hjälper Från Sverige-märket konsumenten att hitta de svenska varorna i butikshyllan.

Det ska vara lätt att välja svenskt! Titta efter märket Från Sverige.

Var går det att köpa er sallad?

– I dagsläget finns vi på framför allt ICA, ungefär från Uppsala i Norr och Malmö i söder. Vi finns på cirka 200 butiker, och kopplar ständigt på fler i takt med att vi ökar vår produktion.  

Hur ser ni på framtiden?

– Vår framtid ser grön ut! Vi håller just nu på att bygga vår andra inomhusodling här i Tibro om 18 000 kvadratmeter som ett tillägg till dagens anläggning om 7000 kvm. Där siktar vi på att odla spenat och ruccola och vi räknar med att den står färdig under första halvan av 2023. Vårt mål är att det 2025 ska gå att välja svensk sallad i butikens salladshylla året runt, oavsett var du bor i Sverige.


Mer information

Här kan du läsa mer om Ljusgårda och se vilka butiker som har salladen i sitt sortiment

Företagen som märker med ursprungsmärkningen Från Sverige

Relaterade inlägg

Slaktarkorv — från galen idé till smaksäker korv

Vad var det för galen idé grisbonden Per Karlsson fick när han utvecklade sina produkter och varför heter det Slaktarkorv? Läs om Slaktarkorv, korven där även de finare köttdetaljerna ingår i korven.

Hållbarhet och engagemang i fokus hos Stjärnägg

Stjärnägg är Sveriges största äggleverantör. Läs om deras hållbarhetsstrategi som engagerade hela organisationen, en innovativ pallanpassad förpackningslösning och om Mustaschkampen och Majblomman.

Säsongspremiär för SydGrönts svenska jordgubbar

SydGrönts första svenska jordgubbar har skördats! Säsongens första jordgubbar är odlade i växthus och sorten är Malling Centenary som planterades i växthusen i slutet av januari. Säsongen av svenska jordgubbar finns genom odling i växthus, tunnlar och på friland från april ända fram till oktober.