från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Glansfull invigning och högtidlig prisutdelning

Publicerad Aktuellt Företag Konsument

Det blev en glansfull invigning av Stockholm – European Capital of Gastronomy på Stadshuset. Stora delar av Stockholms gastronomi och utvalda internationella gäster var på plats när Stockholms Stad 13 februari bjöd in till invigning i Stadshuset. Så även Hans Majestät Konungen och Kronprins Carl Philip samt de stolta mottagarna av Gastronomiska Akademiens belöningar. Från Sverige, som är partner, stod även på inspirationstorget och berättade om den frivilliga ursprungsmärkningen och svenska mervärden tillsammans med utmärkta företag.

Från pressmeddelanden från Stockholm – European Capital of Gastronomy. Foto: Lena Granefelt.

Konferencier Sissela Kyle, som sitter vid tallrik nr 6 i Gastronomiska Akademien, konstaterade att tanken på Stockholm som kulinarisk destination hade känts som en omöjlig, utopisk dröm för bara några decennier sedan.

– Men så mycket har hänt, idag är svensk gastronomi en global succé!
Bevis på det var de inspirerande producenter som fanns på plats med allt från Tempe-chips, vegetarisk färs av sötlupin, mousserande rabarbervin och hydroponiskt odlade grönsaker.

Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård välkomnade alla gäster till Stockholm och det 100-årsjubilerande Stadshuset.
– För Stockholm är det viktigt att kunna erbjuda en stor bredd av måltidsupplevelser med hög kvalitet, från det allra enklaste till mat att fira med. Jag är också stolt över kvaliteten i vår offentliga gastronomi och den avgiftsfria skolmaten i staden. Året är en möjlighet att intensifiera arbetet mot en framtid där hållbara måltider bidrar till att skapa en attraktiv plats att besöka och bo på.

Välkomnas som europeisk gastronomisk huvudstad

Fabien Petitcolas från The International Academy of Gastronomy välkomnade Stockholm som gastronomisk huvudstad i Europa med ett tal där han beskrev hur en värld utan goda måltider skulle se ut:
– Utan matlagningskonst kommer vi inte heller att ha litteratur, ingen skarp intelligens, inga vänskapliga möten, ingen social harmoni. Och här drar jag en parallell: Financial Times rapporterade att David Cameron 2016 tog beslutet att gå mot Brexit medan han åt en ljummen fast food pizza på Chicagos flygplats. Jag kan inte låta bli att undra – om den engelske premiärministern hade valt att äta bättre – hade då dagens Europa varit annorlunda?

Kulturminister Parisa Liljestrand berättade hur mattraditioner knyter oss samman över generationsgränser och beskrev sin pappas kärleksfulla persiska middagar.
– Mat är så mycket mer än överlevnad, det är en kraft som kopplar oss samman och ger oss syfte och sammanhang.


Från Sverige stod för bordsdekorationerna, där grönsaker från SydGrönt arrangerades av Johan Munter. Foto: Lena Granefelt.

Gösfilé, Nobeldessert och skånskt vin — Sveriges goda sidor

Måltiden i Gyllene Salen, som tagits fram av Stadshuskällarens Gunnar Eriksson med team i samarbete med Fredrik Eriksson, presenterades av Christina Möller och Carl Jan Granqvist. Här fanns tartar på Hällestadsvamp och gotländsk jordärtskocka, halstrad gösfilé från Hjälmaren med gulbetsgömma och potatis i världsklass. Som avslutning konditor Annie Hesselstads Nobeldessert med cheesecake och plommonkompott. Dryckerna kom alla från Sverige: Blåbärsdryck från Saxhyttegubben i Bergslagen, vinet Askesäng från Kullabergs vingård, Beskows Vy Äpple & Humle och Iscider från Brännland i Västerbotten. Till kaffet hade Juniorbagarlandslaget bakat svenska småkakor.
Vid hemgång bjöds på korv med bröd, där Korvbrödsbagarn bidrog med brödet till korven.

