från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Gröna växter som inte kräver gröna fingrar

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Har du inga gröna fingrar? Inga problem. Bara för att man misslyckats någon gång med sina gröna växter betyder det inte att man inte kan försöka igen! Läs på lite innan köpet och ta reda på vilka växter som passar just dig och dina förutsättningar för att lyckas med att få ditt hem att sjunga i gröna toner. I Sverige har vi många duktiga trädgårdsmästare som odlar just gröna växter. Titta efter märket "Från Sverige" när du är i din blomsterbutik.

Blomsterfrämjandet inspirerar och delar kunskap om gröna växter! 

Tre saker som får dina växter att växa och frodas!

Ett rum med gröna växter blir ju så mycket mer inbjudande samtidigt som växterna ger ny energi. Flera växter har dessutom luftrenande egenskaper och avger fukt till det torra inomhusklimatet. Blomsterfrämjandet delar gärna med sig av kunskap och ger sina bästa tips på lättskötta favoriter i krukväxtdjungeln.

1. Läget

Det är inte många växter som trivs i en fönsterkarm i gassande sol och ovanför ett varmt element. Hitta en bra plats i rätt väderstreck så har du kommit en bra bit på vägen.

2. Vattning

Vatten är en förutsättning för att växterna ska kunna leva, men genom att välja växter som inte behöver så mycket vatten blir det jobbet en minimal insats. Välj en veckodag som blir vattningsdagen, då är det enklare att komma ihåg. Känn med fingertoppen i jorden, är den blöt eller fuktig behöver du inte vattna. Hur mycket vatten som krävs beror på hur stor din växt är. Ju större bladmassa desto mer vatten. Övervattna inte, då är det lätt att rötterna börjar ruttna.

3. Jord och gödning

Om man vet med sig att man ofta glömmer att vattna kan man redan vid växtinköpet plantera om i en större kruka med mer jord som håller fukten längre. Om man ger sina krukväxter ny jord en gång om året kommer de att belöna dig med ett frodigt växtsätt.
Vi rekommenderar att ge gröna krukväxter näring regelbundet, 1-2 ml näring per liter vatten vid varje vattning under hela året. Har man flaskan med näring bredvid vattenkannan är det lätt att komma ihåg. Eller så kan man köpa pinnar med näring som man petar ner i jorden. Tänk på att växterna behöver vatten även när du åker på semester. Fyll en liten petflaska med vatten och stick ner den, uppochnervänd, i jorden. Då droppar vatten sakta ut och håller jorden fuktig.

Här är tips på lättskötta favoriter!

 Monstera, Monstera deliciosa

Monstera – en av de mest omtyckta krukväxterna i Sverige. Foto: Blomsterfrämjandet/Annika Christensen.

Vill man skapa en djungellik känsla hemma ska man välja monstera. De tydliga bladformerna, slingrande luftrötterna och det frodiga växtsättet gör monsteran till en av våra mest populära krukväxter. Monstera kan bli rejält stor efter några år så tänk på att plantera om den när rötterna börjar trängas i krukan eftersom rotsystemet behöver ny jord för att utvecklas optimalt.


Fikus, Ficus spp.

En fönsterfikus med stora dekorativa blad. Foto: Blomsterfrämjandet.

Fikussläktet omfattar ca 800 arter och består av både träd och buskar. Några av arterna odlas som prydnadsväxter, t.ex. benjaminfikus och fönsterfikus. Fönsterfikus, Ficus elastica, tål torr inomhusluft bättre än de övriga fikusarna och passar därför perfekt i moderna hem och på kontor.Peperomia, Peperomia spp.

En liten planta av peperomia som inom ett år kommer att täcka krukan av gröna små blad. Foto: Blomsterfrämjandet/Peter Carlsson.

Det finns många arter inom släktet Peperomia att välja på. Bladen på de olika arterna varierar i färg och mönster och även växtsättet varierar stort inom släktet. Det finns arter med hängande växtsätt, andra har upprätt och en del är rosettbildande.


