från sverige

”Märkningen Från Sverige betyder att produkten är odlad, född och uppfödd, förädlad, förpackad och kontrollerad i Sverige. I varor med flera ingredienser är kött, mjölk, ägg, fågel, skaldjur och fisk alltid utan undantag Från Sverige.” 

Tillbaka

Guld i sikte för Svenska Kocklandslagen — Culinary Olympics 2024

Publicerad Företag Konsument

Den 3-7 februari är det dags för Svenska Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget att visa vad de går för under Culinary Olympics 2024 i Stuttgart. Här presenterar lagen vilka kockar och konditorer som tar plats i de respektive lagens tävlingstrupp för att försvara Sveriges medaljer från förra OS. Från Sverige är stolt partner till Svenska Kocklandslagen — svenska råvaror i gott sällskap!

Foto: Svenska Kocklandslagen.

Under Culinary Olympics 2020 gjorde Kocklandslagen succé där juniorerna kammade hem guldet och seniorerna tog en silvermedalj. Två år senare var det dags att tävla i VM, Culinary World Cup, där Svenska Kocklandslaget vann ännu ett silver och Juniorkocklandslaget hamnade på fjärde plats.

Den 3 februari är det dags för Culinary Olympics i Stuttgart och båda lagen är revanschsugna och har ett tydligt mål: Guld.

– Vi hade hoppats på ännu mer än den silvermedalj vi fick hem från VM 2022 men det ledde dock till en nytändning för båda lagen. Vi har verkligen analyserat varje steg och beslut vi fattar som lag, för att se hur vi kan bli bättre och spetsa till det vi gör ytterligare vilket jag tycker märks på det vi skapar i köket, säger Jens Ericsson, General Manager för Svenska Kocklandslagen.

Under året har Från Sverige följt upplagningarna och utvecklingen av rätterna hos både Svenska Kocklandslaget och Juniorkocklandslaget.
Nu ser vi fram emot att heja fram lagen under OS från såväl Stockholm som på plats i Stuttgart.

Laguppställning i Stuttgart

Här är uppställningen med de sex kockar och konditorer som ska representera Sverige på plats i Stuttgart.

Sexan från Svenska Kocklandslaget:

  • Ida Bauhn, lagkapten
  • Desirée Jaks, kock
  • David Forsman Törnqvist, kock
  • Emil Persson, kock
  • Johanna Rampitsch, kock
  • Malin Lönneberg, konditor
  • Helpers: Magnus Santesson, Peter Olgar

Sexan från Juniorkocklandslaget:

  • Melvin Glimstål, lagkapten
  • Jakob Persson, kock
  • Tia Strandberg, kock
  • Harald Linder, kock
  • Eric Hristov, kock
  • Wictor Winqvist, konditor
  • Helpers: Casper Mikkelsen, David Lauri


Om tävlingsgrenarna

Båda lagen kommer att tävla i grenarna Varmköket och Chef’s Table. Under Varmköket ska en trerättersmeny serveras där juryn slumpmässigt väljer ut fem tallrikar av varje rätt att bedöma. I detta moment ska Kocklandslaget producera 110 kuvert medan Juniorkocklandslaget ska leverera 70 kuvert under 6 timmar.

Till Chef’s Table ska båda lagen tillaga och servera en avsmakningsmeny för 12 personer. Lagen bedöms enligt ett flertal kriterier, däribland mise en place, renlighet, matsvinn, teamwork, service, presentation och smak.


Tävlingsdagar 2024

Lördag 3 februari

Svenska Kocklandslaget, Varmköket
Start i tävlingsköket kl.12.00, servering jury/gäster kl. 18.00

Svenska Juniorkocklandslaget, Chef’s Table
Start i tävlingsköket kl.15.00, servering jury/gäster kl. 20.00

Måndag 5 februari

Svenska Juniorkocklandslaget, Varmköket
Start i tävlingsköket kl. 06.30, servering jury/gäster kl. 11.30

Svenska Kocklandslaget, Chef’s Table
Start i tävlingsköket kl. 15.30, servering jury/gäster kl. 20.30

Onsdag 7 februari

Prisutdelning.

Från Sverige är stolt partner till Svenska Kocklandslagen och önskar lycka till!


Mer information

Läs mer om de Svenska Kocklandslagen

Svenska Kocklandslagets Facebook

Svenska Kocklandslagets Instagram

Gröna ärtsoppa Från Sverige, recept av Ida Bauhn, lagkapten Svenska Kocklandslaget

Från Sverige sponsrar och samarbetar

Relaterade inlägg

peas of heaven ärtfalafel

Svensk ärtfalafel på gula ärtor från Peas of Heaven

Nu välkomnar vi Peas of Heaven som märker sin nyhet svensk ärtfalafel med Från Sverige-märkningen. Peas of Heavens svensk ärtfalafel är gjord på gula ärtor från svenska åkrar och smaksatta med traditionella kryddor.

texas longhorn

Texas Longhorn firar 30 år med stor BBQ-fest

I år är det 30 år sedan Texas Longhorn öppnade dörrarna till sin första restaurang på Sankt Paulsgatan 4A i Stockholm. För att fira denna milstolpe anordnar kedjan en storslagen fest, där de återskapar den äkta Texas-känslan med ett Backyard BBQ Block party mitt i hjärtat av Stockholm.

IKEA serverar Jessie Sommarströms svenska 50/50 pannbiff

Årets Kock AB och Jessie Sommarström, Årets Kock 2022, har tillsammans med IKEA Sverige utvecklat en ny rätt — en 50/50 pannbiff av svenskt kött och svenskodlade baljväxter.