Medaljer och diplom till gastronomins hjältar delades ut under kvällen av Hans Majestät Konungen. Foto: Lena Granefelt.

Gastronomiska akademiens belöningar

Medaljer och diplom till gastronomins hjältar delades ut under kvällen. De presenterades av konferencier Sissela Kyle (tallrik nr 6) i Gastronomiska akademien och gastronomins direktör Martin Lind (tallrik nr 5). Birgitta Svendén (tallrik nr 15) läste motiveringarna och Hans Majestät Konungen (tallrik nr 17) delade ut utmärkelserna till stolta mottagare:

GULDMEDALJ
För utomordentliga insatser för Svensk Måltidskultur
Jessie Sommarström, kock och kreativ ledare

Framtidsinriktad kreatör som engagerar sig för hållbar gastronomi vid Urban Deli och Axfoundation på Torsåker. Vann år 2022 som andra kvinna Årets Kock med några av de högsta poängen i tävlingens historia

SILVERMEDALJ
För utomordentliga insatser för Svensk Måltidskultur
Katarina Westlund, förstelärare på Dackeskolan
Passionerad förstelärare på Dackeskolans restaurangutbildning i Mjölby som framgångsrikt utbildat många årsklasser och inte minst stöttat tävlande kockelever.

SILVERMEDALJ
För utomordentliga insatser för Svensk Måltidskultur
Daniel Roos, konditor
Internationellt meriterad konditor som driver Restaurang K-märkt. Tidigare chefskonditor på Operakällaren och medlem i det Svenska Kocklandslaget som bland annat vann OS-guld 2012. Ansvarade för Nobelfestens desserter 2014–2019.

GULDPENNA
För utomordentligt författarskap inom Gastronomi
Per Styregård, journalist
Mat- och vinskribent som varit chefredaktör för Gourmet och White Guide, vinkritiker i Aftonbladet, Metro och numera DI Weekend. Grundade 2012 det gastronomiska forumet Skafferiet och har undervisat i dryckeskunskap vid Restauranghögskolan i Grythyttan/Örebro universitet.

DIPLOM
Bergmans Fisk & Vilt, Vilhelmina
Martin Bergman och Urban Lindmark
Högkvalitativ leverantör av rökt och förädlad fisk, allt från lokala ädelfiskar som röding och öring till havets läckerheter. Deras gårdsbutik och restaurang lockar många besökare och har stärkt provinsens gastronomiska profil.

Rekarnekött, Martina Schagerlund
Lindholms Gård, Sörmland
Martina Schagerlund har initierat och driver denna sörmländska sammanslutning av köttgårdar som mött stor efterfrågan för sin höga kvalitet och uppfödning av utvalda köttdjur med egenproducerat foder. Här föder man upp dikor med kalvar på samma gård vilket ger korta slaktavstånd.

Kullabergs Vingård
Björn Odlander, Victor Dahl, Felix G Åhrberg
Sveriges mest ambitiösa vingård har nu invigt sin nya anläggning. Med nyplanteringar är siktet nu inställt på 30 hektar, och därmed börjar svensk vinnäring få fullvuxna producenter av högklassiga viner i tillräckliga volymer.

Talldungens gårdshotell, Brösarp
Emma Höök och David Levung
För ett matställe i familjär miljö med välkomponerade rätter på lokala råvaror med influenser från Sydeuropa. Stamgästerna är många, ryktet sprids och andelen som vallfärdar dit ökar.

Läs mer om pristagarna här

 


Jessie Sommarström tar emot Gastronomiska Akademiens guldmedalj. Foto: Lena Granefelt.


Inspirationstorget — Från Sverige, märkande och lokala företag

Inför invigningsbanketten för Stockholm – European Capital of Gastronomy samlade Sverigemärkning och Stockholms Stad lokala och svenska producenter till ett Inspirationstorg i Blå Hallen.

