från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Här är alla vinnare på Stellagalan 2023

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Under Stellagalan 2023 prisades de mest meriterade kvinnorna i branschen för att hedra enastående prestationer inom den svenska gastronomin. Vinnare utsågs i nio kategorier och vilka som vann och motiveringarna ser du här. Stort grattis!

Stellagalan 2023 — grattis till vinnarna i Stellagalans nio kategorier!

Stellagalan arbetar för att bygga broar, lyfta förebilder, synliggöra och stärka både nya samt etablerade generationer i den gastronomiska branschen. Genom den årliga galan, som måndagen den 23 oktober hölls för sjätte gången, firades detta genom att med glitter och glamour prisa de mest meriterade samt ambitiösa kvinnorna i branschen.

— Årets vinnare men också de nominerade visar att Stellagalan är en plattform som inte bara erkänner hårt arbete och engagemang utan också uppmuntrar till fortsatt hållbart samt nyskapande arbete. Stellagalans styrelse är oändligt stolta över att fortsätta vår del av det viktiga arbetet mot jämställdhet. Samtidigt fira talang, kreativitet och professionalism på ett glamoröst och glittrigt sätt säger Anette Rosvall, talesperson Stellagalan.


Vinnarna vid Stellagalan 2023

Stellamentor
Marie Skogström, Mat & Vin Slottsparken, Malmö

”Med lång erfarenhet som kock och konditor i bagaget inspirerar vår vinnare med positiv energi och glöd. Med modernt ledarskap har hon gjort förändringar i stämning och struktur i det Svenska Kocklandslaget. Med gedigen erfarenhet av tävlingsmatlagning inspirerar hon kockar att våga ge sig ut på nya utmaningar och är en tydlig mentor och förebild för många.”


Stellabagare
Christina Tina Fernlund, Järna bageri, Södertälje

”Med fokus på kulturspannmål och hänsynsfullt producerade råvaror blev hon tidigt en banbrytare i branschen. Vår vinnare är är en viktig del av den rörelse som har gjort Sverige till det intressanta brödland som det är idag. På ett generöst sätt delar hon med sig av sin kunskap och sitt engagemang till många tacksamma efterföljare. Hon är en blygsam pionjär som förtjänar all stjärnglans.


Stellabartender
Denise Sjöberg, Bar Brahe, Stockholm

”Det finns inte en drink hon serverar som inte är testad på tusen olika sätt. Vår vinnare vill vara säker på att veta att det hon serverar är det absolut bästa. Hon representerar Sverige i tävlingar och har samtidigt skapat sitt eget varumärke på Bar Brahe där hon vackert presenterar drinkar med en story bakom, alla skapta med perfektion på millimeternivå.”


Stellakock
Camilla Simonsson, VILDA, Göteborg

”Hon har en smaksäkerhet som sträcker sig utöver köket och som omfamnar hela verksamheten. Ett trygg och stabilt ledarskap har möjliggjort fler att få växa under hennes ledning och hitta glädjen till gastronomin. Med mod, vilja och stor kunskap, går hon sin väg, gör det hon tror på. Vår vinnare är en doldis vi beundrar.”


Stellakonditor
Jennie Elmerfors, Bread & Sweets, Västerås

”Här lämnas inget åt slumpen i den nytänkande kreativitet som flödar när hon skapar bakverk med en detaljrikedom som förundrar. Här finner vi inspiration i både hantverk och personligt driv. Vår vinnare bröt mansdominansen och banade ny väg när hon som första kvinna tog hem tävlingen Årets Konditor.”


Stellamedia
Tove Henkel Oskarsson, journalist, Gastronaut Magasin, Lyngby

”Vår vinnare är en ödmjuk, rutinerad inspiratör som med en outtröttlig nyfikenhet entusiasmerar till större kunskap och vidare vyer. Hon väcker genom sina välskrivna texter sug efter mat och dryck och en längtan till spännande platser både innanför och utanför Sveriges gränser.”


