från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Generationsskifte i Ello i Lammhult med Stina och Lisa

Publicerad Aktuellt Företag Företag berättar Konsument

Charkföretaget Ello i Lammhult är ett familjeföretag som bland annat är känt för Lammhults Isterband. Vad som skulle hända med familjeföretaget i framtiden har alltid diskuterats runt matbordet under systrarna Lisas och Stinas uppväxt. Sedan ett år driver de nu företaget vidare i tredje generationen. Vi bad Stina Selander, vd, och Lisa Andersson, marknadschef, berätta om Ellos historia, varför de märker med Kött från Sverige och planerna för framtiden, som de ser ljust och förväntansfullt på.  

Systrarna Lisa Andersson och Stina Selander driver familjeföretaget Ello i Lammhult, som startades av deras farfar L-O Andersson. Fotograf: Julia Rindhagen.

Ni systrar driver nu Ello i Lammhult tillsammans, vad har ni för planer?

— Som tredje generation är historien viktig för oss och är något som vi är otroligt stolta över. Samtidigt är vi ödmjuka för att driva vidare och bygga vår historia för Ello i Lammhult. Även om vi arbetar för att modernisera både tillverkning och varumärke så är det några grundstenar som fortfarande består och kommer göra, och det är vårt fokus på tradition, kvalitet och genuint mathantverk.

Hur har responsen varit?

— Vi har bara fått positiv respons och glada hejarop över att vi tagit över företaget och många uttrycker att de tycker det är roligt att se två tjejer driva bolag. Även om folk ibland kan bli lite förvånade när vi berättar vilket typ av företag vi driver, särskilt slaktverksamheten.

Fotograf: Julia Rindhagen.

Berätta om hur Ello i Lammhult startades av er farfar.

— Ello i Lammhult startades som ”Anderssons Livs” 1947, då vår farfar L-O Andersson köpte en butik och liten charkuteritillverkning i Lammhult. I början drev han företaget som en livsmedelsbutik med alla typer av varor och tillhörande charkdisk. I källaren under butiken startade han även charktillverkning och producerade diverse klassiska charkuterier. Farfar var en riktigt entreprenör som arbetade i företaget tills han valde att sluta och han gjorde en fantastisk utveckling av bolaget.

Er pappa Kent tog över 1984, vad innebar det generationsskiftet?

— När farfar fyllde 65 år och vår pappa Kent Andersson skulle ta över 1984 byggde vi en helt ny anläggning i utkanten av Lammhult. Det är där vi fortfarande tillverkar våra produkter och även har vårt nötslakteri. Under de senaste 40 åren har pappa Kent utvecklat bolaget till två renodlade verksamheter där vi har fokus på charktillverkning under varumärket ”Lammhults” och slakt av nötboskap.

Var det självklart att ni skulle ta över?

— Frågan om vad som ska hända med familjeföretaget i framtiden har funnit vid matbordssamtal under hela vår uppväxt. Pappa har dock alltid varit tydlig med att det inte har funnits några krav eller måsten, men såklart en önskan om att företaget skulle få leva vidare inom familjen.

Fotograf: Julia Rindhagen.

Vad fick er att ta steget?

— 2019 startade våra diskussioner på mer allvar om generationsskifte eller inte. Vi blev genast nyfikna, men vi var i lite olika stadier i livet. Stina, som precis bestämt sig för att flytta hem till Småland efter ett antal år i Stockholm, blev direkt intresserad om än något spänd över uppgiften. Stina började jobba som kvalitetsansvarig under 2020 och tog sedan över som VD 2021. Lisa började jobba i företaget några år senare, hon klev in i början av 2023 som marknadsansvarig och vi systrar har sedan dess drivit företaget tillsammans.

— Nu har vi jobbat tillsammans operativt i snart ett år och vi tycker att det fungerar väldigt bra. Vi har försökt särskilja och tydliggöra våra roller för att ge vårt samarbete rätt förutsättningar.

Varför väljer ni att ursprungsmärka med Kött från Sverige?

— För oss är det självklart att arbeta med svenska råvaror. Det har både farfar och pappa gjort sedan start och dessutom tidigare haft tillgång till egen råvara med bland annat grisuppfödning. Ursprungsmärkningen är dessutom en kvalitetsstämpel och som hjälper konsumenter att göra medvetna val i butiken.


Fotograf: Julia Rindhagen.

Era isterband är välkända, vad har ni mer i sortimentet?

— Våra flaggskepp är våra olika sorter av Lammhults Isterband och Lammhults Sylta. Utöver det har vi en portfölj med klassiska charkprodukter som grillkorv, prinskorv, kryddkorvar, lökkorv, medvurst, leverpastej och den gamla klassikern korvkaka.

Vilka är era favoritprodukter?

— Vi har olika favoriter. Ända sedan Stina var liten har hon älskat vår prinskorv. Den har det rätta knäppet, bra kryddning och är handknuten av våra fantastiska medarbetare. För Lisa är favoritprodukten vår lökkorv. Lökkorven är det perfekta pålägget men funkar också till tapasbrickan en fredag kväll.

Hur ser ni på framtiden?

— Vi ser mycket ljust och förväntansfullt på framtiden! Vi har ett unikt varumärke med en lång historia och produkter som är väletablerade på marknaden!


Fotograf: Julia Rindhagen.


Mer information

Läs om Ello i Lammhult

Om ursprungsmärkningen Kött från Sverige

Företag som ursprungsmärker

Företag berättar — läs mer

 

Relaterade inlägg

tunnbrödsrulle

Mackanskost tipsar – gör din egen tunnbrödsrulle

Gör din egen tunnbrödsrulle hemma! Smörstekt tunnbröd, fluffigt mos, smakrik korv och massa trevliga tillbehör – bara att rulla ihop och njuta. Här kan du se när Mackanskost gör sin tunnbrödsrulle steg för steg.

Korvguide – 5 saker att tänka på när du väljer korv

Korv är vår mest älskade charkprodukt som finns i många olika varianter och smaksättningar. I vår korvguide har vi listat 5 saker som är bra att tänka på vid val av korv!

Det här händer under Korvfestivalen 2024

Älskar du korv? Då är ett besök på Korvfestivalen absolut ett måste! Korvfestivalen arrangeras på Münchenbryggeriet i Stockholm den 8–10 mars 2024.