Från Sverige, som är partner till Stockholm – European Capital of Gastronomy, ställde ut tillsammans med märkesanvändarna Gårdsfisk, Färsodlarna, Scan och Alverbäcks tulpaner samt ytterligare lokala producenter. De 250 gästerna på banketten minglade och provsmakade nyfiket allt från baljväxtfärs på gråärt till Gårdsfisk och svenska lufttorkade charkuterier. Läs mer här 

På Från Sveriges bord visades bredden av svenska råvaror, livsmedel och växter genom att visa ett axplock produkter som ursprungsmärks med Från Sverige, Kött från Sverige och Mjölk från Sverige — det vill säga att de är odlade, födda och uppfödda, förädlade, förpackade och kontrollerade i Sverige.

Bildcollage från inspirationstorget. Foto: Lena Granefelt.


Ta plats under året

Charlotta Ranert, som är projektledare för Stockholm – European Capital of Gastronomy adresserade ”My Fellow Foodfighters” och utmanande alla gäster att fylla året med hållbara, innovativa gastronomiska upplevelser och samtal – och att samarbeta.
– Så kan alla ta plats och spela en viktig roll i att skapa en ryktbarhet för Stockholms gastronomi som håller långt in i framtiden. Läs hela talet

För underhållningen stod organist Ulf Norberg, Povels Naturbarn och singer songwriter Ida Gratte.

Visste du att… Tallrik nr. 4 innehades från start av den geniala textförfattaren och musikaliska snillet Povel Ramel som i år skulle ha fyllt 100 år. Idag sitter Gastronomiska akademiens ständige sekreterare Karsten Thurfjell (ovan) vid den tallriken. Han introducerade underhållarna Lotta och Mikael Ramel – Povels naturbarn – som tillsammans med Backa Hans Eriksson sjöng några av sin pappas visor.

Charlotte Ranert, projektledare Stockholm – European Capital of Gastronomy. Foto: Lena Granefelt.


Mer information

Stockholm – European Capital of Gastronomy 2023 genomförs på initiativ av Gastronomiska Akademien i samverkan med Måltidsakademien, Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien samt Stockholms Stad genom Visit Stockholm. Det kommande året ger en unik chans att sätta Stockholm på kartan som en attraktiv gastronomisk destination. Tillsammans kan vi visa hur vi arbetar kreativt, medvetet och inkluderande kring måltiden. Programmet finns på capitalofgastronomy.se

Läs mer om Gastronomiska Akademien

Läs mer om producenterna

Samarbetspartners under det gastronomiska huvudstadsåret är Visita och Svenskmärkning.

Årets program byggs upp efterhand på capitalofgastronomy.se

Se Från Sveriges film om svenska mervärden som visades under invigningsbanketten


Svenskmärkning, från vänster: Ulrika Ekström, vd. Ulrika Norvell, Kvalitetsansvarig. Lotta Hovhammar, Kommunikationsansvarig. Evelyn Berkeley, Digital kommunikatör. 

 

Relaterade inlägg

Hemköp Torsplan, Stockholm — vill gärna ha demo och gavelexponering

På Hemköp Torsplan i Stockholm jobbar Tobias Backman och Vilhelm Eriksson. ”Vi ser positivt på Från Sverige-skyltar, särskilt om de tillför värde för kunden genom att göra det lättare att hitta svenska produkter.”

City Gross Stora Bernstorp — all form av skyltning är av värde

Patrik Hansson är butikschef på City Gross Stora Bernstorp, Malmö. På frågan om att skylta upp butiken med Från Sveriges skyltmaterial menar han att all form av skyltning är av värde.

ICA Kvantum Clemenstorget — vill ha fler aktiviteter

Ola Hollerup, köpman, ICA Kvantum Clemenstorget i Lund skyltar upp butiken menar att uppskyltningen är en mycket bra hjälp för butiken att få ut budskapet om att värna det svenskproducerade.