Stellaservis
Lida Admantius, Vinioni, Stockholm

”Hon är multikompetent när det kommer till mat och vin. För vår vinnar kan allt från sake till vin och är en hejare på mat från världens alla hörn. Hon har alltid ett leende på läpparna både för gäster och personal och ett engagemang som smittar av sig. Matsalsupplevelsen blir under hennes översyn varm, spännande och ger mersmak.”


Stellasommelier
Anna Mellfors, Gemla, Stockholm

”Vår vinnare är i särklass bäst på att med passion och hållbarhet söka efter vinets sanna identitet. Med en enorm kunskap och stor erfarenhet av appellationer, länder, producenter och teknik, besitter hon förmågan att fånga gästens intresse. På så sätt inkluderar hon dem in i vinets magiska värld. Drycken stannar inte bara i glaset utan far vidare via hennes kropp och själ till nya världar. Den som ännu inte blivit inspirerad av detta proffs har något att se fram emot.”


Stellahederspris
Lisa Förare Winbladh, journalist & författare, Stockholm

”Vår vinnare är en nördig, extremt kunnig journalist och författare med en vass penna. Förutom att hon är en generös kunskapsspridare med stort intresse för hållbara alternativ, konstiga kryddor, matkemi, obskyra viner och smarta knep kan vi berätta att hon haft ett finger med i uppstarten av både Sveriges matbloggarvärld och Stellagalan.”


Om Stellagalan

Stellagalan är Change innovators med jämställdhet inom gastronomin som mål. Stellagalan har skapat en plattform för samarbete kring detta. Vi synliggör de mest meriterade och ambitiösa kvinnorna och bygger broar mellan mentorer och unga i branschen. Genom att lyfta förebilder har vi inspirerat och stärkt nya generationer. Teamet bakom Stellagalan arrangerar förutom den årliga galan ett forum samt debatter, samtal och möten i olika sammanhang.

Stellagalans arbetsgrupp består av AnnaAntonia Svedberg, Anette Rosvall, Anita Lindström, Ella Nilsson, Ida Ström, Karoline Nordefors och Maja Berthas.

Stellagalan hölls på Fotografiska i Stockholm, där årets konferencierer var Andreas Grube och Liza Wåhlin.

Prisutdelare var:
Marion Ringborg, kock och kokboksförfattare,
Fredrik Eriksson, krögare, Långbro Värdshus och Nationalmuseum,
Maria Printz, kulturvetare, kock och mathantverkare,
Jesper Långström, utbildningsansvarig Sveriges bagare & konditorer,
Josephine Sondlo, prisbelönt bartender,
Niklas Falkman, partner på Søder reklambyrå,
Frida Bäcke, ägare och konditor på Socker Sucker,
Magnus Johansson, konditor & bagarmästare,
Daniel Crespi, kock och krögare på bland annat Lejontornet,
Pia Dahlbom, bartender och ägare av Dahlboms Mat & Bar,
Carl Frosterud, chefssommelier på Aira,
Josefine Sundström författare och programledare,
Mischa Billing, lektor i Måltidskunskap och programledare,
Frida Winters, sommelier på Franzen group, samt
Mattias Dahl, dryckesansvaring Restaurangakademien.


Mer information

Läs mer om Stellagalan 2023

 

Relaterade inlägg

årets kock 2024

Här är kockarna som tävlar i Årets Kock 2024

Kvaltävlingen i Årets Kock 2024, SM i professionell matlagning, är avgjord. Efter två rafflande tävlingsdagar på Stockholms hotell- och restaurangskola står det nu klart vilka sex kockar som gått vidare till den stora finalen den 17 oktober.

Svensk blomsterglädje i varje hem — Blomsterfrämjandet

Blomsterfrämjandet stödjer både växtbranschen och den trädgårdsintresserade med inspiration och kunskap. Vi bad Malin Hidesäter, projektledare, berätta om säsonger och projekt.

plastfri gurka

Plastfri svenskodlad gurka med ätbart skydd

Lidl blir först i Sverige med att sälja gurka med Saveggys växtbaserade skydd i stället för plast. Nu genomför Lidl-butiken i Limham en testförsäljning av den svenskodlade gurkan under varumärket Matriket.