Gullranka Epipremnum aureum

Gullrankan trivs bra även en bit in i rummet, så länge den har tillgång till ljus. Foto: Blomsterfrämjandet/Emilia Ahlgren.

Gullranka Epipremnum aureum är en klätterväxt med hjärtformiga, blanka, gröna blad med gula strimmor i. Placeras gullrankan i för stark sol blir bladen bleka och står den mörkt blir bladen helt gröna vilket även det kan vara dekorativt. Gullrankan behöver någon form av stöd att klättra kring, alternativt en ampel så rankorna kan hänga fritt.


Sliderranka Muehlenbeckia axillaris

I en liten kruka som ovan behöver sliderrankan vatten en gång i veckan. Blomsterfrämjandet/Ulrika Grönlund.

Muehlenbeckia axillaris, sliderranka kallas även för Plättar på tråd eller Plättar i luften. Det dekorativa växtsättet med de små runda bladen har gjort den väldigt populär, både inne och ute. I södra Sverige kan de till och med övervintra utomhus och bli mycket stora.

Sliderrankan vill inte torka ut helt. Vet man med sig att man glömmer att vattna så plantera den i en större kruka med mer jord som håller fukten.Parasollpilea, Pilea peperomioides

Foto: Blomsterfrämjandet.

Parasollpilea, Pilea peperomioides, eller som den ofta kallas, elefantöra har runda mörkt gröna blad. Vill man hålla plantan kompakt klipper man bara ner den, De små skotten som bildas via rötterna kan man lämna kvar för att få en större planta eller dra upp och plantera om.


Fågelbobräken, Asplenium nidus

Foto: Blomsterfrämjandet/Annika Christensen.

Fågelbobräken – ett härligt namn på en skön personlighet med ljusgröna, glansiga blad. Växten härstammar från tropikerna där den växter i trädkronorna.


Aralia, Fatsia japonica

Foto: Blomsterfrämjandet/Annika Christensen.

Aralian kommer från japan därav det latinska namnet Fatsia japonica. Det finns sorter med helgröna blad men även sorter med brokiga blad i vitt och grönt eller gult och grönt.Ormbunkar

Foto: Blomsterfrämjandet/Ulrika Grönlund.

Det finns ett flertal olika ormbunkar, främst olika arter av bräken i svensk odling. Ormbunkar är den av våra utvalda favoriter som kräver lite mer skötsel. Ormbunkar vill nämligen inte torka ut, då tappar den blad. När de växer ur sina krukor trivs ormbunkarna bäst om man planterar om dem i krukor med större jordvolym.Tips från trädgårdsmästaren!

Trädgårdsmästaren Nils-Erik Peterssons bästa skötseltips på gröna krukväxter får du här


Mer information

Blomsterfrämjandets hemsida kan du hitta massor med kunskap och inspiration om såväl gröna växter som andra växter i kruka som är i säsong. De har även större bilder på växterna.
Blomsterfrämjandet är branschorganisationen med uppdraget att sprida information och inspiration om svenskproducerade blommor och deras vision är svensk blomsterglädje i varje hem.

Välj svenskodlade växter och blommor!

Företag som ursprungsmärker med Från Sverige

 

Relaterade inlägg

Så tar du bäst tillvara på bären i sommar

Sommaren är bärens tid! Att ta tillvara på bär kan göras på många olika sätt beroende på vilka bär du har och vad du vill använda dem till. Här har vi sammanfattat några vanliga metoder.

Producenter Foto Johan Skoglöf Swedish Wine

Sveriges största manifestation för svenskt vin

Som startskott för satsningen The Swedish Wine Tasting samlades Sveriges vinproducenter och vinexperter i juni för den första stora provningen av svenska viner. I augusti ställs de tio bästa mot utländska viner.

3 enkla tips – så hjälper du bina och andra pollinerare

En tredjedel av den mat vi äter idag behöver pollineras av olika insekter som bin, humlor och fjärilar. Här har vi samlat 3 enkla tips på vad du kan göra för att hjälpa bina och andra pollinerare.